Тренировките естествено са задължителни. Най-важното от тренировките е да не копираш какво прави огромния пич. Трябва да си извадите програма в зависимост от типа тяло, което имате. Естествено няма как едно момче високо 170 см и тежащо 50 кила да прави същите упражнения като някой, който е също 170 см, но пък 80 кила. Ето и 3-те основни вида тяло:
- Ендоморф са по-пълничките с наднормено тегло
- Ектоморф са по-слабичките, които са кожа и кости
- Мезоморф са тези с ясно изразена мускулатура
Има и 4 под типа:
- Екто-мезоморф - между ектоморф и мезоморф, като повече клони към ектоморф
- Мезо-ектоморф - между ектоморф и мезоморф, като повече клони към мезоморф
- Мезо-ендоморф - между мезоморф и ендоморф, като повече клони към мезоморф
- Ендо-мезоморф - между мезоморф и ендоморф, като повече клони към ендоморф
Това са типовете тяло. Определяте се спрямо тях и си намирате адекватна програма. Може да се обърнете и към фитнес инструктор, но не винаги това е най-добрия вариант, защото някои хич не ги бива за такива.
Другото важно нещо при тренировките е правилното изпълнение на упражненията. Няма смисъл да започнете да се правите колко можете да вдигате ако не правите упражнението правилно. На толкова много такива съм се нагледал... Моя съвет е да не ви пука колко вдигате, а да ви интересува дали правите упражнението правилно, защото едно упражнение направено правилно с по-малко килограми е много по-ефективно от същото упражнение направено по грешен начин с повече килограми. В YouTube можете да намерите абсолютно всяко упражнение как се прави по правилния начин.
Почивките между сериите също са много важни. Повече от 1 минута е излишно.
Също е важно да се правят различни упражнения, а не да се правят едни и същи 3-4 упражнения през цялото време. Хубаво е да имате за всяка мускулна група група по 5-6 упражнения и да ги редувате на определен брой тренировки.
Исакм да споделя един трик, с който да се постигнат максимални резултати. Трика е доста прост. Правите си сериите, но пък последната серия я правите до упадък с намаляване на тежестите. Например ако правите упражнение с дъмбели с 20 кила последната серия и усетите, че повече не можете да вдигнете оставяте дъмбелите, които са 20 кила и взимате 15. Пак правите колкото можете. После взимате 12.5 и т.н. поне 3 пъти. В началото няма да има смисъл от това, но като започнете да вдигате повече килограми този трик е много полезен, защото в мускула има още останала енергия след вдигането на най-тежкото и по този начин се израсходва цялата.
За сега това ми идва на ум за тренировките като основни неща ако се сетя нещо още ще добавям.
Другото основно нещо освен тренировките е храненето. Ще го обясня просто. Ако искате да качите мускулна маса диетата ви трябва да е протеини в комбинация с въглехидрати. Ако искате да правите релеф или да отслабвате намалявате въглехидратите и увеличавате приема на протеини и зеленчуци.
Почивката също е много важна. Трябва тялото да си почива за да растът мускулите. Минимум по 7-8 часа сън. Също тренировки не е хубаво да се правят всеки ден, но пък ако решите да ги правите всеки ден гледайте да треннирате противоположни части от тялото.
Аз лично не съм фен на химиите и хранителните добавки, но пък ако искате по-бързи резултати взимайте протеини или/и аминокиселини. Ако искате да вдигнете килограми най-добре е да зимате въглехидратен протеин. Избгвайте химиите! Аз лично по този въпрос не мога да кажа много, защото съм вземал само протеини, което на практика е хранителна добаква и не вреди на здравето ако естесвено се взима в малки количества. По 1 грам на килограм е напълно достатъчно. Ако започне обаче да се взима в по-големи количества тогава вече може да започне да вреди на здравето.
Това е което се сещам за сега. Споделете и вие някои неща, които съм пропунсал.