Младите таланти

Модератори: paceto, Irish stout, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist, Udoji90

Потребителски аватар
pomiqrat
Контакти:

Младите таланти

Мнениеот pomiqrat » 11 авг 2009 13:54

В спортните бази или някъде другаде се крие проблема за затъващия ни детско-юношески футбол или проблема се крие някъде другаде и не сме склони да го погледнем в очите, а предпочитаме да си заравяме главите в пясъка и да си намираме поводи за оправдание?
Нека погледнем към световната футболна сила Бразилия, която изкарва футболните си звезди от плажовете на Копа Кабана, от гетата, зали за фусбал. Там младите таланти са поставени на много по-тежки условия, при които да тренират от тези на българските връстници. Наркотиците, убийствата, кражбите там са много по-често явление отколкото в България. Тези условия не им пречат да изкарват всяка година нова звезда, за която да се борят европейските грандове. Самия Ромарио е бил поставен пред избора да стане дилър или да продължи кариерата си на футболист; Пеле е споделял, че като дете не е имал топка и играел на 21 с портокали; Роналдо в интервюта е казвал, че се е научил да дриблира по улиците на Рио де Жанейро и т.н.
Дали причината не се крие в нещо друго? Младите български футболистчета май по-често мислят за близките нощни клубове, за секс, жени, трева. От ранна детска възраст криврат от пътя и качествата им се загубват някъде из заведенията. В школите липсват треньори, които да се занимават с младите таланти, оставят ги на самотек и се надяват, че докато си чоплят носа някои от юношите им ще влезе в мъжкия състав. Друг проблем е, че някои богати родители си плащат, за да видят децата си в титулярния състав на юношеските формации и истинските таланти изчезват от хоризонта, заради болните амбиции на някои родители. Често се случва когато млад български футболист започне да играе за ПФК Левски или ЦСКА си повярва твърде много и забравя, че не е отишъл, за да дава интервюта, да обикаля нощни заведения, а да играе футбол.
Може би проблема ни не е толкова до базите, защото когато имаш желание ще риташ и на детската площадка, но когато липсват треньори и материал проблема е неразрешим.
4 000 и пак ми задай същия въпрос.

Става въпрос за 1989 г. :lol: :oops: :lol:
Drunken_Master написа:а доходът на глава от населението - 7500 долара годишно (повече, отколкото през 2011 г.)

Drunken_Master написа:България щеше да е 50-60 млн., ако не бяхме под Османско робство.

Потребителски аватар
slavia_forever
Контакти:

Re: Младите таланти

Мнениеот slavia_forever » 11 авг 2009 13:58

Хубава тема. Поздравления за автора. :)
Колкото по-малко е умът, толкова по-трудно е да бъде скрит!" М.Генин
[wrapimg=]http://www.pfcslavia.com/images/slaviasmall.gif[/wrapimg]

Потребителски аватар
Rumbinho
Контакти:

Мнениеот Rumbinho » 11 авг 2009 14:27

Като цяло, според мен, се дължи на всенародната простотия. Като се замислим на 90% от населението мечтата всеки уикенд е да отидат в най-близкия бар, който пускат предимно чалга и да се напие. И после как това да не се отразява да децата?! Те възприемат принципите на родителите си... И като започнат да изкарват по някой лев от футбол, познайте къде го харчат ;)
Отделно корупцията на ниво ДЮШ е просто нагла. За жалост сме на такова ниво, че тези пари под формата на топки, екипи и т.н. са жизненоважни за клуба за да съществува, и това е най-жалкото...
Става въпрос за всякакъв вид спорт, не само футбол ;)

Потребителски аватар
todordk
Контакти:

Мнениеот todordk » 11 авг 2009 14:38

е чак 90%!
хубава тема наистина!
ама съм съгласен и не съм същевремено!
нали се сещате че за да израснат цветя - на едно място те се развиват от самосебе си (от почвата е , от въздуха :)), а за друго трябват специални усилия! ДА в бразилия може и да е така и в португалия и в цяла латинска америка, но тука не е. И ако искаме да изкарваме поне по една дузина млади футболисти на година годни да играят грамотем футбол първо в местното а после и в чуждите първенства - трябват усилия. Тва е ДА, важни са и базите и топките и екипировката и тревата и лагерите но преди всичко е желанието. Каква е мотивацията. Допреди 10 години аиде 15, футболистите са играели за да се забавляват -ТЕ самите и публиката. Парите идват после . Сега е различно - многомилионните трансфери, камерите, интервютата наистина влияят.
По скоро искат да си купят нова КОЛА отколкото да потренират малко след мача!
ЖАЛКО!

Потребителски аватар
Rumbinho
Контакти:

Мнениеот Rumbinho » 11 авг 2009 14:47

Радвам се, наистина, че около вас процентите не са 90 ;) Значи все пак има надежда ;)

Потребителски аватар
Lord_Dexter
Контакти:

Мнениеот Lord_Dexter » 11 авг 2009 14:54

Според мен проблема е по-комплексен (тренирал съм 8 години футбол) :
Да започнем от базите (имайте предвид че съм тренирал в отбор от А група и не от 2-рата половина) :
В съблекалнята в която бяхме прозорците половината липсваха (няма да ви обяснявам какво беше през зимата, отоплението липсваше а ако имаше такова беше по-скоро развален калорифер който бучеше повече отколкото стопляше), душ който не работеше...мивка като от филмите на ужасите - предпочиташ да си си мръсен отколкото да я доближиш, за теалетна и дума не може да става - повечето предпочитаха да се облекчават навън...
Терените бяха криви буквално като ниви...
Треньорите пускат 1 топка и отиват на лаф мохабет...
Кой играе и кой не знаят всички (те са винаги едни и същи)...
Транспорта са автомобили на родители...
Като цяло извода от базите е - просто под всякаква критика, което не значи че не може да излезе футболист от там...
Младите футболяги:
Най - малкото проблема с базите убива малко от ентусиазма на момчетата...
Вилнеенето по нощните заведения, цигарите и алкохола са друг фактор водещ до закъсняване за тренировки, невъзможността да се включи футболягата в тренировъчния процес на 100 % , както и до залязване на "звездата"...
Звездоманията (няма какво да коментирам и обяснявам)...
Извод: голяма част от момчетата някак не приемат на сериозно значението на тренировките, а колкото и талант да имаш само с талант не може, трябва усъвиршенстване...
Клубът:
Това за мен е най-големия фактор...
Не може футболист който е минал през всички нива на националните отбори да не може да намери място в отбора за сметка на меко казано СЪМНИТЕЛНИ ЧУЖДЕНЦИ...
Не може треньорите да не разбират важността на тренировъчния процес (камо ли да убедят футболистите в това)
Не е реално всичко да става само с връзки (няма начин млад футболист да играе където и да било без връзки, няма значение бива ли го, може ли да спре топката - ИМА ЛИ ВРЪЗКИ ИГРАЕ)...
За мен това е действителността която съм видял и изживял във футбола, и малко по малко не започнат ли нещата да се изчистват.... НЕ ЗНАМ...
let's put a smile on that face...
Още много време ще чакате за славна история....

Потребителски аватар
Rumbinho
Контакти:

Мнениеот Rumbinho » 11 авг 2009 14:58

Не виждам какъв е проблемът да споменеш къде си играл, мисля, че на всеки би му било интересно... Нека придобием по-ясна представа.

Потребителски аватар
Lord_Dexter
Контакти:

Мнениеот Lord_Dexter » 11 авг 2009 15:06

Rumbinho написа:Не виждам какъв е проблемът да споменеш къде си играл, мисля, че на всеки би му било интересно... Нека придобием по-ясна представа.

Не би било коректно съжалявам... :(
ПП Има още много за споделяне но просто не мисля че на някой му се занимава да чете двукилометров post... ;)
ППП Тренирал съм в Гърция в село играещо в регионалните групи - те са по-напред с материала (в селото) от много отбори в БГ по организация било то екипировки, стадиони, транспорт общо взето по всичко...
let's put a smile on that face...
Още много време ще чакате за славна история....

Потребителски аватар
todordk
Контакти:

Мнениеот todordk » 11 авг 2009 15:16

Lord_Dexter написа:
Rumbinho написа:Не виждам какъв е проблемът да споменеш къде си играл, мисля, че на всеки би му било интересно... Нека придобием по-ясна представа.

Не би било коректно съжалявам... :(
ПП Има още много за споделяне но просто не мисля че на някой му се занимава да чете двукилометров post... ;)

ааа ше четем ти драсни пък...другото остави!
:)
ами не че аз съм Левскар но милс яче вече поне при нас нещата не са като описаното в разказа ти! така си мисля ако някои знае друго да каже!
има и поне още 2-3 места с такива условия! Мисля че и в Ловеч не са зле, по морето започват дасе раждат разни неща! Има светлинка, но иначе си прав отбори като ЛОКО СФ, СЛАВИЯ, цска, и много други школи - условията са трагични.
Базите са първото , необходимото но не и достатъчно условие за да излязат добри момчета!
МОТИВАЦИЯ и ТРНЬОРИ кото да се грижат за младите да усвояват занаята :). вече говорим на 16-18 години за завършени футболисти. нещата се промениха , няма кои да ги чака да стават на 27-8!

Fabregas40
Контакти:

Мнениеот Fabregas40 » 11 авг 2009 17:10

декстер много си прав мамка му и аз сам тренирал в подобен клуб.
тренера мяташе топката и отиваше да си лафи с другите тренери....
нормално е да нямаме големи играчи
имаме мн таланти но не се развиват поради причините които изяснихте вие...

Върни се в “Футбол - България”