Ето едно интересно интервю с Ясен Петров от "7 дни спорт".
На 41 години пловдивският Джанини бачкал в немска фирма и играл за аматьори.Ясен Петров изчезна. Загуби се. Преди броени часове футболният специалист се завърна в България и родния си град. 41-годишният пловдивски Джанини не може да се отърве от радостта на най-малкия в семейството си - Ясен джуниър. Къде беше Ясен Петров? Какво смята да прави оттук нататък? Наистина ли има вариант да поеме Локо (Пд)? Ясен отговори на всички въпроси на “7 дни спорт“.
- Къде изчезна Ясен Петров?
- Бях в Германия през последните месеци. Всичко стана абсолютно случайно. Имам приятел в Германия, който ме покани там. Бях решил, че трябва да си изчистя главата, да направя нещо ново. Приятелят ми каза: Ела, остани колкото ти прецениш. Тръгнах на шега и останах 3 месеца. Помагах във фирмата на приятеля ми, имаше нужда от помощ. Научих страшно много за организацията и управлението на една фирма, научих много за битката за налагане на една марка на свободния европейски пазар. Видях как една фирма с 4-5 човека в началото може да изгради стабилно име на пазара.
- И как става това?
- С цената на много труд, физика, интелект и коректност. Така, както трябва да е във футбола. За съжаление това са неща, които в България все още не са на мода, а са изключително ценни на европейската сцена.
- Само в работа ли минаваха дните ви в Германия?
- За да не стоя далеч от футбола, направих едно предизвикателство към самия себе си. И за да си тренирам немския, бях го забравил. Започнах да тренирам в един аматьорски отбор. Така поддържах и добро физическо състояние. Отборът се казва ФК Рамсло, синьо-белите от Рамсло. Преди да си дойда, изиграх на 41 години 5 мача за Рамсло. Интересното беше, че преди да облека екипа на тима, Рамсло бяха на последно място с 1 равен и 10 загуби. След като аз заиграх, записахме 3 победи и 2 загуби. Сега отборът вече има реални шансове да се спаси.
- Знаеха ли съотборниците ви и треньорът с кого си имат работа?
- Не. Разбраха го преди последните 2 мача, които изиграх с Рамсло. Бяха направили проверка за мен в интернет. Тогава разбраха кой съм и какъв съм. Но не това е важното. За мен беше удоволствие да изпитам тръпката от официален мач за първи път от 8 години насам. Играх в 5 мача по пълни 90 минути, а в Германия, както знаете, се тича много, даже и в аматьорските лиги. В Рамсло се отнасяха със страхотно уважение към мен. И ме изпратиха със съжаление, че няма да мога да помогна в следващите мачове.
- Само за празниците ли се прибирате, или пак кроите завръщане в Германия?
- Бях планирал да отсъствам само месец-два от България. Даже си бях купил билет за връщане за 27 октомври, но останах пълни 3 месеца. Наистина имах нужда да остана сам със себе си да преценя какво съм направил със себе си, кой съм... Трябваше да намеря отговори на много въпроси и най-вече накъде ще продължа.
- И сега накъде?
- Наясно съм, че без футбола няма да стане оттук нататък. Футболът е моят живот, нещото, с което искам да се занимавам. Стига да намеря добра почва, за да реализирам идеите си. Другото, заради което се връщам, е семейството ми, трите ми деца. Голямата ми дъщеря вече е студентка в София. По-малката, Ванеса, и малкият Ясен страдаха за мен. На мен също ми беше трудно без тях. Вчера бях на родителска среща на Ванеса в СОУ “Патриарх Евтимий“. Ванеса е малко калпазанка за разлика от кака си. В 10-и клас е. Обеща ми, че ще положи усилия, за да се гордея един ден с нея.
- Оставате в България?
- Да, въпреки че дълго време съм без работа. Наясно съм с действителността в България и знам, че ще е много трудно. За моите 41 години имам доста опит - и житейски, и като треньор. Не съм забравил и това, че съм бил треньор само на отбори, които са в трудни ситуации. Натрупал съм доста положител опит и доста отрицателен. Предаван съм много пъти
- Кое е най-голямото предателство, което е преживявал Ясен Петров?
- Не са едно и две. Важното е, че те не са убили ентусиазма ми, нито пък любовта ми към професията.