Игра на две докосвания

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

svis2ov
Контакти:

Игра на две докосвания

Мнениеот svis2ov » 08 мар 2012 07:47

Докато гледах мача на Бока Жуниорс и Флуминензе, се сетих за теорията на „двете докосвания”, която тук в Лат.Америка е боготворена от специалистите във футбола и се преподава от 5-6 години задължително и във детски-юношеските школи. И както често се случва, направих аналогия с това, което се вижда по нашенските терени и заключението, че сме на заслуженото 88 или 87 място в класацията на ФИФА не беше най-тежкото, с което трябваше да си легна. Най-тежкото беше, да приема истината, че пак сме на „светлинни години зад най-добрите”, което е очевадно от маса време, но някак си, поне на мен – ми беше трудно да преглътна.
Та ето за какво става дума, когато тук говорят за „игра на две докосвания”.
Правило #1: Когато между теб и противников играч има по-малко от 15 метра свободно пространство, НЯМАШ право да докоснеш топката повече от 2 пъти преди да я подадеш на твой съиграч! От теб зависи, дали първото докосване ще бъде „авто-пас”, за да напреднеш или веднага можеш да откриеш твой съотборник да подадеш: а/ в посока напред или, което по-малко предпочитано, б/успоредно или ,с/назад – в зависимост от положението. Погледа е винаги НАПРЕД!
Правило #2: Можеш да си позволиш 3-то и 4-то и 5-то докосване, само ако искаш да приложиш техника в бързина, за да преодолееш противников играч (например, това, което прави Меси в Барса!), но трябва да си много умел технически и ДА ИМАШ позволението на треньора!!! Например, Гуардиола в Барса не дава на Санчес да се „прави на Меси”, но в националният на Чили, треньорът Борги – му позволява и резултата е налице! В Барса, Санчес е един от добре смазана машина, а в Чили много често е обвиняван като екстремен индивидуалист, който проваля много добри атаки увлечен да прави безкрайни финтове, които най-накрая завършват с отнемане на топката и провалянето на добри атаки.
Та така, игра с две докосвания с две прости правила, на които тук , в Лат.Америка, треньорите както на професионалните, така и на аматьорските отбори отдават много голямо значение, защото:
1. дава ДИНАМИКА на играта, а като има динамика се откриват неочаквани пространства, където твоите съотборници могат да се пласират и да очакват пас.
2. предпазва играчите от контузии, защото бързо се освобождават от топката и търсят нови пространства, за да се пласират.
Представете си, че още от деца са ви тренирали така. Как ви се струва? Хубаво, нали?
А такава игра от нашите футболисти сме я виждали само, когато загряват „в кръгче и си я цъкат един на друг”, но след това в истинският мач – нищо подобно!
Най-добрият представител на игра с две докосвания (“Juego con dos toques”) в Европа е Барса, а в снощният мач между Бока Жуниорс и Флуминензе – е Флу! Без съмнение! Който може да гледа на повтоение този мач, нега брои докосванията на топката, които всеки играч на Флуминензе правеше. А , ако ли пък не – тогава на следващият мач на Барса! Бройте и ще се убедите!
Надявам се де се отвори една добра дискусия, която би заинтересувала футболните специалисти и журналисти в БГ. С приятелски поздрав от Чили!
:)
Последна промяна от svis2ov на 08 мар 2012 08:09, променено общо 1 път.

AnalBreaker
Контакти:

Re: Игра на две докосвания

Мнениеот AnalBreaker » 08 мар 2012 08:09

Поздравления за автора.

Аз лично не бях обърнал внимание на играта на отборите от Южна Америка, докато им гледам мачовете. Според мен дали отборът ще играе с 1-2-3-4 докосвания зависи от треньора в даден отбор.

Изниква ми един въпрос. Защо този стил на игра се практикува главно в Лат. Америка
Един ИСТИНСКИ българин !

[offtopic][youtube]http://www.youtube.com/watch?v=9FWuhfA9Hls[/youtube][/offtopic]

Потребителски аватар
amoros
Контакти:

Мнениеот amoros » 08 мар 2012 08:15

Играта с 1 или 2 докосвания са свързани със страшно много движение.Когато нямаш свободен съотборник няма как да се осъществи.Отлична физическа подготовка,много бягане и нещата се получават.Лесно е да опазиш един колкото и да е добър ,но когато всеки от отбора може да премине защитник ,както е случай с Барса,тогава става трудно .

svis2ov
Контакти:

Мнениеот svis2ov » 08 мар 2012 08:16

AnalBreaker:
Отговарям на въпросът ти веднага: Защото, най-успелите отбори тук в Лат.Америка играят "преса" през цялото време! А в Европа също! Много остаряло е понятието да се играе в "зона" и дори тук децата не играят в "зона"! Дали успяват или не да задържат "преса-та" 90 мин. е отделен въпрос. Saludos! :)

Потребителски аватар
Бижутера
Контакти:

Мнениеот Бижутера » 08 мар 2012 10:46

Успяват най-вече отборите, които прилагат т.нар. висока преса - още в половината на съперника. Друг е въпросът, че за да пресираш така ти трябва отлична физическа подготовка.
Hoffe, Hoffe! Wir sind Hoffe!
1899 Hoffenheim.
Wir kämpfen, siegen, geben niemals auf,
super Hoffe TSG!

Hoffe, Hoffe! Wir sind Hoffe!
In den Farben Blau und Weiß
1899 Superhoffenheim
Nur damit es jeder weiß!

THE G.A.M.E

Мнениеот THE G.A.M.E » 08 мар 2012 14:35

Това е "модерният" стил към момента.
Освен всичко друго обаче, в подаванията трябва да има скорост !
Не топката да се влаче към футболиста, който трябва да я получи, и така съперника да има възможност да дотича и да го покрие или блокира.

Не съм съгласен единствено с тази част ...
Правило #1: "Когато между теб и противников играч има по-малко от 15 метра свободно пространство, НЯМАШ право да докоснеш топката повече от 2 пъти преди да я подадеш на твой съиграч"!

Според мен, би трябвало при такава ситуация, играчът с топката да напредне, за да спечели пространство и терен.
По-този начин ще се накара някой от противника да тръгне, за да го срещне, а точно едно такова действие ще открие някой съотборник. ;)

Бърз пас ( освобождаване от топката ) ... Би трябвало да се налага, само когато има съперник отстоящ на 1-2 метра.
Защото тогава вече, наистина е реална заплаха за отнемане на топката ...

Иначе в момента, движението без топка е превърнато в култ от силните и класни отбори.
Както е казал Кройф: "Човекът с топка, трябва във всеки един момент да има поне 3 свободни избора за пас"
И това е много вярно твърдение ...

Аз бих добавил само, че ако играч е в центъра на терена с топката, трябва да има със сигурност:
- свободен съиграч зад себе си.
- свободен съиграч вдясно и ляво.
- свободен съиграч- пред себе си.

За да може играта да продължи ... Или да има опции да продължи - разнообразно и ефективно.
Дарвин е в грешка !
Човекът не е произлязал от маймуната !
Oт маймуната човек, никога не е ставало... Но за обратното, никога не е късно !

Image Image

Върни се в “Футбол - Свят”