Депутатите гласуват новия заем от 16 млрд. лв.

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
viali69

Депутатите гласуват новия заем от 16 млрд. лв.

Мнениеот viali69 » 25 фев 2015 08:11

Днес в Народното събрание ще бъде гласуван новия заем за България.
Народните представители за пореден път ще вземат жизненоважно решение за българския народ, без да го попитат за неговото мнение.
През годините станахме свидетели на много такива решения.
Без да ни питат искаме или не, ни натикаха в НАТО. После по същия безпардонен начин ни вкараха и в Европейския съюз.
Сега искат да теглят рекорден заем от цели 16 000 000 000 лева на наш гръб, отново без да са искали мнението на народа.
Моята лична позиция е категорично против този огромен заем, който ще загроби окончателно България.
Ако България изтегли този заем на всеки един български гражданин от пеленачето до 100 годишната бабичка ще се паднат по близо 10 000 лева кредит, който трябва да изплаща без дори да са помирисали такива пари.
Затова на мода излязоха и така наречените "Горановки" - имитация на банкнота от 10 000 лева с образа на финансовия министър Владислав Горанов.

[center]Изображение[/center]
[center]"Горановка"[/center]

За да придобиете представа за какви огромни пари говорим ще напомня само, че след 45 години управление Тодор Живков ни остави 10 000 000 000 външен заем при всичко построено по времето на социализма в България, а то не беше никак малко.
Ще припомня също, че преди малко повече от година Орешарски беше разпънат на кръст от протестиращите, за това че изтегли само 1 000 000 000 нов заем.
Тогава Бойко Борисов излезе по медиите и каза, че този заем ще го връщат децата ни.
Питам сега КОЙ ще връща тези 16 000 000 000, които днес управляващите се канят да изтеглят на наш гръб ?

Понеже смятам, че тази тема е изключително важна и ще определя живота ни не само през следващите няколко години, а за десетилетия напред, моля модераторите да я оставят, за да чуем мнението на хората.
Дори, ако е възможно да се направи анкета с гласуване.
Нека да видим колко са "за" и колко са "против" този заем.
Глас народен - глас Божий !
[center]Изображение[/center][center]Изображение...Изображение...Изображение[/center]

Потребителски аватар
bold
Контакти:

Re: "За" или "против" новия 16 милиарден заем на България ?

Мнениеот bold » 25 фев 2015 08:41

Един път и аз да съм съгласен с теб.

Потребителски аватар
Cicero
Контакти:

Мнениеот Cicero » 25 фев 2015 08:44

Самото решение е противоконституционно! Бюджета на България се приема ВСЯКА година, а не за трилетки, петилетки или бойколетки! Дори да мине в пленарна зала, Конституционния съд ще отмени акта!
Оставям настрана бързането, лицемерието и агресията на правителството. Липсва и морален аспект, след като миналата година протестираха срещу ЕДИН милиард, сега да искат 16.
За чехльо изобщо не трябва да повдигаме дума. Това е най-големия михлюз, а ние го назначихме на най-представителното място. Вицепрезидента има по-големи "топки" от този женчо.
Против!
visentii написа:Определени дати могат да се оспорват от определени институции, а официални документи могат да се изискват от официални институции...нито форума, нито автора (дори и модератор) са такива...така че, това е поредната тема за "чешане на езици".

Потребителски аватар
Странджата
Контакти:

Мнениеот Странджата » 25 фев 2015 08:52

Докато ясно не се покаже колко от този заем е за погасяване на стари задължения, с какво той е по-добър от редовното теглене на заеми за покриване на стари задължения, колко от заема е за инвестиции, които ще могат да го покриват, колко е за социални програми, за които в момента няма пари, всичко ще е спекулации - както и тази много общо и спекулативно формулирана тема. И да не забравяме, че и сега пъшкаме и завиждаме на гърците, но те са излапали своите заеми и пак имат повече от нас.
Така че проблемът не е колко заеми ще вземем, а за какво, и това, за което ги вземаме, ще може ли да ги погасява.

Потребителски аватар
sslevski
Контакти:

Мнениеот sslevski » 25 фев 2015 08:54

Твърдо против.Вдигаха врява за заема на БСП,а сега искат да взимат няколко пъти по-голям .И съм сигурен,че той няма да се използва както трябва.Аз разбирам с този заем да се построят 15 завода и да се отворят 30 000 работни места и да има някакво разместване на икономическите пластове.Не им ли стигна крадене на тия хора.Най-лошото знаете ли кое е? Че никой няма да ги подкрепи е ясно,но и те ще имат голямото оправдание.Виждате ли ако се бил изтеглил,това ще се закрепи,онова ще се оправи.Страната ни докато ЕС не реши за какво точно да се използва ние нищо няма да направим,освен да се краде,краде и краде.
[wrapimg=]http://media.giphy.com/media/3EAKx3B7pIkygglk7C/giphy.gif[/wrapimg]

Потребителски аватар
RedeviL
Контакти:

Мнениеот RedeviL » 25 фев 2015 09:02

Alexx написа:Изображение

Имаше и един лозунг от летните протести със свирките, който гласеше следното: Орешарски, кой ще ти връща заемите!?? Па да бяха изчакали малко време, та народът да позабрави малко какви са ги демагоствали преди няма и година... Плевнелиев и той беше много активен, а сега никакъв не се чува.

Потребителски аватар
Pichichi
Контакти:

Мнениеот Pichichi » 25 фев 2015 09:06

Против липсата на реформи и връзването на гащи със заем който не е ясно дали е нужен на държавата в този размер за който
се говори. Тези неуважавани от мен депутати и политици от всички парламентарни партии как пък не им писна да крадат народа.
Да си орежат контрабандните канали (за цигари,алкохол,горива,дрехи,храни и всичко което се продава в БГ дори на 50 %-та) които те
всички ръководят и дефицити няма да има, о чудо може и да сме на плюс тогава даже! И то не напълно да си спрат далаверата
да я спрат на 50 %-та!
Иначе и автора на темата и той си подвежда с информацията която е поставил! Най простото което ми идва на акъл е че задлъжнялостта
няма как да се увеличи с всиките 16 млрд. нов заем защото по-голямата част от заема ще покрива стари такива и това е ясно
и не мисля че в случая е проблема.
Последна промяна от Pichichi на 25 фев 2015 09:18, променено общо 2 пъти.

g3_ev2
Контакти:

Мнениеот g3_ev2 » 25 фев 2015 09:07

Всеки има право да мисли както иска, но не е зле да се разбере фактологията, а не да се правят свободни съчинения. Българите са с манталитет от началото на 19-ти век, с производителност от началото на 20-ти век, а искат да живеят по стандартите на 21-ви век. Няма как да не се получи дефицит, особено ако си играем, върху този печален фон на реалността, на политически игрички. При описаният начин на живот финансовото ни заробване е НЕИЗБЕЖНО! Можем да се преборим единствено кой да ни зароби, но че ще стане, днес или днес след обяд, е неизбежност.
В днешно време 16 млрд. е нещо много условно - напр. двама боксьори в кат. средна ще играят за 1 млрд. Въпросните 16 млрд., отнесени към 7 млн. население, за три години, прави, с лихвата, не повече от 5000/човек или около 1700 евр. на година. Преразходваме много повече, дори само с това, че нямаме организация в никаква дейност!
Е, къде може да се сравни едно какво да е заробване със заробване от Путин, на този фон!!! Тези къде са тръгнали?!
Заприличали сме на онзи, когото вече давят, за да признае, че тревата е косена, но той, потъвайки в дълбокото, с пръсти показва над водата - стрижено!

pupesh
Контакти:

Мнениеот pupesh » 25 фев 2015 09:15

Аз имах ипотеччен кредит от преди няколко години за 40 000лв със 9% лихва. Сега лихвите паднаха и изтеглих 50 000лв. със 6% лихва. Погасих стария заем и ми останаха 10 000 лева за харчалък. Месечните ми вноски не се промениха много.
Ако вземат заема с такава цел, аз съм за!
фен на еднодневката

Върни се в “Свободна зона”