България и Сърбия могат да бъдат извадени от евротурнирите, защото не покриват критериите за финансов феърплей на УЕФА, пише вестник "24 часа". Данните бяха изнесени от президента на УЕФА Мишел Платини. Според него у нас и в Сърбия разходите на клубовете за заплати са в размер на 120% от приходите.
Тежко е положението в Грузия, Черна гора, Гърция, Уелс и Полша, където процентът е между 80 и 99.
679-те клуба в Европа са направили рекордна загуба от 1,7 милиарда евро, сочи статистиката на УЕФА. Дълговете вече са достигнали 18,5 милиарда евро. На този фон единствено добре работят в Германия, където приходите са се увеличили с 2,08 милиарда евро, което е довело до печалба от 55 милиона.
По принцип според Платини финансовото положение се оправя. Приходите на всички европейски клубове са се увеличили с 13,2 милиарда евро за миналата година, или с 5,6%.
Въпросът с финансовия феърплей по принцип е много сложен. Това е и една от причините шефът на Газпром Алексей Милер да иска обединяване на първенствата в Русия и Украйна. Сега големите клубове се чувстват застрашени от условията на този феърплей. Високите наградни фондове, които се предвиждат в новата лига трябва да решат всички проблеми с изискванията на УЕФА, тъй като парите няма да идват от спонсори.
В Малайзия пък стартира специална работна конференция срещу черното тото за всички азиатски държави. Там шефът по сигурността на ФИФА Ралф Мюшке бе категоричен, че ако правителствата не направят промени в законодателството, тази борба е обречена.
Той даде пример с неуловимия Дан Тан Сет Енг, който е сочен за глава на световната мафия, която управлява уговарянето на мачове. Той има издадена заповед от Италия за задържане, но тя е невалидна в Сингапур и Макао, където постоянно пребивава.
Дан Тан бе посочен за глава на престъпния синдикат от друг сингапурец - Уилсон Радж Перумал. Според него един от най-основните играчи в него е бившият президент на “Беласица” Костадин Хаджииванов. Неговото име се появява и в документите на италианската прокуратура, но не е издирван от Интерпол като Дан Тан. Според Перумал точно неговият сънародник е уговорил и контролата между България и Естония в Турция, която ФИФА изтри от статистиката си.
Бизнесменът, който е и основен спонсор на Локомотив (Пд), Веселин Марешки призова да се наложи таван на бюджетите в родната "А" група.
"Казаха ми, че има купени мачове в шампионата ни. Аз никога няма да си помисля за черно тото. За мен не е нормално в една и съща група да играят “Левски”, Лудогорец, Локо (Пд) от една страна и от друга Етър, Монтана... С такива големи разлики в бюджетите се получават изкривявания. Трябва да се помисли за таван на бюджетите, който е разумно да е до 5 милиона годишно", заяви Марешки пред вестник “Преса”
"До момента съм инвестирал за футбол около 2,5-3 милиона лева, добави босът на "смърфовете". - До края на шампионата очаквам сумата да стигне до 4 милиона. Проблем да се официализирам като собственик на клуба е, че не мога да се срещна с Коко Динев, за да уточним някои негови вземания към клуба. Въпросът остава отворен до лятото", коментира бизнесменът.
На въпрос дали ще се ангажира и с финансирането на Спартак (Варна) той отговори:
"Доколкото знам, във футбола не е разрешено един собственик да притежава два отбора в една група. Освен в този клуб няма да давам пари на друг отбор, категоричен е аптекарският бос. - Ако някога се откажа от Локо (Пд), повече няма да се занимавам с футбол", завърши Марешки.
Новина
Oт това по-голяма глупост не съм чувал.Ноемално е да има минимален бюджет за А група 2 милиона лева,но максимален?Това е несериозно

Сега видях и че българските отбори ги грози изхвтрляне от евротурнирите и думите на Марешки не звучат чак толкова странно.Заглавието е променено!!!