Носталгичен кът II: Спомени от първия учебен ден

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
shumkar_44
Контакти:

Носталгичен кът II: Спомени от първия учебен ден

Мнениеот shumkar_44 » 12 сеп 2013 20:14

[center]Изображение[/center]

Привет, мили приятели! Както знаете, след няколко дни ще удари звънецът за първия учебен ден. Със сигурност най-развълнувани ще са първолачетата, на които им предстои да се срещнат не само със света на науката и физкултурата, а и с този на игрите, шутките и песните в училищния двор. Може дори някои от вас да имат първолачета в семейството си тази година, а може дори Вие, самият читател, да сте бъдещ първолак, макар това да е малко вероятно поради все още липсващата Ви грамотност. Във всички случаи, първият учебен ден е повод за радост и надежди и е събитие, от което остават мили спомени у невръстния человек. Прочее, аз имам една малка традиция, което се състои в това, че посещавам всяка година първия учебен ден на някогашното ми школо в с. Гъоврен, Девинско. Обикновено сядам на някоя пейка в двора, заобиколен от сновящи малчугани и развълнувани родители, и се вглеждам в прага на школото. Понякога изпод жарките септемврийски лъчи спомените ми ме връщат в миналото и аз виждам себе си - нервен и крехък малчуган, изминаващ плахо разстоянието от външната порта до средата на двора под зоркия поглед на пастрока ми. Годината е петдесет и първа и напук на очакванията на мнозина, на този ден няма и следа от дъжд. Дворът е изпълнен с детска глъч, като току се чува някой вопъл на изплашено детенце, търсещо отеца си. Нейде отвъд оградата се носи мирисът на печени кестени и на толстолоб на керемида, ала вниманието ми е привлечено единствено от другарката Серафимова, която групира нашето отделение, четейки от малък тефтер имената ни. Помня го като ясен ден - аз подавам на другарката малка кесиика с ошав и букет с минзухари, а тя ме поглежда изпитателно и кимва мълчаливо в знак на одобрение. Моят отец, който от разстояние проследява с хладен поглед случващото се, присвива очи и ми кимва леко, също в знак на одобрение. Лентата на спомените превърта напред и ето, че съм вече в прохладната класна стая. Вглеждам се през големия прозорец - жарките лъчи все така падат върху двора, а жълтите листа кротко падат от дървесата, за да образуват красива есенна шума върху благодатната почва. Детския хор, който само до преди час пееше весели песни, вече е затихнал и в този момент ми се струва, че зад мен съм оставил завинаги сянката на младенчеството си, прекрачвайки прага на школото. А се отдалечи бързо и неусетно, оставайки завинаги в есента на петдесет и първа. Помня също, че се вгледах изпитателно в другарчето до мен и му подадох ръка, за да се запознаем. При ръкостискането ни му кимнах, и то ми отвърна със същото, ала дори само по това кимане аз успях да преценя, че никога няма да станем другари, било то в школото или извън него. В следващите няколко години ние имахме тихо съвместно пребиваване на вехтия чин, като не обелвахме нито дума помежду си. В последствие се оказа, че детето до мен е било нямо, ала аз бях твърде млад и дори не подозирах за съществуването на такова человеческо неразположение. Постепенно лентата на спомените ми спира и аз се връщам в настоящето, седящ на моя неизменен септемврийски другар, училищната пейка.

А какви са вашите спомени за този светъл ден, приятели?
Толстолоб, на теб съм роб.

urkoto

Re: Носталгичен кът II: Спомени от първия учебен ден

Мнениеот urkoto » 12 сеп 2013 20:18

На него ден си направих сефтето 8-)
Краен костовист за сведение на всички герберастки псета.

http://vbox7.com/play:9c1d258e8b - най-великия 3-секунден клип в историята на човечеството

Потребителски аватар
Siegfried
Контакти:

Мнениеот Siegfried » 12 сеп 2013 20:21

urkoto написа:На него ден си направих сефтето 8-)

:? :? :?
[center][wrapimg=]http://www.fm-base.co.uk/forum/attachments/football-manager-2013-manager-stories/294163d1356366440-my-chelsea-fc-reign-banner-chelsea_1.png[/wrapimg][/center]

Ivo-Chernomoretz
Контакти:

Мнениеот Ivo-Chernomoretz » 12 сеп 2013 20:23

urkoto написа:На него ден си направих сефтето 8-)

:mrgreen: :mrgreen: Иначе училището си беше наистина едно приятно място изпълнено с емоции - поне за мен ;)

Потребителски аватар
Siegfried
Контакти:

Мнениеот Siegfried » 12 сеп 2013 20:26

Определено най-безгрижният и хубав ден, ако трябва да върна лентата назад 8-) Моят първи учебен ден мина без особени изцепки, общо взето весело и задружно ;)
[center][wrapimg=]http://www.fm-base.co.uk/forum/attachments/football-manager-2013-manager-stories/294163d1356366440-my-chelsea-fc-reign-banner-chelsea_1.png[/wrapimg][/center]

Потребителски аватар
barca4ever
Контакти:

Мнениеот barca4ever » 12 сеп 2013 20:28

на 16 т.к съм 12 клас с класа ще го полеем обилно като за последен първи учебен ден :mrgreen: :mrgreen:
[wrapimg=]http://www.fcbarcelona.cat/web/Imatges/banners/_promocions/actius_especials/wembley/bc-campions_champions.jpg[/wrapimg]
BARCAFOREVER[wrapimg=]http://imgon.net/di-MAQN.gif[/wrapimg]
1992,2006,2009,2011

Потребителски аватар
dreben23
Контакти:

Мнениеот dreben23 » 12 сеп 2013 20:32

Моят първи учебен ден се отложи за известно време, че бях твърде малък за училище и не е минал номера. :mrgreen:
То като еврофутбола- винаги има друг тираж ( учебна година), за да си пробваш късмета. :)
Тъпо хлапе съм бил- да искаш да те приемат в първи клас на 4 години не е работа. :mrgreen: :lol:
Последна промяна от dreben23 на 12 сеп 2013 20:34, променено общо 1 път.
***САМО ЦСКА!***

***ШЕФЧЕТО НА ФУТБОЛА КАЗВА ИСТИНАТА! *** :)

Потребителски аватар
hajitsu

Мнениеот hajitsu » 12 сеп 2013 20:32

Образованието, което се наблюдава в днешно време, не е това, което беше преди. Критериите много се занижиха, а заедно с тях и умствените възможности на подрастващите. Е, все още има училища, където се учи сериозно, но са малко. Истината е, че са необходими сериозни реформи - от учебните програми до промяна в цялата система. Не забравяйте, че тези неграмотни българи един ден ще управляват милата ни родина. И да - с всяка следваща година учениците стават все по-тъпи! Образованието в България е наистина болната тема, с която съм доста запознат и мога да коментирам - има много аспекти, които могат да бъдат подлагани на дискусия, но не е сега времето.

Дано има повече стойностни учители, които изградят едни отлични бъдещи кадри във всички сфери! Радвам се, че аз самият съм бил образован от такива.
[center]

Код: Избери всички

01001000 01100001 01101100 01100001
01001101 01100001 01100100 01110010 01101001 01100100
[/center]

Потребителски аватар
barca4ever
Контакти:

Мнениеот barca4ever » 12 сеп 2013 20:39

hajitsu написа:Образованието, което се наблюдава в днешно време, не е това, което беше преди. Критериите много се занижиха, а заедно с тях и умствените възможности на подрастващите. Е, все още има училища, където се учи сериозно, но са малко. Истината е, че са необходими сериозни реформи - от учебните програми до промяна в цялата система. Не забравяйте, че тези неграмотни българи един ден ще управляват милата ни родина. И да - с всяка следваща година учениците стават все по-тъпи! Образованието в България е наистина болната тема, с която съм доста запознат и мога да коментирам - има много аспекти, които могат да бъдат подлагани на дискусия, но не е сега времето.

Дано има повече стойностни учители, които изградят едни отлични бъдещи кадри във всички сфери! Радвам се, че аз самият съм бил образован от такива.

това е напълно вярно. Братовчед ми свърши 2011, аз свършвам 2014 само за 3 години критериите са паднали много 6-ци се пишат за щяло и нещяло. А и приятели в по-малките класове 9-10 клас положение е още по-зле. И друго много от учителите не ги интересува кой кво научил, накрая на срока/годината поне при мен, а аз уча в ПМГ училище което "уж" се води за едно от елитните 6 се пишат почти на всички тук-там остават някоя 5 за цвят.
[wrapimg=]http://www.fcbarcelona.cat/web/Imatges/banners/_promocions/actius_especials/wembley/bc-campions_champions.jpg[/wrapimg]
BARCAFOREVER[wrapimg=]http://imgon.net/di-MAQN.gif[/wrapimg]
1992,2006,2009,2011

Потребителски аватар
Niksh0
Контакти:

Мнениеот Niksh0 » 12 сеп 2013 20:40

Първият учебен ден в 1-ви клас - "Леле в какъв зоопарк попаднах"
Първият учебен ден в гимназията - "(имайки предвид, че бях най-висок в класа ми до 7ми клас) Леле колко колко високи мутанти има"
Първият учебен ден в университета - "Леле колко много хубави момичета има"
:mrgreen:
Това са първите впечатления, които са ми останали естествено, после почти всичко се променя.
"If you're losing your soul and you know it, then you've still got a soul left to lose."

Върни се в “Свободна зона”