Заплатите в Северна Корея се увеличиха 100 пъти

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
КНДР

Заплатите в Северна Корея се увеличиха 100 пъти

Мнениеот КНДР » 25 ное 2013 11:22

Изображение

От Северна Корея идват неочаквани новини: на Мусанския рудник, на металургичния завод „Ким Чхек” и редица други предприятия, продукцията на които отива за износ, през октомври са получени заплати от по 250-350.000 севернокорейски вона. Преди това заплатите там са съставлявали 3-6.000 вона, т.е. повишаването на заплатите е от 50 до 100 пъти.

Обективно казано, 300.000 вона не са кой знае каква голяма сума по сегашния пазарен курс, но по мерките на Северна Корея това са огромни пари, защото до момента официалната заплата съставляваше едва 3-4000 вона месечно, което стига само за 1 – 2 килограм ориз на пазара. Повечето работници живеят за сметка на доходи от пазара и частния сектор. По този начин работниците на Мусанския рудник и другите привилегировани предприятия за първи път от 20 години насам получават заплата, която им позволява реално да оцеляват.

Това повишаване на заплатите изглежда може да доведе до определени проблеми, главният от които е инфлацията. Щом работниците от износните предприятия отидат на пазара с големите си пари, цените там неизбежно ще започнат да скачат. Не се изключва, че инфлацията може да се контролира, но само ако това засегне не много голям брой предприятия. Това пък означава, че в един и същи град срещу една и съща работа едни ще получават заплати 50 до 100 пъти повече от други хора, което ще доведе до най-различни политически и икономически неприятности.

Изглежда, че това го разбират и в Пхенян, в полза на което свидетелства решението част от заплатата да се дава във вид на стоки. Не се изключва, че ръководството на КНДР разчита да държи под контрол положението чрез различни забрани. По-специално, на ощастливените работници вече им е обявено, че отсега им се забранява да ходят на пазар.

И така, ще помогнат ли забраните? Отговорът на този въпрос е очевиден: не. В полза на това свидетелства опитът на паричната реформа от 2009, когато правителството на КНДР обяви повишаване на заплатите 100 пъти и, сблъскало се с рязко покачване на цените, се опита да стабилизира положението чрез многобройни административни забрани. И тези усилия се провалиха.

Но сега е интересно нещо друго: предприетите днес от Пхенян мерки показват, че в ръководството на КНДР са осъзнали факта за необходимост от икономически реформи. Ако и сегашният опит се провали, може да се предположи, че след това експеримент ще последват и други и не се изключва, че те ще бъдат подготвени по-добре и ще станат сполучливи
Цялото: http://bulgarian.ruvr.ru/2013_11_13/Zap ... -pti-6148/

Във КНДР увеличават заплатите 100 пъти, а западняшката пропаганда изкарва строя им лош. Нека да им е лошо. Със всяка година дърпат все повече и все повече !
Най-великите държави в света - Русия, КНДР, Китай, Куба, Виетнам.
Най-великия вожд - Ким Чен Ун
Велики личности - Карл Маркс, Енгелс, Ленин, Сталин, Ким Чен Ир, Ким Чен Ун и др.

Еврейският съюз (ЕС) и капитализма най-големия бич на общество!

Потребителски аватар
rhaegar
Контакти:

Re: Заплатите в Северна Корея се увеличиха 100 пъти

Мнениеот rhaegar » 25 ное 2013 11:26

Не знам дали си прочел цялата статия или само заглавието. Ако не си, виж ей тоя абзац:

Обективно казано, 300.000 вона не са кой знае каква голяма сума по сегашния пазарен курс, но по мерките на Северна Корея това са огромни пари, защото до момента официалната заплата съставляваше едва 3-4000 вона месечно, което стига само за 1 – 2 килограм ориз на пазара. Повечето работници живеят за сметка на доходи от пазара и частния сектор. По този начин работниците на Мусанския рудник и другите привилегировани предприятия за първи път от 20 години насам получават заплата, която им позволява реално да оцеляват.
Последна промяна от rhaegar на 25 ное 2013 11:26, променено общо 1 път.
Blue_Girl написа:Аз мисля, когато се налага

Изображение

Потребителски аватар
0007
Контакти:

Мнениеот 0007 » 25 ное 2013 11:26

защото до момента официалната заплата съставляваше едва 3-4000 вона месечно, което стига само за 1 – 2 килограм ориз на пазара

:shock: :shock: :shock:
Изображение
Groucho написа:Славиша требе а позиционира един нападател у кабинката на крана, който изгражда сектор А. Поне половината центрирания на колегите си в атака ще може да засече.

Потребителски аватар
КНДР

Мнениеот КНДР » 25 ное 2013 11:31

Да пак капиталистическа пропаганда стигат, но за Запада. Във КНДР цените са много ниски съобразени със стандарта там. Навремето и тука баничката струваше 5-10 стотинки, а сега струва 1 лев. Представи си че и там е така !

Аз хора да бъркат по кофите за боклук в КНДР не съм видял ! Точно обратното хората спортуват и живеят щастливо! Много ясно, че капиталягите ще ги оплюят, нали трябва да им се кланят на тях.
Велики личности - Карл Маркс, Енгелс, Ленин, Сталин, Ким Чен Ир, Ким Чен Ун и др.

Потребителски аватар
Чапаев

Мнениеот Чапаев » 25 ное 2013 11:33

Да падат визите и да заминаваме! Дано са снизходителни и проявят милосърдие към граждани на ЕС!
Кадрите решават всичко.
Не е важно как са гласували, а кой брои гласовете.
Колкото по-голяма е една лъжа, толкова по-лесно ще и повярват.
Никой не пита победителя дали е говорил истината, или не.
Съвест - това е еврейска измислица.

urkoto

Мнениеот urkoto » 25 ное 2013 11:34

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Супер, в КНДР увеличавали заплатите със 100 пъти обаче пък забранявали на хората получили тия заплати да ходят да пазаруват :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Иначе казано в КНДР раздават тоалетна хартия и разпалки за печка вместо пари :mrgreen:
Краен костовист за сведение на всички герберастки псета.

http://vbox7.com/play:9c1d258e8b - най-великия 3-секунден клип в историята на човечеството

Потребителски аватар
КНДР

Мнениеот КНДР » 25 ное 2013 11:36

Чапаев написа:Да падат визите и да заминаваме! Дано са снизходителни и проявят милосърдие към граждани на ЕС!

Който иска може да отиде, другарю. Аз съм ходил доста пъти вече. А сега по Коледа доста чужденци, ще отидат на пищните тържества в КНДР, аз също съм запланувал пътуване по Коледа!

Потребителски аватар
КНДР

Мнениеот КНДР » 25 ное 2013 11:40

urkoto написа::mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Супер, в КНДР увеличавали заплатите със 100 пъти обаче пък забранявали на хората получили тия заплати да ходят да пазаруват :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Иначе казано в КНДР раздават тоалетна хартия и разпалки за печка вместо пари :mrgreen:

Много си малък и нищо не знаеш за КНДР. Явно се осведомяваш от западната лъжлива пропаганда. Във Пхенян ходил ли си ? Във мола в Пхенян може да си купиш всичко, най-различни хранителни стоки има, и за твое учудване доста хора има и пазаруват !

Капиталягите навремето и за нас преди 1989-та пишеха, че умираме от глад и канибалстваме, което разбира се беше лъжа. Целта им беше да им станем васалия и да не експлоатират, както и се случи. Но в КНДР имат малко повече мозък от нас и никога няма да загубят суверинитета си ! Нека им е зле, според капиталягите !

Потребителски аватар
Чапаев

Мнениеот Чапаев » 25 ное 2013 11:45

КНДР написа:
Чапаев написа:Да падат визите и да заминаваме! Дано са снизходителни и проявят милосърдие към граждани на ЕС!

Който иска може да отиде, другарю. Аз съм ходил доста пъти вече. А сега по Коледа доста чужденци, ще отидат на пищните тържества в КНДР, аз също съм запланувал пътуване по Коледа!

Нямам предвид туристическите визи, а работните! Всички знаем колко трудно се издават работни визи за КНДР! А сега и след тези увеличения на заплатите и то в момент, когато целият свят се тресе от икономическа криза, напливът ще е още по-голям! Много ми се иска да постигна и изживея севернокорейската мечта!
Кадрите решават всичко.
Не е важно как са гласували, а кой брои гласовете.
Колкото по-голяма е една лъжа, толкова по-лесно ще и повярват.
Никой не пита победителя дали е говорил истината, или не.
Съвест - това е еврейска измислица.

Потребителски аватар
badboy95

Мнениеот badboy95 » 25 ное 2013 12:00

Честито.
Съединението прави силата!

Офтопик:
Image

Върни се в “Свободна зона”