Мнениеот danko_sot » 04 окт 2025 14:05
Моите разсъждения по-скоро ме насочват натам, че в краткосрочен план едно евентуално обединение с числото може да ни се отрази доста добре.
Имам предвид:
1. Излаз в Европа— те почти сигурно ще са в тройката
2. Приток на много футболисти, някои от тях с качества. Все пак имат някои попадения и те в състава.
3. Увеличен бюджет— почти сигурно парата за трансфери и всякакви други нужди ще се плаща 50/50 от Папаза и Цеката, което предполага, че бюджетът ни за трансфери и заплати ще скочи още.
В дългосрочен план обаче според мен едно такова ръководство от двама баш шефове крие рискове.
1. Няма да е много ясно кой, как и защо взима решенията за ключовите назначения в клуба като избор на треньор, СД, ИД и т.н. Възможно е да се стигне и до конфликтни ситуации и да се оформят групички около двамата собственици и още повече отговорността при евентуално негативни резултати ще бъде размита.
2. Един отбор има приходи и разходи. Предполагам, че всичко ще се дели по-рано като масраф, но е възможно да възникнат противоречия и затова.
3. Най-големият проблем обаче ми се струва, че футболния клуб ще бъде поделен от двамата с еднакъв брой акции, но базите и стадионът ще бъдат само на Папазки. В един момент, ако двамата не се разбират, и Цеката реши да напусне клуба няма да е чак такъв проблем, но ако Папазки реши да го направи— тогава имаме голяяяям проблем. Един вид да трябва да останем само с Цеката ( който е хибрид на Ганчев общо взето) и на всичкото отгоре той трябва да плаща наем за стадион, Панчарево и ДЮШ на Папазки.
Вярно е, че клубът е като скачен съд със стадиона и другите бази, но ако Папазки е сам собственик на ЦСКА си мисля, че ще му е по-лесно да продаде клубът заедно с построените от него стадион и други бази ( да не забравяме, че притежава само 50 процента от тях, а другите са на държавата), но пак цифрата ще е революционна за българския футбол.
И няма обаче как някой богат инвеститор да иска да вземе клуба, ако самият отбор не е притегателен, не играе в ЕКТ и няма успехи на футболното поле. Т.е. цената ще бъде релевантна и на успехите на игралното поле, а не само зависима от инфраструктурните активи на клуба.
Ето защо е изключително важно и от бизнес гледна точка за самия Папазки клубът да тръгне нагоре и в чисто спортно-технически аспект.
[imghttps://www.facebook.com/photo?fbid=3542266495868071&set=a.637564013005015][/img]