Пирин", отборът на родния му град и този, в който играе баща му, среща ЦСКА за купата. Всички са луди и искат да видят отблизо един буен, но брилянтен млад нападател, наречен Христо Стоичков. ЦСКА побеждава, но на никого не му пука. Стоичков е бил в града и е ритал на техния стадион. "След мача татко ме попита дали искам да го видя", спомня си Бербатов. "Казах му, че искам. Тръгнахме към автобуса. Около него имаше огромна тълпа. Всеки искаше да го пипне, да поговори с него. Но когато видя татко, каза им да ни направят път и стигнахме. Едва ли съм станал фен на ЦСКА в този момент, защото съм бил прекалено малък, но след като ги гледах няколко години, просто се влюбих в този отбор. И моята съдба бе да играя за ЦСКА", обяснява Бербатов.На 17 години реализира голямата си амбиция и подписва с ЦСКА. Съдбата му поднася и Димитър Пенев, треньора, извел националния отбор до полуфиналите на световното и известен с това, че дава шанс на младите. "За мен бе сбъдната мечта", признава днес Бербатов. Аз бях на 17 и исках да играя за най-силния отбор. Когато Пенев каза: Окей, влизай!, аз бях най-щастливият човек на света. Дори не ми е минавало през главата, че ще играя другаде", обяснява той. Не в този момент. Майка му си спомня едно свое посещение в София за празниците, когато повечето от останалите млади футболисти са се прибрали по домовете си. "Той лежеше сам в общежитието. Изглеждаше, че наоколо няма никого освен две кучета.
Най-тъжната картинка, която съм виждала в живота си. Очите му бяха стъклени и вперени в нещо, което държеше в ръка. Помислих си, че е снимка на момиче. Когато му се обадих, се оказа, че е значка на ЦСКА. Тогава разбрах колко много обича този клуб", обяснява тя.

По това време в ЦСКА са още двама футболисти, които сега са във Висшата лига - Стилиян Петров и Мартин Петров. "Те бяха в основата на един фантастичен юношески отбор", обяснява Маринчев. "Те бяха най-добрите при младежите и бе удоволствие да ги гледаш. Биеха всички наред. Веднъж водеха с 2:0 на "Левски" и Бербатов играеше брилятно. Защитниците просто нямаше как да го спрат. Просто полудяха. При един фаул Димитър падна на земята и един от тях отиде и го ритна Счупи му ръката над лакъта в яда си. Веднага го откарахме в болница, но за късмет нямаше усложнения и бързо се оправи за техен ужас", обяснява Маринчев.
Една част от него все още мечтае всичко това да се случи с екипа на ЦСКА. Неговата първа и единствена любов във футбола.