Да кажем, че знам даден език почти перфектно граматически, нямам проблеми с четенето, с разбирането също.
Но проблема ми е говоренето. Как да започна да го говоря свободно? Сега някой ще каже да намеря говорима среда с дадения език, само че аз не мога да намеря такава среда.
Дайте някакви идеи как сам да си развия говоренето...
Говорене на език
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
- Logical person
- Контакти:
Re: Говорене на език
rare написа:Да кажем, че знам даден език почти перфектно граматически, нямам проблеми с четенето, с разбирането също.
Но проблема ми е говоренето. Как да започна да го говоря свободно? Сега някой ще каже да намеря говорима среда с дадения език, само че аз не мога да намеря такава среда.
Много трудно е, от опит ти го казвам. Намери хора с които да си говориш по скайп , примерно. Но без практика няма как да стане, освен ако не си природен талант. Другото за което се сещам е актьорско майсторство. Мисля, че актьорите развиват умение да заучават и възпроизвеждат реплики на всякакви езици, със съответния акцент. Както виждаш в "Под прикритие" се оправят с турския, който иначе едва ли го знаят актьорите.
Слушай песни на дадения език със слушалки и си пей. 

- botevist_75
- Контакти:
Именно! То е като карането на колело и е...то
Практика му е майката.Само с теория не става 

Съвет от филолог: задължително слушай музика на съответния език и гледай филми, чието аудио е запазено, но субтитрите са на български. Така ще свикваш с речта и ще запаметяваш лексика и изрази.rare написа:Да кажем, че знам даден език почти перфектно граматически, нямам проблеми с четенето, с разбирането също.

От време на време повтаряй на глас наученото и си превеждай различни текстове от български на съответния език.
"Свестните у нас считат за луди, глупеца вредом всеки почита".
Гледай предавания по телевизията на същия език, но не филми (там има много жаргон), а новини или нещо от сорта. Ако става дума за английски език ти препоръчвам ББС или СНН. В никакъв случай не гледай предавания с БГ субтитри, защото в определен момент спираш да слушаш и само четеш на Български. Говори при всяка възможност без да се притесняваш.
Не си сложих портрет на Лупи на стената, защото остави нещата на половина, но обещавам да си сложа на Митко Борисов, ако ги доведе до край!!!
http://vbox7.com/play:efeaf1c3
http://vbox7.com/play:efeaf1c3
rare написа:Да кажем, че знам даден език почти перфектно граматически, нямам проблеми с четенето, с разбирането също.
В Гугъл транслейтър има произнасяне на текстове за превод . Слушаш и повтаряш съответната фраза колкото пъти искаш

Изчезнали са динозаврите и неандерталците, сега идва ред на комунистите, фашистите и расистите !
- metodito
- Контакти:
Намери носител на езика и говори с него. Дали ще е по скайп, ще каниш на каучсърфинг такива
или друго. За какъв език става дума.

По-добро от разговор с хора, които също говорят този език няма. На второ място ТВ предавания и филми. Гледаш първия път със субтитри, да видиш за какво става въпрос и втория път гасиш субтитрите и слушаш само какво говорят да видиш дали ще разбереш всичко. Но по този начин се учиш да разбираш повече езика на слушане, отколкото да започнеш да мислиш и да се изразяваш сам на съответния език.
Слушането на песни е загуба на време. Там почти нищо не им се разбира какво казват, а и няма диалог, нито правилна дикция, така, че не си губи времето със слушане на песни с тая цел.
Слушането на песни е загуба на време. Там почти нищо не им се разбира какво казват, а и няма диалог, нито правилна дикция, така, че не си губи времето със слушане на песни с тая цел.
Принципно главният проблем тук е да "превключиш" на другия език, но в момента мога да се сетя само за едно - чети на глас.