На 25 март преди 140 години в Браила издъхва една от най-митичните и обаятелни фигури в българската история и литeратура – Странджата
Вазовият хъш от „Немили недраги” в действителност от плът и кръв е патриотът-родолюбец и борец за освобождението на България Никола Тодоров Странджата. Никой в България днес не се пита дали той е реална историческа фигура, защото образът му отдавна е част от националната идентичност.
Никола или Нено Странджата е роден в Търново през 1834 г. Кръстник му е Кръстю Момчев - член на мезлиша и градската търновска община. От малък се изявява като смел, пъргав и ловък. Градската легенда разказва, че един ден бащата на Нено купува дърва, натоварени на волска кола от един турчин. Когато почват да ги разтоварват, 10- годишното момче извиква “ Мога да прескоча колата натоварена с дърва.” “ Ако можеш, дървата с колата и воловете, ще ви ги дам безплатно”, казал турчинът с насмешка. Нено се отдалечава десетина крачки от колата, запретва си късите панталонки, втурва се и със силен скок прескача колата. Нено се потупва по гърдите и се обръща към турчина с думите: “Беним странджа”( aз съм юнак).От тогава му остава името Странджа. Турчинът верен на думите си, трябва да остави колата и воловете и почва да плаче. Бащата на Нено го успокоява, като му казва да остави само дървата и да си вземе колата и воловете.
Неможейки да понася робството, вече порасналият Никола напуска Търново и става революционер. С материалната подкрепа на Добродетелната дружина през 1867 г. в България навлизат две чети, за да установят настроенията и готовността на българското население за въстание - четата на Панайот Хитов, през април-август и четата на Филип Тотю - през май-август, а Никола Странджата вее знамето на войводата.Връщайки се от България в Румъния, той отваря кръчма-кафене в Браила. Много хъшове намират подслон и храна при него. Самият Вазов прекарва 2-3 месеца в кръчмата на Странджата. Впечатлен от своя благодетел, той го описва в своите произведения като най-уважавания хъш. Вторият знаменосец на Ботевата чета Димитър Стефанов Казака също посещавал кръчмата на Странджата - човекът, приел нерадостния живот на хъш. Издъхва от туберкулоза в Браила в ръцете на Вазов (Бръчков) с мечтата да дойде в България и да умре за нея. Деня, в който издъхва страстния родолюбец, камбаните на Браила бият за Благовещение, 25 март.
140 години по-късно днес също е Благовец. Да почетем в сърцата си паметта на Странджата, който завинаги ще бъде част от българската Свобода.
На 25март издъхва Странджата, най-истинският хъш на България
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
-
- Контакти:
На 25март издъхва Странджата, най-истинският хъш на България
1914.1902 » 13 апр 23:02
Може ли в два поредни сезона да обявиш цел битка за титлата, а в същото време да си тъпана на групата?
Даже и до топ 3 не успяхме, а какви ли не отбори в последните години бяха там, ама за нашите е някаква мисия невъзможна.
Може ли в два поредни сезона да обявиш цел битка за титлата, а в същото време да си тъпана на групата?
Даже и до топ 3 не успяхме, а какви ли не отбори в последните години бяха там, ама за нашите е някаква мисия невъзможна.
Re: На 25март издъхва Странджата, най-истинският хъш на Бълг
Вечна му памет
"...в България има два отбора-"Левски" и юношите на "Левски..." Рихард Езра

- Странджата
- Контакти:
Слуховете за моята смърт са силно преувеличени 
Иначе - поклон пред поборника Странджата, поклон и пред Вазов, който го увековечи!

Иначе - поклон пред поборника Странджата, поклон и пред Вазов, който го увековечи!
А защо ли е мрел човека?Ако сега стане какво ли ще види? Иначе поклон пред Странджата!
Най-великия локомотивец-Начко Михайлов
-
- Контакти:
Странджата написа:Слуховете за моята смърт са силно преувеличени
Темата беше и намигване към теб,днес ти е годишнина а си траеш

1914.1902 » 13 апр 23:02
- Странджата
- Контакти:
Re: peliforewer
А бе заподозрях те аз, ама си викам - чак пък толкова - да ме има за светец. Но гледам, че наистина така си мислиш за мене, щом броиш годишнините от началото на вечния живот.
Колкото до почерпката - с удоволствие, когато духът ми се вясне над нашите ширини. Дай знак къде и как да те намеря
Приятен ден! Човек никога не знае какво ще доживее - ей сега - на Благовещение, се оказа, че имам годишнина, откато ме няма
. То и жена ми вика , че вече хич ме няма, ама то е друга бира 
Колкото до почерпката - с удоволствие, когато духът ми се вясне над нашите ширини. Дай знак къде и как да те намеря

Приятен ден! Човек никога не знае какво ще доживее - ей сега - на Благовещение, се оказа, че имам годишнина, откато ме няма

БОГ да го прости!
Сърдечно благодаря на peliforewer за предоставената информация. След като прочетох всичко си дадох сметка, че не знаем много неща за миналото си. Къде от собствен мързел, къде от информационно затъмнение или пък политически нюанси (меко казано). Ако искаме да СМЕ НИЕ нищо не трябва да остава покрито, забравено или неказано. Поклон пред паметта на един ВЕЛИК БЪЛГАРИН!
Само не разбрах как автора определя кой е най-истински и кой е по-истински хъш? Оценяването е много субективно,да не кажа първосигнално!
-
orlando7 написа:Само не разбрах как автора определя кой е най-истински и кой е по-истински хъш? Оценяването е много субективно,да не кажа първосигнално!
Явно другите хъшове не са толкова "истински"!