На пръв поглед безсмислена тема. Ясно е, във всички футболни (и не само) турнири точките са с предимство пред головата разлика, когато се определя класирането на отборите. Но дали те са по-обективният показател за класата?
Признавам си, тази тема ме е интригувала от доста години. Не следя активно чужди първенства, но нашето го гледам вече 40 г. и понякога съм се питал дали наистина най-добрият отбор е станал шампион, или са "играли и други фактори". Имам предвид късмета, но и разбира се задкулисни машинации (корупция, сделки между заинтересувани отбори в ущърб на трети...). Логиката ми е, че ако един отбор, който да кажем отстъпва на своя пряк конкурент, търси "други начини" за спечелване на титла, то той би се насочил към трупане на точки, а не на голове. В този смисъл, ако наистина шампионът е "честен", то той би следвало да е такъв не само по точки, а и по голова разлика. Ако не е така, възникват някои въпроси...
Затова реших да се поровя в нета и да направя един анализ на последните 40 години, с цел да проверя случаите, в които шампионът не е бил пръв по ГР. Ето резултатите:
От сезон 1977-1978 до сезон 2016-2017 (40 завършени първенства) има 8 такива случая:
1977-78 Локомотив става шампион пред ЦСКА с 1 т, но и с един гол по-лоша ГР
1979-80 ЦСКА става шампион пред Славия с 1 т. и с цели 9 гола по-лоша ГР!
1982-83 ЦСКА става шампион пред Левски с 3т, но и с 3 гола по-лоша ГР
1983-84 Левски става шампион пред ЦСКА с 2 т., но и цели 13 гола по-лоша ГР!
1984-85 Левски шампион пред ЦСКА с 4 т. но и с един гол по-лоша ГР
1985-86 Берое става шампион 2 т пред Тракия (Ботев), но е с цели 25 г по-лоша ГР! Това е най-фрапиращия случай, особено предвид че още два отбора (Славия и Средец- ЦСКА) са с доста по-добра ГР от беройци
1987-88 Левски (Витоша) шампион пред Средец (ЦСКА) с 2 т, но с 6 гола по-лоша ГР
1996-97 ЦСКА шампион пред Нефтохимик Бс с 4т., но и с 4 гола по-лоша ГР
2005-06 Левски шампион пред ЦСКА с 3 т., но и с 3 гола по-лоша ГР.
Нека игнорираме случаите на минимални разлики между точките и негативната ГР спрямо претендента, като приемем, че там става дума просто за шанс. Изводите, които се набиват на очи, според мен са следните:
6 от 8 случая са от 80-те, преди демокрацията. Може би тогава първенството е било доста по-корумпирано от сега? Не по-линия на парична корупция, разбира се, а по-линия на партийна намеса. 2-та "демократични" прецедента са с малка разлика в головете и не говорят непременно за несправедливост в класирането. Но специално казусите от 1979-80, 1983-84, и особено 1985-86 доста понамирисват...
Обикновен фен съм и нямам информация от "кухнята". Просто разсъждавам и анализирам. Не казвам непременно, че ЦСКА през 1980, Левски през 1984 и Берое през 1986 са станали незаслужено първи. Но...
Бих искал да чуя и вашето мнение по моята теза. Може би ще се включат хора от "кухнята", които да разяснят по-точно повдигнатите от мен въпроси за тези три шампионски титли от 80-те?
P.S фен съм на Левски и нямам нищо против Берое. Казвам го, за да не тръгне да търси някой клубни пристрастия