Тема за политика - България

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Кашчей

Re: Тема за политика - България

Мнениеот Кашчей » 09 ное 2014 00:42

THE G.A.M.E написа:
Кашчей написа:
pomiqr202 написа:Селското стопанство си се развива много добре, ама от къде да знаеш.

Нима?

Абсолютно. :geek:

Щом вие двамата казвате, кой съм аз, за да не се съглася с вас.
Ний армейци сме големи,
на "Литекс" верни сме чеда.
Със съдиите-наше знаме
мачкаме навред сега.

Разговор в "Спорт Депо":
-Имате ли фланелки на "ЦСКА-София"?
-Каква ви трябва-на вратар, на полеви играч, или на съдия?

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 09 ное 2014 07:00

Кашчей написа:
THE G.A.M.E написа:
Кашчей написа:
pomiqr202 написа:Селското стопанство си се развива много добре, ама от къде да знаеш.

Нима?

Абе какво им обръщаш внимание на тези двамата трола ;) Питай ги в Родопите как се развива селското стопанство с хората, които до скоро гледаха тютюн ;) Я да кажат какви са квотите и за каква селскостопанска продукция ;) Ама иначе са много отворени 8-)
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване

Потребителски аватар
fcb_bg
Контакти:

Мнениеот fcb_bg » 09 ное 2014 09:46

Много добре се развива, що ли реват производителите от залетия наш пазар с евтина европейска продукция? Да им се неначудиш значи...
Краставиците ни прави, кокошките ни щастливи... ебаси кефа.
Спрете да си хвърляте поне фасовете на земята.
Дедите ви не са ляли кръв тук за това.

THE G.A.M.E

Мнениеот THE G.A.M.E » 09 ное 2014 16:12

CTAHKO написа:Абе какво им обръщаш внимание на тези двамата трола ;) Питай ги в Родопите как се развива селското стопанство с хората, които до скоро гледаха тютюн ;) Я да кажат какви са квотите и за каква селскостопанска продукция ;) Ама иначе са много отворени 8-)

Гледай сега, ако ти не познаваш успешни фермери, аз познавам мнозина.
Болшинство са, и те твърдят, че този, дето не е успял да се замогне от земеделие, е или идиот, или полу-такъв.

Голям пример даде с Родопите, сам те оставям да се сетиш защо. ;)
Дарвин е в грешка !
Човекът не е произлязал от маймуната !
Oт маймуната човек, никога не е ставало... Но за обратното, никога не е късно !

Image Image

Потребителски аватар
diplomat
Контакти:

Мнениеот diplomat » 09 ное 2014 16:36

CTAHKO написа:
Кашчей написа:
THE G.A.M.E написа:
Кашчей написа:

Нима?

Абе какво им обръщаш внимание на тези двамата трола ;) Питай ги в Родопите как се развива селското стопанство с хората, които до скоро гледаха тютюн ;) Я да кажат какви са квотите и за каква селскостопанска продукция ;) Ама иначе са много отворени 8-)

Защо винаги гледаш да обиждаш с нещо Родопската област, моят дядо си гледа една малка градинка и си засажда всяка година доматки, краставици, чубрица, каквото му скимне. Има си и и лозе, ракийка и вино си прави, не е чак толкова зле. От демографска гледна точка има много проблеми, но Родопите са едни от най-красивите местности в България! За тютюн не ми говори, щото баба ми е разказвала като деца колко са ги карали да работят на полетата за жълти стотинки!!!
Последна промяна от diplomat на 09 ное 2014 16:39, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 09 ное 2014 16:39

THE G.A.M.E написа:
CTAHKO написа:Абе какво им обръщаш внимание на тези двамата трола ;) Питай ги в Родопите как се развива селското стопанство с хората, които до скоро гледаха тютюн ;) Я да кажат какви са квотите и за каква селскостопанска продукция ;) Ама иначе са много отворени 8-)

Гледай сега, ако ти не познаваш успешни фермери, аз познавам мнозина.
Болшинство са, и те твърдят, че този, дето не е успял да се замогне от земеделие, е или идиот, или полу-такъв.

Голям пример даде с Родопите, сам те оставям да се сетиш защо. ;)

Когато цифрите говорят и ти трябва да мълчш :!: И да, точно Родопите ти давам за пример, но не виждам отговор от твоя страна ;) Да не би да си останал с впечатление, че България е само Сливен и само там има селско стопанство ;)

Интересни факти и данни, относко Селското
стопанство в България преди и сега, на които попаднах в статията на
проф.д.с.н. Михо Семков. Нека всеки сам си направи изводите, когато види
цифрите !:"Само за 3-4 петилетки в резултат на съвременните методи на селекция и
репродукция бяха създадени пет породи говеда, една порода биволи, осем
породи овце, три породи коне, и две породи и три хибрида свине.В резултат на увеличения брой, подобрения породен състав и повишената продуктивност общото производство на мляко през 1984 г. достигна 2513 хиляди тона, или 3,8 пъти увеличение спрямо 1939 г. Производството и консумацията на мляко средно на човек от населението през 1984 г. достигна 275 литра спрямо 139 литра през 1939 г. Общото производство на месо през 1984 г. е 1246 хиляди тона или 3,9 пъти повече от 1939 г. Това ниво на производство не само задоволяваше потребностите на страната, но значителна част се изнасяше на международните пазари. Освен бяло саламурено сирене и кашкавал, значителен е износът на живи животни. Така например, през 1980 г. за чужбина са изнесени 1,3 милиона живи шилета и голямо количество агнешки трупчета. След политическите промени през 1989 г. в страната беше извършен погром над българското животновъдство. В политическо умопомръчение създадените ликвидационни съвети извършиха безпрецедентно в историята престъпление - унищожаване на крупните животновъдни ферми и промишлени комплекси. Само за 5 години броят на основните продуктивни животни намаля както следва: крави майки от 647 хиляди през 1990 г. - на 351 хиляди; биволици от 11 хиляди на 7 хиляди; овце майки от 5 007 хиляди на 2 358 хиляди; свине майки от 381 хиляди на 219 хиляди. Този пагубен процес продължава през целия период на т.нар. преход, за да достигнат през 2008 г. следния брой: крави - 330 хиляди, биволици - 5 хиляди, овце майки - 1 103 хиляди, свине майки - 62 хиляди. Общото производство на мляко през 2008 г. е 1 360 хиляди тона, които са недостатъчни за потребностите на страната и за да се задоволи потреблението се внася сухо мляко, сирене, масло и голямо количество замразено месо, в много случаи с изтекъл срок на годност. Обективната оценка на сегашното състояние на животновъдството е трагично и позорно за тези, които го докараха до този хал."
Бих добавил само, че негативната тенденция продължава с пълна сила, набрала огромна инерция. Добре ще бъде много хора да се замислят обстойно върхи данните, преди да изказват мненията си за величието на демокрацията !

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 09 ное 2014 16:42

diplomat написа:

Защо винаги гледаш да обиждаш с нещо Родопската област, моят дядо си гледа една малка градинка и си засажда всяка година доматки, краставици, чубрица, каквото му скимне. Има си и и лозе, ракийка и вино си прави, не е чак толкова зле. От демографска гледна точка има много проблеми, но Родопите са едни от най-красивите местности в България! За тютюн не ми говори, щото баба ми е разказвала като деца колко са ги карали да работят на полетата за жълти стотинки!!!

Посочи ми по какъв начин съм обидил с нещо Родопите :? :roll: 8-)

Потребителски аватар
diplomat
Контакти:

Мнениеот diplomat » 09 ное 2014 16:47

CTAHKO написа:
diplomat написа:

Посочи ми по какъв начин съм обидил с нещо Родопите :? :roll: 8-)

Ами винаги гледаш с нещо да очерниш Родопите, все нещо е криво, все нещо е лошо, били само мангали, нямало работа, нямало работливи хора, тва нямало, онова, еми това е положението засега в тези отрасли! А знаеш ли за промишлената индустрия, какво производство на обувки има, например? Особено преди кризата, нещата вървяха много добре, обаче после много фирми се сгромолясаха, но аз имам надежда, че все още има път напред!

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 09 ное 2014 16:49

Още една интересна и много вярна статия по темата 8-) Четете и помнете, кой е виновен за трагичното състояние на селското ни стопанство и после пак се замислете преди да почнете да плюете, по кого всъщност трябва да плюете :!:

Комунизмът не е мъртъв, той жив и се укрива в селата. Рушим ли ТКЗС / Трудово- кооперативни земеделски стопанства/, значи рушим комунизма! Тези философски проблясъци озариха главата на демократичния президент Жельо Желев в началото на 1992 година. С ушите си пловдивчани чуха неговата заръка в Концертната зала: „Вземете си земята, който има два декара, става милионер!” Двайсет години по-късно, когато зловещо лъснаха резултатите от безумния погром на селското ни стопанство, Желев се отрече– не бил казвал такова нещо. И хвърли вината върху правителството на Филип Димитров, което просто на дело превъплъти философските му прозрения.

Точно преди двайсет години започна атаката за съсипването на родното ни земеделие и животновъдство. Тогава СДС спечели изборите / октомври 1991 г./ с малко, но завинаги, както твърдеше един заоблен отвсякъде новодемократ. Тогава беше приет и Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, който отвори пътя на ликвидаторите. Опитно поле стана Пловдивска област. Разчиташе се на твърдия характер на областния управител Стефан Стоянов – баща на президента Петър Стоянов / На снимката/. Той трябваше да назначи ликвидационните съвети, които пък да се разпореждат с имотите на текезесетата. Стефан Стоянов бе твърдоглав и не умееше да води диалог. Тъмното му минало го тласкаше да бъде политически арогантен и груб. Инатът му предизвикваше бурни реакции, защото в много от случаите отказваше да одобри съставите на ликвидационните съвети, избрани от политическите сили в селата. Изненадващо селяните се вдигнаха на протести, блокираха сградите на ТКЗС- та и не даваха на ликвидаторите да влязат във владение. Символ на селския бунт срещу ликвидаторите стана Цалапица. Три месеца селяните не преклониха глава и напрежението не можеше да затихне.

Там за първи път беше хвърлена и полицейска част, която трябваше да осигури достъп на ликвидаторите до сградата. Една ранна утрин в Цалапица бяха изпратени над 60 тежко въоръжени полицаи. Полковникът от резерва Димитър Маринчешки припомни: „ Някъде около 3,30 ми позвъняха в къщи полицаи, те бяха объркани и питаха: да тръгваме ли към Цалапица? Тръгвайте, защото ако откажете, ще вземат полицаи от други области, а те ще бъдат по-груби със селяните.” Ченгетата са били объркани, защото ги пращат не да ловят бандити, а да разгонват обикновени трудови хора. Тяхната вина е, че искат да запазят трупаното в продължение на 40 години.

И наистина полицаите не проявиха грубост – по двойки хващаха лелките и чичковците и ги отместваха от стълбите. Нямаше нито един бит. След близо час суматоха, пътят на ликвидаторите към сградата беше осигурен.

Но това беше само формален акт. Цалапичани и техният водач Георги Мостров не се кротнаха, а продължиха с митинги да изразяват своето несъгласие с ликвидаторите. В повечето случаи техни членове ставаха сервитьори, фризьорки, готвачи, хора верни на синята идея, но икономически неграмотни. Враждата се пренесе в махалите и кръчмите, червени и сини влизаха в открити сблъсъци, засилено беше полицейското присъствие в селото. Обискирани бяха по списък над 50 къщи, за да се изземе въображаемо оръжие. Властта се страхуваше от въоръжен отпор. След ожесточена кръчмарска свада за текезесетата и против тях Петър Рудов застреля съседа си Красимир Ламбов. Дадоха му 8 години затвор.

След Цалапица се вдигнаха в Съединение, в Първомай, както се казва пожарът на бунта обхвана цялата област. Кураж им даваха депутатите Ангел Димов, Велислава Дърева, Велко Вълканов, Румен Воденичаров, Стойчо Шапатов…В Ръжево Конаре беше организиран протестен митинг на селяните от цяла Южна България. Сформирана беше специална полицейска част, която по график и с автобуси обикаляше селата, за да вкарва ликвидационните съвети.

В Дрангово полицаите разиграха истинско шоу. Шефът им – старши лейтенант Илия Славчев, изведе едно от полицейските кучета, отиде до скупчените на стълбището селяни и му нареди: „Я попей сега на тази лелки и чичковци!” И кучето започна пронизително да вие! Народът прихна да се смее, залиса се в пеещото куче, а през това време неговите момчета се втурнаха и направиха кордон до вратата на сградата за ликвидаторите. Те дойдоха, но почнаха да се суетят, че нямат ключ. Поискаха от Славчев да я разбие: „Съжалявам, господа, моята задача е да ви осигуря достъп. Ето, имате го, а какво ще правите, си е ваша работа, ние не разбиваме врати!”. Общо- взето по един такъв сценарий ликвидаторите след три месеца успяха да поемат управлението на текезесетата в цялата област. Това, разбира се, е меко казано. След три месеца те започнаха гигантското рушене.

Ето някои фрапиращи факти. Ликвидаторите в Ягодово и техният шеф Румен Трайков продадоха универсални комбайни СК-4 и четири трактора на цената на една жигула. Постройки, оценени за 13 милиона, бяха направо подарени наполовина цена. 30 декара закрити оранжерии, котелно помещение, битова и административна сграда, сондажни кладенци и цистерни за гориво, столова, баня и навеси минаха в ръцете на софийска фирма за тогавашните 2 милиона и 800 хиляди лева / за справка – един средно голям апартамент по онова време в Пловдив се харчеше за около 300 хиляди лева! /. Според експерти само стъклата в оранжериите са 35 хиляди квадрата и струват над милион! Председателят на общинския съвет в Пловдив Теодор Димитров закупи за смешните 165 хиляди лева /половин панелен апартамент!/ плодохранилище 300 квадрата на два етажа с асансьор…

Гръцки бизнесмен лапна автобазата на ТКЗС-то в Първомай за жалките 380 хиляди лева. Огромните халета върху 5 декара площ, според експертите, стрували най-малко 5 милиона! В Костиево бяха раздадени ей така, уж заради дялово участие, 385 крави и 100 юници – расови животни, племенна селекция в продължение на 25 години. Сирийски бизнесмен се усети и хвана дамара на погрома – отвори кланица в Пазарджик и животните от оборите отиваха направо под ножа. В Съединение само за месец затриха 5 хиляди расови мериносови овце. Погромната вакханалия има и парадокси: в Ръжево Конаре разигравали на томбола крави и овце! Както тогава селяните викаха: война да беше, такива поражения няма да има. Рушете до основи, беше командата на областния управител Стефан Стоянов. Защото не почнал да събаря сградите на ТКЗС –то в Долна Махала, уволни шефът на ликвидаторите Никола Таушанов. Ако можехме, трябваше според Стоянов, да изкъртим и асфалта, заяви тогава изгоненият ликвидатор.

Сините управници се паникьосаха и набързо създадоха анкетна комисия в парламента „за установяване на лицата, организирали противопоставяне и неподчинение на Закона за земята”. Неин председател стана пловдивският избраник Христо Марков, който потриваше доволно ръце и натякваше, че ще искат имунитета на четирима депутати – подстрекатели: Ангел Димов, Стойчо Шапатов, Велислава Дърева и Златомир Орсов. И обобщи публично, че вината е на ”полуидиотите от полицията, да се маха цялата полицейска пасмина”, отсече на пресконференция синият законотворец.

Едни пищяха от ликвидационни съвети, други плачеха, че си нямат още ликвидатори – имаше и такива комични случки. От село Болярци бяха пратили писмо до парламента и премиера, в което се жалваха, че повече от два месеца чакат да им бъде назначен ликвидационен съвет, но Стефан Стоянов се туткал. Те се кахъряха, че изостават селскостопанските работи, а банковите им сметки са блокирани. Затова „най-настоятелно молят да се прекрати бездействието и мудността на областния управител”. Шарен живот, хора всякакви.

ЧЕРНА СТАТИСТИКА

Две – три години след погрома на ликвидационните хуни, лъсна жестоката равносметка. Изклани бяха един милион говеда, 2,5 милиона свине, 5,5 милиона овце. Разрушени и продадени на безценица бяха 40 хиляди трактора, 10 хиляди комбайна, съоръжения за напояване на 10 милиона декара, хиляди селскостопански сгради бяха изтърбушени и зееха като очници на черепи. Дори експерти от САЩ се смаяха от връщането на земята в „реални граници” – това е безумие, казваха те. Вместо да бъде намерена демократична форма и начин да се реши проблема с българското селско стопанство, наследниците на земи и инвентар бяха направо ограбени. Разумно и справедливо беше / както стана в Чехи и Унгария / активите на ТКЗС и на АПК да се трансформират в акционерни дружества и акциите да се поделят.

И днес още сърбаме попарата на политическото невежество и безхаберие отпреди двайсет години. „Ликвидационните съвети, заяви наскоро земеделският министър Мирослав Найденов(ГЕРБ), доведоха българското животновъдство до спад не в проценти, а в пъти. Производството на зеленчуци у нас е спаднало 4 – 5 пъти!”

И още десетки години ще страдаме заради „философските” прозрения на „мъдреца” от село Веселиново Ж. Желев и шпиц командите на Филип Димитров. Смениха се за двайсет години толкова правителства, с най-различни окраски, но никой не потърси съдебна сметка на тези, които разсипаха милиарди, трупани четири десетилетия с робския труд на българския селянин!

Serafim
Контакти:

Мнениеот Serafim » 09 ное 2014 16:51

pomiqr202 написа:
Кашчей написа:
pomiqr202 написа:Тегли заем и си купи вол и кон и ще си обработваш земята. Лесно е.

Защо да тегля заем, след като държавата ми е взела всичко, то трябва и да ми върне всичко,в реални граници за инвентар и добитък и в идеални за земя. Ама аз не искам да ми ги връщат-насила ти ги взехме, насила ще ти ги върнем, а ти се оправяй!

То нали все юристи, като теб, ги мъдрят законите 8-)

Да си доказал, че си имал добитък, за да ти го върнат. Елементарно. Не знам юристи да са измисляли законите преди 70 години. Не стига, че едни добри хора с аму върнали земята, че се и оплаква.

E като докажеш - какво? Ще ти дадат 2500лв. за две крави, примерно. А по царско време две крави дали са се равнявали на това, което са сега, като себестойност? Малко мериха с различни линии, когато връщаха...

Моя пра-дядо е имал мелница 30 декара, с къща в нея и е издържал 3 деца и две племеннички, имал е кола (Форд, ако не се лъжа, имах някакви снимки) и личен шофЕр... и това преди да дойдат червените братя...
После - "айде сега дай земята и имуществтото, тука ще ти дадем безплатно образование, здравеопазване, транспорт... земи тия 100-на лв. на месец. Малко ли? Е че то ти всичко ти е безплатно! А което не е - е евтино!"

И като врънаха земята - какво? Сума наследници, с по 3-4 декара. А пропуснатите ползи никой не ти ги брой...
Елементарно, нали?

Върни се в “Свободна зона”