Здравейте всички,
Предполагам, не съм единственият, който вижда много общи неща между представянето на волейболният ни отбор на олимпиадата, и незабравимото американско лято преди 18 г. Да, футбол е едно, а волейбол друго, но както се казва - когато няма риба, и ракът е риба.
И така, нека изброя приликите. Ако съм пропуснал нещо, моля да ме допълните:
1. Много качествени играчи в отбора, които се състезават за престижни клубове в чужбина
2. Треньор със съмнителни качества, който има сериозни затруднения с комуникацията, обаче съумял някакси да освободи играчите от напрежението и да позволи на отделните единици да дадат най-доброто от себе си за отбора.
3. Драматично класиране за олимпиадата/мондиала в последния възможен момент (и в двата случая за сметка на Франция)
4. Жестоки скандали между отбор и федерация (разбира се, за пари), заплахи за бойкоти непосредствено преди турнира
5. Неубедителен старт на турнира. В единия случай тежка загуба от Нигерия, в другия - замалко да станем единствения тим, подарил гейм на домакините.
6. Избухване, още по-неочаквано, срещу отбори с шампионски амбиции (Аржентина, Полша), довели впоследствие до отпадането им от турнира
7. Разбира се, и в двата случая - четвъртфинал с Германия, спечелен категорично и довел до класиране на полуфинал, което преди турнира е изглеждало възможно само насън.
8. Героичен полуфинал, изгубен на косъм. Всъщност, три от четирите държави, класирани на полуфиналите, съвпадат.
9. Гръмък провал в мача за 3/4 място.
Има разбира се, и доста разлики. Не си представям какво щеше да се случи, ако Стоичков беше бойкотирал отбора, както сега направи Казийски. Другото е, че сега волейболистите са млади момчета, пред които има бъдеще. В Сащ ядрото футболисти бяха на по 28-30 години и това беше последната им възможност за нещо голямо. Именно последното ме кара да съм оптимист, че волейболът няма да повтори съдбата на футбола.
Сащ'94 v/s Лондон'12 - открийте приликите и разликите
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
- brat domingo
- Контакти:
Re: Сащ'94 v/s Лондон'12 - открийте приликите и разликите
По точка първа е най-голямата разлика.
Във футболния отбор офанзивните играчи може да се каже, че наистина бяха от водещите в света, начело със Стоичков разбира се, докато във волейболния едниственият, който може да претендира за подобен статут, така или иначе не участва. За мен средната класа на футболния отбор от САЩ, надхвърля тази на сегашния волейтим.
Затова смятам, че футболният ни полуфинал ни противопостави на равностооен (към тогавашния момент) съперник, който просто ни излъга (по-точно не опазихме най-опасния им играч), докато сегашният волейболен полуфинал ни противопостави на напълно мотивиран и доста по-класен от нас отбор.
Тоест разгледано независимо едно от друго може да се каже, че представянето на волйболистите е по-добро. Тук обаче идва голямото НО... От волейболистите всички чакаме подобно класиране (просто имаме статут на една от водещите 6-8 школи в света), докато САЩ беше и си остава уникално изключение във футболната ни история. В чисто спортен план обаче аз смятам, че можехме и повече тогава, докато сега - едва ли.
Във футболния отбор офанзивните играчи може да се каже, че наистина бяха от водещите в света, начело със Стоичков разбира се, докато във волейболния едниственият, който може да претендира за подобен статут, така или иначе не участва. За мен средната класа на футболния отбор от САЩ, надхвърля тази на сегашния волейтим.
Затова смятам, че футболният ни полуфинал ни противопостави на равностооен (към тогавашния момент) съперник, който просто ни излъга (по-точно не опазихме най-опасния им играч), докато сегашният волейболен полуфинал ни противопостави на напълно мотивиран и доста по-класен от нас отбор.
Тоест разгледано независимо едно от друго може да се каже, че представянето на волйболистите е по-добро. Тук обаче идва голямото НО... От волейболистите всички чакаме подобно класиране (просто имаме статут на една от водещите 6-8 школи в света), докато САЩ беше и си остава уникално изключение във футболната ни история. В чисто спортен план обаче аз смятам, че можехме и повече тогава, докато сега - едва ли.
brat domingo написа:Здравейте всички,
Предполагам, не съм единственият, който вижда много общи неща между представянето на волейболният ни отбор на олимпиадата, и незабравимото американско лято преди 18 г. Да, футбол е едно, а волейбол друго, но както се казва - когато няма риба, и ракът е риба.
И така, нека изброя приликите. Ако съм пропуснал нещо, моля да ме допълните:
1. Много качествени играчи в отбора, които се състезават за престижни клубове в чужбина
2. Треньор със съмнителни качества, който има сериозни затруднения с комуникацията, обаче съумял някакси да освободи играчите от напрежението и да позволи на отделните единици да дадат най-доброто от себе си за отбора.
3. Драматично класиране за олимпиадата/мондиала в последния възможен момент (и в двата случая за сметка на Франция)
4. Жестоки скандали между отбор и федерация (разбира се, за пари), заплахи за бойкоти непосредствено преди турнира
5. Неубедителен старт на турнира. В единия случай тежка загуба от Нигерия, в другия - замалко да станем единствения тим, подарил гейм на домакините.
6. Избухване, още по-неочаквано, срещу отбори с шампионски амбиции (Аржентина, Полша), довели впоследствие до отпадането им от турнира
7. Разбира се, и в двата случая - четвъртфинал с Германия, спечелен категорично и довел до класиране на полуфинал, което преди турнира е изглеждало възможно само насън.
8. Героичен полуфинал, изгубен на косъм. Всъщност, три от четирите държави, класирани на полуфиналите, съвпадат.
9. Гръмък провал в мача за 3/4 място.
Има разбира се, и доста разлики. Не си представям какво щеше да се случи, ако Стоичков беше бойкотирал отбора, както сега направи Казийски. Другото е, че сега волейболистите са млади момчета, пред които има бъдеще. В Сащ ядрото футболисти бяха на по 28-30 години и това беше последната им възможност за нещо голямо. Именно последното ме кара да съм оптимист, че волейболът няма да повтори съдбата на футбола.
Аз също смятам, че волейболистите ни няма да се провалят както родните "футболисти" и ще продължат да играят не за себе си, а за родината си и всички запалянковци, които скачаме било то в Зала "Армеец" или в залата във Варна и дерем гърла с гръмкото "Българи Юнаци!"

Аз виждам и друга прилика.
След като види,че по време на първенството отбора се представя добре от България до САЩ или Лондон се навървява българският президент и окаръчва отбора.
Още преди мача с Русия като обявиха ,че Плевналиев отива да гледа мача бях сигурен ,че ще паднем поради липса на късмет.Така става като ти дойдат "на гости" такива високопоставени сушилници.....
А сегашният "големец" в стремежа да излъска рейтинга си донесе и на Станка лошия си късмет .
След като види,че по време на първенството отбора се представя добре от България до САЩ или Лондон се навървява българският президент и окаръчва отбора.
Още преди мача с Русия като обявиха ,че Плевналиев отива да гледа мача бях сигурен ,че ще паднем поради липса на късмет.Така става като ти дойдат "на гости" такива високопоставени сушилници.....
А сегашният "големец" в стремежа да излъска рейтинга си донесе и на Станка лошия си късмет .
- Bartolomej
- Контакти:
Преди всичко 1995 година завършихме на 4 място в първото си участие в Световната лига , сега завършваме пак 4 на Олимпийски игри . Общото е ,че полуфинала е Рубикон за България ...
▒▓█▀▄▀▄ Ч Е Р Н О М О Р Е Ц ▀▄▀▄█▓▒
Акулите нападат само от глад или при самозащита
Акулите нападат само от глад или при самозащита
каква беше тая радост, тая изненада че сме се класирали на полуфинал? При колективния спорт с възможно най-ниска конкуренция, това е задължително, плюс това не сме на нивото на Уганда във волейбола, за да се счита за изненада. На всичкото отгоре имахме късмета да сме в супер лесна група и съща така да сме на четвъртфинал с Германия, аз по нарисуван полуфинал от това не мога да се сетя 

САЩ - Олимпийски шампион от 2008 и Световна лига от 2008
Русия - Олимпийски шампион от 2012, Световна лига и Световн купа от 2019
Сърбия - Европейски шампион от 2011
Бразилия - Световен шампион от 2010
Куба - финалист на Световно от 2010
Италия - финалист на Европейско от 2010
Полша - Европейски шампион от 2009 и Световна лига от 2012
Фарнция - финалист на европейско от 2009
Конкуренцията във волейбола наистина е много слаба от всичките колективни спортове. Сега очаквам някой (bossake) да ми извади призьорите в баскета и футбола. да виидм там как е
Русия - Олимпийски шампион от 2012, Световна лига и Световн купа от 2019
Сърбия - Европейски шампион от 2011
Бразилия - Световен шампион от 2010
Куба - финалист на Световно от 2010
Италия - финалист на Европейско от 2010
Полша - Европейски шампион от 2009 и Световна лига от 2012
Фарнция - финалист на европейско от 2009
Конкуренцията във волейбола наистина е много слаба от всичките колективни спортове. Сега очаквам някой (bossake) да ми извади призьорите в баскета и футбола. да виидм там как е
Във Футбола квалификации играят към 200 отбора и само класиралите се на Световно първенство са повече от участниците във волейбола. А попадналите в топ4 са повече от тези във волейбола. В пъти.
В Баскетбола ситуацията е подобна. Примерно на Европейско първенство до елиминациите през последните 3 първенства са се класирали повече отбори отколкото участват в квалификации за Европейско волейболно първенство.
По твоята логика ще се окаже, че хокеят е по-масов от баскетбола?
Разликите са и това, че:
- беше сигурно класирането ни поне на 1/4 финал
- имаме вече участие на подобна фаза на всички големи първенства
- за футбола имаше празненства за класирането на 1/2финал, а за волейбола имаше разочарование за това 4-то място (също като месец по-рано за Световната лига)
Прилика:
- накрая пак се класирахме след мач с Франция
- класирахме се след 1/4 финал с Германия
- в групата бе Аржентина, играхме и с Италия ; ) Бразилия игра финал
С една дума - всеки да реши Приликите или Разликите са по-съществени.
В Баскетбола ситуацията е подобна. Примерно на Европейско първенство до елиминациите през последните 3 първенства са се класирали повече отбори отколкото участват в квалификации за Европейско волейболно първенство.
По твоята логика ще се окаже, че хокеят е по-масов от баскетбола?
Разликите са и това, че:
- беше сигурно класирането ни поне на 1/4 финал
- имаме вече участие на подобна фаза на всички големи първенства
- за футбола имаше празненства за класирането на 1/2финал, а за волейбола имаше разочарование за това 4-то място (също като месец по-рано за Световната лига)
Прилика:
- накрая пак се класирахме след мач с Франция
- класирахме се след 1/4 финал с Германия
- в групата бе Аржентина, играхме и с Италия ; ) Бразилия игра финал
С една дума - всеки да реши Приликите или Разликите са по-съществени.
Относно Германия има голяма разлика. През 1994 немците са действащ световен шампион по футбол и винаги са сред фаворитите на големите футболни първенства, а сегашният им волейболен отбор е средна работа и много далече от успехите на сънародниците си във футбола. Другата разлика според мен е, че тогава единствено съдиите ни спряха на полуфинала срещу очевидно по-слабите италианци, докато сега просто си бяхме по-слаби от Русия. Иначе интересно сравнение, най ми харесва как и в двата случая прецакваме Франция 

Един картоф, една чорба, един коптор!
- Captain Stottlemeyer
dikanio написа:Относно Германия има голяма разлика. През 1994 немците са действащ световен шампион по футбол и винаги са сред фаворитите на големите футболни първенства, а сегашният им волейболен отбор е средна работа и много далече от успехите на сънародниците си във футбола. Другата разлика според мен е, че тогава единствено съдиите ни спряха на полуфинала срещу очевидно по-слабите италианци, докато сега просто си бяхме по-слаби от Русия. Иначе интересно сравнение, най ми харесва как и в двата случая прецакваме Франция
+1

http://www.zasada.bg/%D0%B6%D0%BE%D0%B5 ... %B8%D1%8F/
Бих добавил едно свое мнение за още една прилика: Според мен, след загубените полуфинали и волейболистите в Лондон, както и футболистите в САЩ решиха, че са си свършили работата и не подходиха достатъчно мотивирани в мача за трето място (сега срещу Италия, тогава срещу Швеция).

Последна промяна от Captain Stottlemeyer на 14 авг 2012 16:10, променено общо 3 пъти.
"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ