tiamat написа:Тъй като живея в Сливен, известно с какво известен, трябва да споделя впечатленията си, че напоследък забелязвам много цигани (впечатляващо много) се обличат, говорят и като цяло държат като нормални хора. Демек проблема не е в етноса, а някъде другаде.
Особено ми направи впечатление веднъж, една циганка, дето си я мязаше баш като циганка от квартала, забеляза една чаша от кафе оставена на една пейка. Отиде и я взе, и аз си викам, баси животното, да обира остатъците от кафе от пейките да пие кафе, а тя я просто занесе до близката кофа и я изхвърли.
Знаеш добре за какво говоря. Примерът ти не е ок. Аз мога да ти дам пример с Търново. Роден съм и съм израснал в близост до турската махала. Измазани къщи, дворчета. Поне допреди 20-ина години беше така. Днес приятелите ми, с които съм израснал от ма'алата са в Норвегия, Швеция и Белгия. И бачкат. Не крадат.
Масовият случай не е такъв. Масовият случай е, че от години тези, които говорят нечленоразделно и не знаят нито цигански, нито български се увеличават. Има цели села, които са вече подменени етнически. Познай има ли градини в тях и как изглежда всичко. Случаят в Ботевград сега го разправят, понеже тея бащи са имали топки и щото не е прецедент. Намекнали им да мълчат. И това е масово в малките градчета в провинцията.
За съжаление, ножицата между ромите и българите в ментално отношение днес е много голяма. Не беше така в началото на нулите. Положителното, което наблюдавам от известно време е, че виждам нерядко българи да осиновяват циганчета. И това е правилния път. Поначало още 90-те гетата трябваше да се разбият. И те да бъдат интегрирани сред българите. Ще циганеят, ще циганеят, па ще се окултурят. Сега е изпусната работа вече. Ако сега се започне да се работи правилно... След 20 години може и да има резултат.
Но става дума и за нещо друго. За етническия характер на държавата.
2050. Две ченгета обикалят в тъмното. Спират случаен минувач и му искат документи за проверка. Единият се смее и вика на другия. "Абе, Мюмюн, виж какво смешно име: Иван.
:)