[center]В търсене на истинските съкровища...[/center]
Всеки един от нас прави разлика между доброто и злото - просто всички така сме възпитани . Отделно - всички филми и книги , които четем и гледаме , ни доказват безспорния факт , че борба между доброто и злото - между грешното и правилното - има . Дали нашите представи ще съвпаднат с горепосочените - не ми се вярва . Глупаво е да се водим от нечия чужда гледна точка или да следваме чужди възгледи и гледни точки . Обикновено изборът е наш , а какъв ще бъде той - зависи пак от самите нас . Разбира се , това са клишета , които нямат особен смисъл или влияние върху много хора по света . Затова аз ще се опитам да ви покажа как мисля аз - без да си натяквам интересите или идеите - , като използвам едно по-нестандартно обяснение . Ще изразя мнението си с помощта на вещия спец в тази област - приключенеца - Индиана Джоунс .
Сега вие ще си помислете , че аз съм едно момченце , което си има за идол измислен герой . Но при мен не е така . Аз не казвам случайни неща и не правя случайни доводи . А според мен един известен персонаж , какъвто е Инди , може да ни обясни кратко , точно и ясно целия проблем около цялата бъркотия между доброто и злото . Но кой е Инди ?
Хенри ,,Индиана'' Джоунс Младши е преподавател по археология в престижен американски университет . Той е любимец на свойте ученици и е верен приятел на декана на университета - господин Маркъс Броуди . Същевременно Индиана Джоунс е и смел приключенец търсещ различни археологичекси ценнности , които цели да опази от лошите и да ги предаде на някой музей , като същевременно бие лошите . Наглед проста история , но не чак толкова . Нека да проследим по-подробно неговите приключения , като към всяко от тях ще давам и пояснение .

Индиана Джоунс и Кивотът
В първото си голямо приключение на големия екран Инди има за задача да спре нацистите , които по заповед на Хитлер искат да открият Кивота и да го използват като унищожителна сила , с която да контролират света . Действието се развива около Втората световна война . Инди се впуска в това невероятно приключение без да се замисли . Но защо ? Защо ще си рискува живота за нещо , изгубено преди хиляди години ? Тук се появява и първият основен мотив , въплътен в образа на Инди - решителността и неистовата му смелост . Никой друг не би се нагърбил с тази задача , но Инди го прави . Оттук започват да изпъкват и другите му добродетели като жертвоготовността му за приятелите му , безкористта му , стоицизмът му . Той минава през какви ли не препятствия , които са въведени с цел да го спрат и откажат от мисията му . Но борбата му с всички тези пречки го прави по-силен и го мотивира още повече . Затова и накрая той открива Кивота с десетте божи заповеди , но е пленен от нацистите .
Като се замислим и образът на нацистите не е случаен . Нацизмът и Хитлер за много хора са били символи на злото . И противопоставянето между Инди и нацистите е първата съществена съпоставка между доброто и злото в цялата поредица . И в крайна сметка борбата на Инди с всички и дори със самия него водят до логичен резултат - Кивотът е спасен и скрит , а нацистите са погубени от Божия гняв...

Индиана Джоунс в Храма на обречените
Тук Инди има за задача да спаси цял един народ от магията и жестокостта на един жрец и хората му . Във втория филм за Инди -главният персонаж извършва нов подвиг , достоен за уважение - той се бори за свободата на друг народ . А както добре знаем -борбата за свобода е висша форма на истински чистия дух за едно по-светло бъдеще и осъществяване на потъпкани от поробителя идеали . Инди тук придобива и нов мотив - да се бориш за другите и тяхното щастие . Тук е заложен и важен принцип на християнството - любовта към ближния . Ако се замислим - може да научим много за универсалните човешки ценности от образа на Инди . Резултатът от второто му приключение - успешен .

Индиана Джоунс и Свещеният Граал
Тук Инди е по петите на друга древна и легендарна християнска реликва - свещения Граал - а враговете са му отново нацистите . Тук Инди намира много съюзници в своето приключение , сред които и баща му . Инди винаги е имал верен спътник до себе си , защото приятел в нужда се познава , а Инди знае как да подбира приятелите си . Трябва и това да се подчертае . Та - след много невероятни ситуации и екшън - Инди открива древния град Петра и тук става интересното . Той трябва да премине през три изпитания , за да стигне да Граала . Със силата на волята и вярата си Инди стига до Свещаната чаша , но за да я открие , Инди трябва да избере правилната измежду безброй други чаши . Инди пак успява и то не защото я иска само за себе си . Човек получава това за което се бори и цели , а не това , което иска на всяка цена да притежава . Накрая Инди напуска струтващия се град Петра , яздейки редом с най-добрите си приятели и баща му в търсене на нови приключения .

За финал - да направя извод - всички ние разбрахме , че Инди е извършил много подвизи в свойте приключения и че притежава много добродетели , от които ние можем да се поучим . Образът и мотивите , заложени в Инди , съвсем не са случайни . Ако се опитаме да открием невидимото във видимото и открием истинските съкровища - ценностите , които ни правят добри хора , то Инди наистина е успял да ни помогне в това търсене . И се надявам , че всички вече разбрахте какво съм се опитвал да ви кажа и най-вече - какво Индиана Джоунс се опита да ни каже . Че ако гледаме между капките , ние няма да открием само дъжд , а истински водопад , водещ ни към ясното и изпълнено със светли бъднини бъдеще .