Първият разговор, който предлагаме, е с бившия национал, играч и треньор на Хасково от 90-те години Кирил Василев.

Кирил Димитров Василев е роден на 7 март 1967 година в Пазарджик. Нападателят е юноша на Хебър (Пазарджик). Играе още за Хасково, Локомотив (Горна Оряховица), Локомотив (София), Левски (Кюстендил) и Локомотив (Пловдив). Голмайстор номер 1 за Хебър в "А" група, с 13 отбелязани гола, най-много мачове за Хебър в елита - 58. Двукратен голмайстор е на "Б" РФГ през 1996 и 1998 г. с отбора на Хасково. Трети в ранглистата на голмайсторите в "Б" група.
Кариерата му започва в детско-юношеската школа на Хебър и през 1985 г. преминава в мъжкия отбор под ръководството на Танчо Гилев. За Хебър има изиграни 208 мача за 7 сезона, в които е отбелязал 65 гола. През 1992 г. играе един мач за Хасково, който влиза в "А" група благодарение на негов гол във вратата на Академик в Свищов, а после отново се връща в Хебър. Хасково се превръща и във втория му отбор, където играе 6 години и има 153 мача с него в "Б" група, като отбелязва 84 гола.
След приключването на активната си кариера е и треньор на тима от Ямача. Кирил Василев играе още и за Локомотив (Горна Оряховица) през пролетта на 1993 г. в "А" група, където записва 14 мача и 2 гола, Локомотив (София), през пролетта на 1994 г. в "А" група, където записва 15 мача и 3 гола, Левски (Кюстендил) през сезон 1994-1995 в "Б" група, където записва 27 мача и 15 гола и в Локомотив (Пловдив) през есента на 1998 в "А" група с 5 мача и едно попадение. Записва един мач в националния отбор на България, като остава единственият футболист от Пазарджик, който е бил национал, когато е играл за Хебър (Пазарджик), а също така и единственият футболист от "Б" група, викан в националния тим. Влиза в игра на приятелския мач България - Турция (0:0) на 21 август 1991 г. в Стара Загора.
В момента голмайсторът живее в Барселона със своето семейство.
Семейство Василеви пред един от символите на Барселона - Кире, от колко години не си част от актуалния футбол?
- От актуалния футбол се откъснах откакто преди 11 години заминах и останах да живея и работя в Барселона. Преди това поддържах тонус с бивши футболисти в аматьорските Скутаре и Кричим.
- Защо отиде в Испания? Защо не си живя в България с парите от футбола?
- Заминах да бъда близо до сестра ми, която живееше в Барселона и имаше здравословни проблеми. Отидох за месец - два и... вече 11 години.
А за парите от футбола, изкарвахме да живеем добре в настоящето, приключиш ли със спорта, оставаш на улицата да се бориш с живота, понеже активният спорт за един човек е много кратък. Българските футболисти не са добре платени, с изключение на няколко отбора.
- И в този момент на сцената излиза бившият президент на Хасково Йордан Кичеков. Разкажи, как те повика от "Хебър" (Пазарджик) и как през 1992 г. ти сам вкара отбора в "А" група?
- Един от незабравимите моменти в моя спортен живот бе мачът в Свищов. Мисля, че Данчо Кичеков виждаше в мен и останалите наемници (както ни наричаха) футболисти, които могат да помогнат на Хасково да не загуби този решаващ мач. Използва вратичка във футболния правилник, рискува да ни наеме и резултатите показват, че не е сгрешил. Както повечето хора знаят, аз вкарах гол в 87-ата минута, а то и равен ни бе достатъчен за класирането. После на връщане, на връх Шипка да не ти разправям какъв купон стана, а накрая завърши рано сутринта в Хасково.
- А помниш ли как и колко ви платиха за услугата в р-т "Аида" на теб, Николай Митов, Георги Гаджев и Станчо Герджиков? Аз бях свидетел!
- Съжалявам, но не си спомням сега, защото минаха много години, но премията никак не беше малка. Като че някъде около 10 000 лева. Това стана на един обяд в ресторант "Аида". Тогава си поръчахме уиски и други лакомства, каквито имаше там.
- Имаш невероятен атестат. Вярно ли е, че за 6-годишния си престой в Хасково си изиграл 153 мача и си вкарал 84 гола?
- Така ли? Щом статистиката го показва, съм поласкан. Има си хора за това, на които им благодаря все пак. Знам, че и Хасково си има своите герои в това отношение като Костадин Латинов и Йордан Кичеков например. Такива звезди скоро няма да се родят!
- Как стана голмайстор на "Б" група две години подред с отбора от Ямача?
- Не е трудно да бележиш голове, когато играеш в отбор с изключително добри футболисти. Заслугата е изцяло на моите съотборници Славчо Илиев, Георги Куманов, Стамен Белчев... да не изброявам всички.Кирил Василев игра 6 години с екипа на Хасково
- Носи се легенда, че си бил любимец на хасковлии повече, отколкото на феновете в родния Пазарджик?
- Радвам се да чуя за такова признание от феновете на Хасково - една чудесна и всеотдаийна публика. Същото мога да кажа и за феновете на Хебър, които ме избраха с най-много гласове в идеалния отбор на Хебър за 20-и век. На феновете на Хасково и Хебър мога да кажа едно голямо благодаря. Уважение и респект изпитвам.
- Вярно ли е, че си живял като "бей" в хотела на Димитър Петков и той нищо не ти отказвал?
- Малко пресилено, аз не бях нещо повече от другите момчета и съм живял и работил в условия, в каквито и те. А затова, че с Митко Петков бяхме и си останахме приятели, не съм злоупотребявал. Винаги съм изисквал най-доброто за отбора, но не в личен план. Каквото и да кажа, Петков даде много пари от джоба си за футбола в Хасково. Нека някой да ме опровергае.
- Кой бивш футболист и треньор, с когото игра в Хасково, би отличил?
- Абсолютно всички! Да играеш или бъдеш треньор на Хасково е чест за всеки. Този град ми стана като втори дом, значи съм се чувствал добре, както и останалите ми колеги.
- Не един и два мача реши със свои голове. Помниш ли най-драматичния?
- Не знам защо ми се е запечатал в главата споменът за мача срещу Черноморец (Бургас). Играхме го в Хасково и аз им вкарах гол, с който победихме с 1:0 в 89-ата минута. Бе неистова радост!
- През 1995 г. имахме на три пъти възможности да станем първи в "Б" група. В някои домакински мачове, като тези със "Септември" (Сф), "Кремиковци" и "Антибиотик" (Разград), не играхте ли симулативно?
- Един от най-лошите ми спомени е мачът със Септември (Сф), игран на 7 март - моята рождена дата. Тогава допуснахме загуба от пряк съперник с 0:1, но не смятам, че е бил продаден, защото просто нямахме шанс пред вратата на Николов. Вие смятате ли, че треньорът ще влезе в съблекалнята и ще каже - "давайте мача" или нещо подобно. Просто няма как да стане. Винаги сме искали да постигнем голямата мечта на футболен Хасково завръщане в групата на майсторите. Мач с мач не си прилича, има един победител. В България когато биеш, те носят на ръце, когато загубиш - продал си мача. Искам да допълня, че винаги сме играли за доброто на клуба.
- По свое желание ли стана треньор в Хасково?
- По молба на президента, разбира се. По това време клуба го беше налегнало безпаричие. Тук е моментът да поздравя момчетата, че даваха всичко на добра воля. Просто някой трябваше да поеме отговорност.
- Кои не спазваха режима тогава, когато си от другата страна, това най-добре се вижда?
- Не коментирам играчите си в медийното пространство, каквото е имало, съм го казвал в съблекалнята. Дори някой да е сгрешил, човешко е. И футболистите са хора!
- Разкажи за престоя ти в Барселона и защо не си във футбола в момента или си?
- Барселона е прекрасен град. Тук научих много неща. Първите години са много трудни - езиковата бариера, работа и носталгия както за България, така и за футбола. Тук е трудно в треньорската професия, предлагали са ми на деца, но повече с възпитателна дейност. Мисля един ден да се завърна във футбола. Още не мога да свикна с това, че не съм във футболното семейство.Кирил Василев в компанията на Данчо Лечков, Трифон Иванов и Цанко Цветанов преди приятелския мач България - Турция (0:0) на 21 август 1991 г. в Стара Загора
- Ти си първият, с когото правя интервю по повод 90-годишнината от създаването на ФК Хасково, което ще честваме тази година.
- Благодаря, това е голямо признание за мен. Постоянно се интересувам и знам, че тази година футболен клуб Хасково ще чества своя 90-годишен юбилей. Радвам се, че общината и бизнесът поддържат футбола в града и дай боже тази година да има двоен повод за празнуване. А на феновете - дълбок поклон, без тях удоволствието да играеш футбол не е същото. Подкрепяйте този млад и перспективен отбор в момента. Той има нужда от вас и нека заедно напролет да отворим шампанското.
Поздрави на всички хасковлии от слънчева Барселона. В Хасково оставих само приятели. Ако все пак съм обидил с нещо някого, моите искренни извинения.