THE G.A.M.E написа:Западните историци ги знам чудесно, за някои от тях Държава като България, въобще не е съществувала.
За някои от тях, българският народ се е формирал в рамките на Османската империя.![]()
На твое място не бих се опрял на западни историци, щото повечето от тях са на мнение, че няма тракийска култура, всичко е елино-гръцка.
Така че, моля ти се, това, че са западни, или руски, не ги прави "ебати експертите".
Писах ти как викат арабите на Балхк/Бактрия, Бълхара/Балхкара... Викат и Булгара.
Ти кажи дали нема прилика с България.
Ама хубаво си дай сметка как звучи и днес името ни на другите езици.![]()
Не знам какво си показал, мисля че сам не си наясно каква по-точно теза подкрепяш, хвърчиш от една посока в друга, в зависимост кое е в полза на "автохтонната"/"тракийска" теория.
Иначе никога не съм твърдял, че "Велика България" основана от Кубрат, е в при-Кавказието.
"Стара Велика България" е в при-Кавказието, "Велика България" на Кубрат, си е при Северното Черноморие.
Прави разлика.Още в 550 г. сириецът Захарий Ритор пише: „Край Каспийските врати живеят българи. Те имат градове. И алани — те имат пет града.“
Някои от имената на въпросните български градове:Кумук, Самандар, Хумар
Интересни са някои от имената и на Бактрийските ( айде, ще напиша името, както са и викали гърците, щото явно Бълхара ти бърка яко в здравето ) градове:Кумух, Самангар, Кумархк
Разбира се, доста се различават имената.![]()
![]()
И още нещо интересно ...Арабският пътешественик Табари нарича страната в при-кавказието Булгар Балхк
И аз нямам идея дали "Кубратова" България не е просто продължение на "Стара Велика България", която се е намирала на североизток.
Може и да е, но си трябват още източници.През IV век Старата Велика България била нападната от тюркутите — потомците на някогашните хуни. Малко след тях от изток връхлетели аварите
В 632 г. под предводителството на младият кан Кубрат ( на около 18-19 години ) българите удържат съкрушителна победа над аварите и някои от българските племена, които били под аварска власт, са освободени.
Очевидно все пак имаме някакво прекъсване на държавноста между 4-ти век и 632-ра година.
Всъщност историка е източен(руснак) аз съм в грешка!
Не схващам как от по едно сведение се прави история, а се отричат десетки други

Тоя табари дали е знаел че тая "булгар балх" стига до дунава ??? Там колко градове са имали ???? И дали точно "булгар балх" е записал ? Аз доколкото знам арабите говорят за бурджан,баланджар,бунджар, други за аскл, брсул, блкр .... и никъде за Булгар

Не разбрах и по кво разбра, че тия градове са Български че ми даваш някъв смешен пример

Да Захари Ритор е показан и в картата която ти дадох! Освен него по същото време никой друг не е показал българите там , точно обратно , всички говорят за българи на няколко хиляди километра от там! Тук по нашите земи

Та пак да питам, как са минавали тия българи по окоо 2000 км през година-две че да се бият по римската граница

И само за добавака, Стара велика България ( Παλαιά Μεγάλη Βουλγαρία) е засвидетелствана от гръцките автори, и то като държава основана от КУБРАТ! Никой не я е засвидетелствал в кавказ, а на северното черноморие!!! Което не изключва границите и по някое време да са стигнали и до Кавказ, ама там византийците посочват едни други племена, а не Българи!!!