Новият старши-треньор на ЦСКА Гьоре Йовановски даде първото си интервю за българска медия специално за „Тема Спорт”. Македонецът говори за кариерата си и бъдещето му при червените.
Г-н Йовановски, вероятно и вие сте изненадан, че вече сте треньор на ЦСКА. Какви са основните задачи, които се ви поставени?
- Не, не съм изненадан, защото имах разговори с ръководството на ЦСКА още преди 4 месеца. Тогава идвах до София и преговаряхме. Очаквах, ако имат някакви проблеми от ЦСКА пак да ме потърсят. Така се и случи. Иначе какво може да очаквате от ЦСКА, освен победи. Идвам в най-големия български клуб, отбора с най-силна и най-вярна публика на Балканския полуостров и знам какво се очаква от мен. Бъркате, ако си мислите, че идвам неподготвен в ЦСКА.
Познавам много
добре отбора,
защото съм изгледал 7 мача на живо от началото на годината. ЦСКА разполага с много качествени футболисти и не виждам проблем да постигнем успехи. Проблема на отбора в момента е най-вече психологически. Трябва да се върне увереността и самочувствието на играчите. Това ще е и една от първите ми задачи. Вече разговарях индивидуално с всички футболисти и съм наясно с това, което мислят и очакват. А по-важното е, че те също знаят какво аз ще изисквам от тях.
- Кажете нещо повече за екипа, с който ще работите?
- Мой първи помощник ще е Борис Мицевски. Кондиционен треньор ще бъде Иван Йовановски. Той ми е съфамилник, но не си мислете че сме роднини. Треньор на вратарите е Йордан Йорданов-Жан, а в екипа остава Милен Радуканов. Скаутите също остават същите – Методи Томанов и Методи Деянов.
- Какви са впечатленията ви от отбора, току-що завършихте първата си тренировка начело на ЦСКА?
- Впечатленията ми са изцяло позитивни. Виждам голямо желание в момчетата. Сигурен съм, че ще направим добър екип и ще се обединим около една и съща цел – ЦСКА да печели всеки свой мач от тук нататък. Проблемите са свързани с това, че имаме много контузени състезатели. Най-вече в линията на защитата, където не можем да използваме Йордан Минев и Костадин Стоянов. И двамата бяха основни футболисти през миналия сезон, но сега няма да мога да ги използвам в първия мач с ТНС. Минев обаче може да попадне в групата за мача с Черно море в неделя. Утре (б.а. - днес) той ще се включи в тренировките наравно с останалите. На Стоянов му трябват още 3-4 дни.
- Знаете ли, че Костадин Стоянов е отстранен от отбора и смятате ли да разчитате на него?
- Да,
знам за всички
решения, които
са взимани
в ЦСКА.
Наясно съм с всяка една подробност. Ще проведе разговор с ръководството на клуба относно неговия статут. Мисля, че има голям шанс от другата седмица той отново да тренира наравно със съотборниците си.
- Наясно ли сте вече с играта на ТНС. Проучихте ли съперника?
- Сега след като приключим интервюто, отивам да гледам записи на техни мачове. Имаме пълна информация за възможностите на този отбор, така че разузнаването не е проблем. Нормално ще е да постигнем две победи и да влезем в групите на Лига Европа.
- Да, това ще е нормално, но в ЦСКА напоследък се случват само ненормални неща…
- Това, което е било преди мен не мога да го променя. Каквото се е случвало, вече е в миналото. Анализите си остават за мен и аз трябва да помогна на отбора да излезе от тази ситуация.
- Как преминаха преговорите ви с ръководството на ЦСКА?
- Не трябваше да ме убеждават дълго, за да приема. Разбрахме се по всички въпроси само за един час. Говорих и с двамата собственици, както и със спортно-техническия директор Емил Костадинов. Те ми казаха какви са изискванията и какво очакват от мен, а аз им обясних как ще работя. Това бе просто едно продължение на разговорите ни преди 4 месеца, когато ЦСКА се спря на г-н Павел Дочев за треньор.
- А с Павел Дочев говорихте ли?
- Не, но ще го направя. Смятам, че един разговор с него ще ми бъде много полезен. Той все пак е бил треньор на ЦСКА в последните 3 месеца и неговото мнение по някои въпроси ще бъде важно за мен. Така че, възнамерявам да го потърся и да се видим.
- Какво ще изисквате от футболистите на ЦСКА?
- Ще държа много на дисциплината, както на терена, така и извън него.
Компромиси с
никой няма
да правя.
Ще държа всички футболисти да бъдат изключително дисциплинирани, отговорни и съвестни. Това е основата и ако то е налице, всичко останало ще бъде постигнато много по-лесно. Няма ли екипност, разбирателство и уважение, нищо няма да се получи. Вече казах на играчите какво ще изисквам и очаквам от тях. Сега ни предстоят два мача в рамките на 3-4 дни, които задължително трябва да спечелим.
- Разкажете нещо повече за кариерата си?
- През 1996-1997 година станах помощник треньор на Вардар Скопие, а през следващия сезон бях на същата длъжност в турския Самсунспор. През 1998-1999 година вече бях начело на Вардар Скопие, с който спечелих Купата на страната. От 1999 до 2002 година работих като старши-треньор в Слога Югомагнат.
Станахме
шампиони
3 пъти подред
и играхме 3 финала за Купата на страната, като веднъж я спечелихме.
През 2002-ра подписах 3 годишен договор с националния отбор на Македония, но сам напуснах след 6 месеца, защото имахме различия с федерацията, които аз не можех да търпя.
Така през 2003 година застанах начело на Работнички Кометал и водих тима до 2007-ма. Станахме два пъти шампиони, а
през 2006-та
стигнахме до
директни мачове
за влизане в
групите на
Шампионската лига.
Първо елиминирахме Дюделанж, а след това отвяхме и Дебрецен, който сега ще играе с Литекс, а преди година отстрани Левски. С унгарците направихме 1:1, като гости, а у дома ги победихме с 4:1. След това на прага на групите отпаднахме от френския Лил.
През 2007 година поех новака в македонския елит Милан Куманово. Завършихме сезона на 2-ро място и играхме финал за Купата. Бяхме определени за сензацията на първенството. Това бе и мой пети финал в турнира за Купата на Македония. Шампионските ми титли също са толкова.
Малко след началото на сезон 2008-2009 поех друг новак в първенството – Металург Скопие. Когато застанах начело на отбора той бе на последно място в класирането, а в края завършихме 4-ти. Това са фактите, оттук нататък всеки е свободен да ги интерпретира, както намери за добре.
- Знаете ли, че Гьоко Хаджиевски бе треньор на ЦСКА преди малко повече от 15 години. В отбора са играли и доста македонци, като Саша Чирич, Люпчо Марковски, Бобан Бабунски, Ристе Милосавов, Артим Шакири…
- Да, всичко това ми е известно. Запознат съм отлично с историята на ЦСКА. Дори знам повече, отколкото подозирате.
- Това е похвално, но едва ли ще ви помогне, защото ЦСКА е в безнадеждна ситуация…
- Ще видим… Аз съм сигурен, че ще успея.
- Той и Павел Дочев беше сигурен

Аз пък ще тръгна с две победи, пък ще видим докъде ще стигна.
- Македонските журналисти казват за вас, че сте много конфликтен човек и не търпите никакви критики.
- Истината е, че аз защитавам до последно интересите на отбора, в който работя. Винаги отстоявам принципите и методите си на работа. Рядко отстъпвам и държа на думата си. За това някои журналисти в Македония имат проблеми с мен. Вярно е, че
-
- понякога съм
- по-остър,
-
- но това е в интерес на работата ми. Не мога да оставям да ми се качват на главата. По мое време Работнички продаде 12 футболисти в чужбина и клубът спечели сериозни пари.
- Знаете ли, че вие сте бил предпочетен за треньор на ЦСКА пред Миодраг Йешич, който е любимец на феновете?
- Не, това не го знаех, а и сега вече едва ли има някакво значение.
- Как ще водите ЦСКА в четвъртък, като не познавате отбора?
- Казах ви вече, че съм гледал наживо 7 мача на ЦСКА от началото на годината и познавам качествата на почти всички футболисти с изключение на Тонев, Томи Костадинов, Дечев и новопривлечените чужденци. Знам какво може всеки един от останалите играчи.
- Голяма част от феновете на ЦСКА не ви приемат насериозно и е много вероятно още след първия неуспех да ви поискат оставката. Подготвен ли сте за негативно отношение от страна на медиите и феновете?
- Не мисля за това. Ще работя за ЦСКА с цялото си сърце и съм сигурен, че ще успея.
- Възможно ли е да привлечете македонски футболисти в ЦСКА?
- Възможно е, защо да не е възможно. Всеки чужденец, който е по-добър от българските футболисти, може да бъде привлечен.
- Вярно ли е, че първият човек, който ви е честитил новия пост е халфът на Левски Дарко Тасевски, на когото сте бил треньор в националния отбор?
- Да,
-
- Дарко е
- мое момче,
-
- но не е вярно, че ми е честитил.
- Запознат ли сте с нивото на останалите български отбори и как оценявате шансовете на ЦСКА да навакса изоставането си от лидерите в класирането?
- Да, познавам добре състоянието на водещите отбори в България. Знам, че Черноморец, Левски и Литекс са останалите отбори, освен ЦСКА, които имат свръхамбиции през този сезон. Колкото до изоставането в точките, аз си мисля, че можем да го наваксаме още през първия полусезон. Който си мисли, че ЦСКА няма шансове за титлата е в дълбоко заблуждение. Убеден съм, че ЦСКА ще бъде шампион.
- Това звучи доста несериозно предвид настоящата ситуация в клуба?
- Добре, нека оставим тогава резултатите да говорят. Ще видите, че ЦСКА бързо ще си стъпи на краката. Знам, че нямаме право на повече грешки. Знам, че имаме и най-добрите футболисти. Трябват ни победи в следващите два мача и всичко ще си дойде на мястото.
- Искате ли да кажете нещо на феновете?
- Надявам се да подкрепят ЦСКА, така както само те могат. И да вярват в отбора. Футболистите пък трябва да знаят, че мога да простя слаба игра, но не и липса на сърце и характер. Искам играчите да оставят сърцето си на терена, ако трябва да плют кръв, но да се борят до последно.
- Само с борба на става, трябва да се играе и футбол…
- Без битка на терена, футбол не може да се играе. Ако футболистите не показват характер и не са готови да воюват от първата до последната минута всичко е обречено на неуспех.
- В ЦСКА има доста футболисти, ще се разделите ли с някои от тях?
- По принцип на мен ми е нужна група от 22-ма равностойни състезатели. Тези, които не попадат в сметките няма за какво да тренират с отбора. Трябва ми обаче малко време, може би около 10-ина дни, за да добия впечатления от момчетата, които все още не познавам добре.
- Предполагам не ви е известно, че никак не е лесно да се работи с футболистите на ЦСКА. Те често са в основата на треньорските смени в клуба…
- Аз съм доволен от това, което видях на първата тренировка. Сигурен, съм че няма да има проблеми с дисциплината. Просто всеки ще трябва да спазва вътрешния ред. Компромиси няма да се правят. Пак ви казвам, че ЦСКА разполага с футболисти, с които може да стане шампион. Така, че всичко зависи от нас. Минали са само три кръга и всичко може да бъде наваксано.
- Знаете ли, правил съм интервюта с всички треньори на ЦСКА през последните 11-12 години и всички казват едно и също, а след това резултатите постигнаха само двама-трима…
- Е, значи аз ще съм четвъртия.
- Като футболист сте играл в Турция, имате ли някакви успехи.
- В три сезона бях избиран за най-добрия десен бек в първенството.
- Възнамерявате ли да правите много промени в състава за мача с ТНС в четвъртък?
- След тренировката утре (б.а. - днес) всичко около групата за мача и състава ще е ясно. Сега е рано за такава преценка. Хайде да приключваме, защото ме чака много работа. Съвсем скоро ще видите, че ЦСКА може много.