Седеммте златни правила на етиката

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
shumkar_44
Контакти:

Седеммте златни правила на етиката

Мнениеот shumkar_44 » 06 май 2013 20:23

Привет, мили приятели и "Христос Воскресе" на всички християнски люде. Страстната седмица бе един кратък период на отдих, в които доста българи успяха да се отдадат на театър, градинарство под жарките слънчеви лъчи, интензивна физкултура, както и боядисване на пъстри великденски яйца редом с челядта си. В такива светли дни, излъчващи във въздуха детска глъч и носещи мирис на липа и тихата песен на славей, отдъхващ на същата, сякаш нищо не може помрачи пролетната идилия...

В следващия момент обаче, аз се събуждам от сладката си дрямка. От прозореца наместо славей, се носеше интензивен поп-фолк, а вместо благоуханието на липа, в ноздрите ми проникна вонята на мазни кебапчета, автомобилни и човешки газове, както и фекалии. Опитвайки се да се отърся от този кошмар, аз потеглих за Смолян, за да се поразтъпча, нахраня и да избегна воалът на посредствеността, обгръщащ постепенно Родопите от ужасния юг. Уви, беше твърде късно. Докато седях в реномирания клуб-ресторант "Венус-Родопчанка", бях подлуден от несдържаните крясъци, мляскане и оригване, идващи от срещуположната маса. Източникът на деянието беше група от трима затлъстели младежи със съмнителна морална репутация. На връщане към Рожен, бях обграден от същата липса на елементарни маниери и етикет на поведение, произхождащи от тумба мургави нехранимайковци с цигара в уста. За калпак на това, дебелата кондукторка ме нагруби заради каскета и косата ми.

Всичко това ме кара да мисля, че явно младите масово нямат представа, как да се държат акуратно и достойно на масата, на работното място, на пазара, в градския транспорт, в обществения нужник, в театъра, с баба си. Да, може би това наистина е така и съответно е време да извадя малкото книжле, вързувано с вехт коноп, което държа в най-долното чекмедже на бюрото си, защото именно то съдържа:

[center]Седемте правила на етиката[/center]
[center]Насоки за благоразумните люде според ситуацията[/center]
[center]Изображение[/center]

[b]1. На масата

Изображение

Когато человек е на масата, за него не трябвало да е от значение дали се намира вкъщи, в столовата, или на гощавка у съседа. Същият трябва да се приведе в чист и достоен вид, което ще рече:

- Вчесани коси, задължително с пластмасово гребенче
- Изрязани нокти
- Интензивна телесна хигиенизация, с продължителност в зависимост от физкултурните привички на человека
- Чиста конфекция, чисто бельо
- Изправена осанка

Человекът трябва да може да борави с предоставените за хранителния процес инструменти като : нож, вилица, малки щипци и лъжица. Ако някой, или всички от изброените инструменти липсват на масата, да се намери извинение за нейното напускане, поради невъзможността хранителния процес да бъде осъществен. Най-важните правила на масата са да не се говори с никого, докато протича храненето, както и да не "се сдава", когато стомашно - чревният такт иска своето. По време на десерта се прави комплимент на готвача и е редно той да бъде дарен с кесия с лакомство, независимо от качеството на храната. Следните лакомства са препоръчителни: две парчета сух бисвкит (за роднина), осем лукчета или теменуги (за съсед), шест карамелени бонбона (за готвач в столова). Важно: При ставане от масата, ножът и вилицата да не се оставят в панерката за хляб!

2. На работното място

Изображение

Ако работите в завод, не е прието да обиждате колегите си, било то по физически или по душевен признак. Иначе, разговорите със същите да се провеждат само в обедния час за отдих, като през това време всякакви въпроси от лично естество са меко казано неуместни. Ако все пак вие бъдете запитан от колега за семейството ви, или друг аспект от вашия личен живот, отбивайте въпроса с друг въпрос, с цел да запазите професионалните си отношения непокътнати. Пример:

К: - Петър, как са децата ви?
Вие: - А как е майка ви, приятелю?

При разговор с вашия началник не проговаряйте преди да бъдете запитан конкретен въпрос - покажете вежливостта си, и може дори да получите похвала от същия. Отговаряйте лаконично, отчетливо и вежливо. При внезапно притеснение, забраната за "сдаване" от точка едно важи с пълна сила и тук.

3. На пазара

Изображение

Пазарът е отлично място за снабдяване със свежи плодове и зеленчуци, хрянов корен и хумус. Преди всичко обаче, пазарът е социална среда, от която можете да извлечете огромна финансова полза, стига да другарувате с правилните люде. За целта е нужно да носите в себе си пликче с лакомство, както и вестник, или списание, които да ви помогнат, за да започнете разговор с търгаша. Не правете резки и накърнителни жестове, говорете с достоен, неистеричен маниер, изслушвайте събеседника си, и може да си идете вкъщи с безплатна чепка грозде, а защо не и с безплатен седемкилограмов толстолоб? Обикновено можете да започнете разговора, като отворите тема за времето и подадете лакомството си на търгаша, след като чуете неговото мнение по въпроса. Ако лакомството не бъде прието, се чувствувайте спокоен да прекратите разговора и да напуснете сергията. Ако търгашът приеме, извадете вестника/ списанието и му прочетете анекдота на последната страница, за да го разсмеете, след което го потупайте по рамото. Последвалите теми за разговор могат да бъдат за политика, шахмат, както и за кесиите ви с ошав, ако събеседникът ви си носи неговата. Запомнете - колкото по-близки сте, толкова повече вашето възпитание и другарство ще ви се отплаща занапред.

4. В градския транспорт

При пътуване с градския транспорт е прието да не разговаряте с кондуктора, шофьора или всякакъв друг персонал в превозното средство. Запомнете - те са професионалисти и не желаят да бъдат разсейвани, както и вие, например, не бихте желали да си говорите с изхождащия се в нужника человек, ако вие сте чистача на съоръжението. Не гледайте нито кондуктора, нито шофьора в очите, когато му подавате билета си, а и не само, тъй като в противен случай вие непременно ще покажете надменност и неоправдано превъзходство пред тях. Ако в себе си имате останала кесия с лакомство и не смятате да ходите на пазар, може да я оставите върху таблото на шофьора при излизане, като разбира се, не го гледате в очите, докато го правите. В противен случай може да пострадате от неговия гняв, или този на кондуктора.

5. В обществения нужник

Често подценявано откъм нужда от подходящ етикет е посещението в обществения нужник. Това е така, защото някои люде живеят с представата, че са на самотен остров, докато сдават бурно от съответните си отверстия. Същите обикновено забравят да затворят вратата на тоалетната кабинка, докато отделят материал, а това в повечето случаи е напълно недопустимо и дори подсъдимо в държави като Ливан, например.

Прочее, при влизането в общински нужник задължително е да се поздравява служителят, който събира таксата за изхождане. Условието от точка четири обаче, важи с пълна сила и тук - служителят не бива да бъде поглеждан, докато таксата се плаща. Известен е случая в силистренския обществен нужник през лятото на седемдесет и девета година, отразен във в-к "Росица", където нахален младеж преминал входа на съоръжението и поставил таксата в паничката на служителя, гледайки го изпитателно в очите в продължение на цели четири секунди. Това струвало скъпо на младежа, тъй като в последствие служителят застанал зад него и му вдигнал рязко панталона, докато същият все още уринирал в писоара.

В обществения нужник не е прието да се хвърлят фасове нито в писоара, нито в клекалото, нито дори в умивалника, независимо от марката на същите. Това важи и за дамски превръзки - първа или втора ръка. Прочее, има и културни привичко, които се различават в различните страни по света. В държави като Сирия, Ливан и Иран, например, е прието да се поставя малка кесия с хумус върху казанчето на тоалетната, ако същата е изключително добре поддържана. В Сомалия е учтиво да се засажда минзухар или лале зад обществения нужник при излизането от там.В Италия и Германия е прието да се мият ръцете след изхождане - това се счита за признак на добро възпитание.

6. В театъра

Етикетът задължително изисква културтрегерът, предприел посещение на пиеса, опера, оперета, пр., да бъде пременен със скъпа и качествена конфекция. Забраняват се гащеризони, клинове, комбинензони (дънкови), както и някои видове вълнени пуловери с висока яка. Монокълът, естествено, не е задължителен, но препоръчителен аксесоар за културтрегера. При началните аплодисменти, е редно същият да извършва ръкопляскането, като приведе едната си длан в хоризонтално положение и извършва пляскане върху нея с другата си ръка. Продължителността на занятието не бива да надвишава осем секунди, като всяко по-дълго такова се счита за подмазване, а всяко по-късо - за непоправима простащина. След представлението задължително се повтаря процедурата по ръкопляскането, като се носят и три минзухара на постановчика, или кесия с плодови лакомства (без лимон). Физическият контакт е забранен с който и да е участник в представлението, подвикванията също.

7. С баба си

Изображение

Тази точка не се отнася само за вашата лична баба, а за отношението ви и към други възрастни роднини, приятели, познати и изобщо заобикалящи ви люде от златната възраст. Въпреки това, ще обобщим гореспоменатите социални групи под общото нарицателно "баба". В този смисъл, когато срещнете баба си, е прието да я поздравявате с прегръдка, или да и подарите занимателно списание, ако същата е все още с разума си. Запомнете - има голяма вероятност вашата баба ("мамет" на турски) да е с намалена слухова способност. В такъв случай, крещенето като отговор е неприемлив и груб вариант. Обикновено е уместно да записвате на късчета хартия предварително написани отговори на често задавани от баба ви въпроси и да и ги предоставяте, в случай че същата ги зададе. При зрителна неспособност от страна на вашата баба, вие сте длъжни да и четете интересни статии на глас, от любимия и вестник, както и да и повтаряте на ухо всичко, което се случва в любимото и предаване по телевизионния приемник. Ако същата се интересува от животновъдство, е нужно да боядисвате яйцата от кокошките с ярки краски, за да не ги бърка тя с други продоволствия със сходен цвят и форма в хладилника. Накрая запомнете едно - уважавайте баба си, защото етикетът е недвусмислен по този въпрос и рискувате да се изложите пред околните люде, ако не го спазвате.
Толстолоб, на теб съм роб.

Потребителски аватар
hajitsu

Re: Седеммте златни правила на етиката

Мнениеот hajitsu » 06 май 2013 20:27

Христос воскересе, другарю! Липсваха ли ви християнските празници? Доколкото знам, по време на комунизма е било невъзможно да идеш на църква, дори и на празник като Великден? Все пак не всичко на капитализма е лошо, има и някои хубави страни...
[center]

Код: Избери всички

01001000 01100001 01101100 01100001
01001101 01100001 01100100 01110010 01101001 01100100
[/center]

Потребителски аватар
Genius.
Контакти:

Мнениеот Genius. » 06 май 2013 20:27

hajitsu написа:Христос воскересе, другарю! Липсваха ли ви християнските празници? Доколкото знам, по време на комунизма е било невъзможно да идеш на църква, дори и на празник като Великден? Все пак не всичко на капитализма е лошо, има и някои хубави страни...

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
[center][wrapimg=]http://www.prikachi.com/images/233/6425233S.jpg[/wrapimg][/center]
[center]Hello hello, we are the City boys, Hello hello, we are the City boys, And if you are a United fan surrender or you'll die, We all follow the City![/center]

Потребителски аватар
hajitsu

Мнениеот hajitsu » 06 май 2013 21:01

А, какво стана, шумкарю? Творческото ви вълнение ли секна след моя невинен въпрос? Дълбоко съжалявам, ако това е така. Моля да отговорите на следните няколко въпроса:
- Списанията Playboy и Maxim подходящи ли са за гореспоменатите от вас ситуации? Ако не са, вие какви вестници и списания бихте ми препоръчали, изключвайки "Трета възраст"?
- Как да реагирам, ако бъда заговорен от персонала в градския транспорт например, както става често с такива млади и хубави момчета като мен?
- Как трябва да постъпя в случай, че по-възрастен човек (например "баба ми") има проблеми с паметта и често ми задава еднакви въпроси?
[center]

Код: Избери всички

01001000 01100001 01101100 01100001
01001101 01100001 01100100 01110010 01101001 01100100
[/center]

Потребителски аватар
Седем
Контакти:

Мнениеот Седем » 06 май 2013 21:05

hajitsu написа:Христос воскересе, другарю! Липсваха ли ви християнските празници? Доколкото знам, по време на комунизма е било невъзможно да идеш на църква, дори и на празник като Великден? Все пак не всичко на капитализма е лошо, има и някои хубави страни...

Другаря може и на църква да е ходил...Ако са го пуснали чичковците с белите престилки.
"Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен."
Алберт Айнщайн

Потребителски аватар
pumpo
Контакти:

Мнениеот pumpo » 06 май 2013 21:11

Такива глупости не бях чел скоро, ужасно е!

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Не може ли да коментираме снощния мач?! Или как Русия са били разбити на хокей от Канада :lol: :

При разговор с вашия началник не проговаряйте преди да бъдете запитан конкретен въпрос - покажете вежливостта си, и може дори да получите похвала от същия.

Всеки един комуняга е научен да лиже задника на висшестоящия от него!

За целта е нужно да носите в себе си пликче с лакомство, както и вестник, или списание, които да ви помогнат, за да започнете разговор с търгаша. Не правете резки и накърнителни жестове, говорете с достоен, неистеричен маниер, изслушвайте събеседника си, и може да си идете вкъщи с безплатна чепка грозде, а защо не и с безплатен седемкилограмов толстолоб?

Комунистът винаги гледа да мине на аванта! Не е свикнал да плаща или той да почерпи! Това е ФАКТ!

В Италия и Германия е прието да се мият ръцете след изхождане - това се счита за признак на добро възпитание.

Лично аз след всяко ходене в кенефа си мия ръцете...предполагам комунистите си мият ръцете след 2 пиканета и едно звуково сране :)
Въобще точката за обществената тоалетна е култова и сцепва. Случката в градската тоалетна в Силистра е много поучителна! :) :) :)
:lol:

След представлението задължително се повтаря процедурата по ръкопляскането, като се носят и три минзухара на постановчика, или кесия с плодови лакомства (без лимон).

Задължително без лимон, колеги, да не им е кисело! Може ли течен шоколад да им се дарява, драги человеко?

Да Ви е Весело!
Лично аз, много се смях!

Потребителски аватар
fr3ak_boy
Контакти:

Мнениеот fr3ak_boy » 06 май 2013 21:11

Много интересна и полезна статия, другарю.
Бихте ли я обогатили с няколко пасажа как да се държим с представителките на нежния пол?
Последна промяна от fr3ak_boy на 06 май 2013 21:15, променено общо 1 път.
shumkar_44 написа:...Весел лаят е на Шаро,
весел е и неговият вид,
щом във с ветреца ювелирно
се прокарва мириса на сух бисквит.

Годините ще литнат бързо,
и децата ще напуснат каменния зид,
ала сърпа лунен, той ще помни вечно,
къкрещия, вкусен, сух бисквит.

Ivo-Chernomoretz
Контакти:

Мнениеот Ivo-Chernomoretz » 06 май 2013 21:13

fr3ak_boy написа:Много интересна и полезна статия, другарю.
Бихте ли я обогатили с няколко пасажи как да се държим с представителките на нежния пол?

:) :)

Потребителски аватар
Седем
Контакти:

Мнениеот Седем » 06 май 2013 21:17

pumpo написа:Такива глупости не бях чел скоро, ужасно е!

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: И тва ако не е псувня... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Не може ли да коментираме снощния мач?! Или как Русия са били разбити на хокей от Канада :lol: :

Не може. Може да коментирате градския шампионат на Димитровград по спортно ходене!
"Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен."
Алберт Айнщайн

Потребителски аватар
pumpo
Контакти:

Мнениеот pumpo » 06 май 2013 21:19

fr3ak_boy написа:Много интересна и полезна статия, другарю.
Бихте ли я обогатили с няколко пасажа как да се държим с представителките на нежния пол?

Другарю, защо и Вие не пуснете някоя комунистическа глупост, за да продължим да се смеем!
Представете стратегия за това как да се държим с представителките на нежния пол!

Върни се в “Свободна зона”