Мнениеот NYJets » 15 юли 2011 16:51
Привет и от мен!
Виждам, че спорът се води преди всичко на фенска основа и е по-скоро емоционален, отколкото обоснован. в следствие на това се бъркат понятия и прочие, изказват се неправилни, дори фантастични мнения. Включвам се в темата като фен, но и като човек, който разбира от инвестиции (все пак това ми е работата, а и образованието - да оценявам инвестиционни възможности).
Много е важно да се прави разлика между инвеститор и строител. Инвеститорите се интересуват от доходността (т.нар. yield), който обекта носи. А самата доходност зависи от много фактори, в това число и риска от инвестицията. Доходността е тази, която определя пазарната цена. Това важи преди всичко когато говорим за готови обекти. Като пример давам, че офисни и търговски сгради в момента почти не се търгуват в София, с изключение на мола на Стамболийски, който беше купен от Europa Capital, като доходността, която би привлякла инвеститори към България е около 10%. Когато трябва да се строи даден обект трябва да се прибави и предприемаческия риск.
Да се върнем на темата за стадионите - допускам да имаме нов национален стадион някъде в България (не е задължително да е в София, въпреки че съм Левскар) по същата причина, поради която вече имаме и нова многофункционална спортна зала. Става въпрос за политика, популизъм, зрелище за народа и т.н. (едно време са строили колизеуми и хиподруми, днес стадиони). Един стадион би могъл да бъде финансиран от националния бюджет и след това да бъде на бюджетна издръжка, но не и повече. Не знам дали се интересувате от политика и финанси, но няколко години вече България регистрира бюджетен дефицит. Той се покрива със средства от резерва или със заеми и неминуемо означава, че следващите години трябва да се харчи по-малко (освет ако не стане някакво чудо невиждано, построят се заводи, направим гениални научни открития и т.н., т.е. в бюджета влязат много следства за преразпределяне, но не вярвам, поне няма сигнали, а само low cost туризъм и селско стопанство не са достатъчни). Тъй като трябва да се харчи по-малко от държата в бъдеще, не очаквайте бум в строителството на бюджетно-финансирани стадиони. Пак се връжаме на частните инвеститори, които ги интересува доходността.
Защо е безмислен спора в този форум - няма значение кой отбор колко публика има, а какви приходи от нея генерира. Така е, живеем в курвенски свят, всичко е пари. Проста сметка показва, че няма отбор (сдружение от отбори), който да си позволи модерен стадион на примера на Амстердам Арена или някой друг такъв. Защото съвсем лаишки казано, ако подобно съоръжение струва да се построи 100 млн. евро, инвеститорът ще търси годишна възвръщаемост поне 10% (защото все пак сме БГ, в Англия може да се навие и на 5-6%, но там дългосрочната перспектива е много по ясна, предсказуема и по-безрискова). 10% доходност правят 10 млн. на година или 833 хил. на месец - утопия за български клубове. При това говорим на нетен доход в случая, т.е. всички разходи по поддръжка, управление, данъци и такси (такса смет е убийствена) трябва да се приспаднат. Ще кажете "да, ама може да се реализират и допълнителни доходи" - така е, може. Концерти, изложби и т.н. Но пребройте колко концерта е имало през изминалата година и какъв наем е платен за стадионите за тяхнотот провеждане - мисля около 50 000 лв. на концерт или нещо близко до това число. Офиси и молове - 4 действащи мола в момента в София, 5 във Варна, 2 във Пловдив. 3 се строят в София - това автоматично означава, че тези локации и зоните около тях вече са НЕАТРАКТИВНИ. Друг въпрос е каква е ситуацията при моловете и колко са паднали наемите на търговските площи. Пловдив - Карфур е почти празен, мол Пловдив горе долу се държи. Варна - трагедия (самата цифра 5 за броя моловете е красноречива). Ще кажете офиси - 20% незаети площи в София, наемите продължават да падат. Варна - 35% незаети площи (катастрофа). Пловдив - нулево търсене на първокачествени офиси ( бедствие).
От казаното по-горе аз не мога да си представя как може някой дори и да си помисли за модерни стадиони в БГ.
Вариантът е компактни съоръжения, които поради техния мащаб са доста по-евтини за изграждане и много, много, много работа с феновете - постоянно агитиране, лични контакти и срещи с тях, кетъринг на стадиона (ресторанти и бирарии биха били много печеливши - защо феновете да не изпият по няколко бири преди мач на самия стадион??? и без това го правят, поне клубовете да печелят от тях. Добър кетъринг за по-платежоспособните). Също нека има хубави, приветливи музеи, агитките на гостуващите отбори където да бъдат поканени преди мача, да се запознаят с историята на отборите, колко и какви паметни мачове са изиграли помежду си, дори да има комплесни билети - да включват посещение на музей, артикул и посещение на самия мач). В тия музеи могат да водят ученици организирано - така се привличат младите - трябва да ги доведеш до стадиона, не да чакаш сами да се запалят по играта - времената са други и спортът вече има сериозна конкуренция по отношение това как децата да си уплътняват свободното време. С няколко думи - работа, работа и пак работа на клубовете, за да са атрактивни.
Грандоманските истории за стадиони, глупостите за блокирани часове и какви ли не още простотии - това е УТОПИЯ. Казват, че любимия ми отбор бил най-добър в маркетингово отношение, а той е на светлинни години дори от съседските сръбски грандове (Темата ми е болна, тъй като освен всичко друго, като турист съм посетил и няколко велики стадиона, видял съм хората как го правят, онемявал съм в музея на Реал Мадрид докато гледам кадри в залата, посветена на Ди Стефано и после ми е ставало мъчно, че нито Левски, нито ЦСКА, нито Локо, нито Славия, нито някой от пловдивските отбори има музей като хората, а легенди имаме). Дано не съм ви отегчил, надявам се повечето от вас ще одобрят това, което съм написал и ще му дадат гласност, защото иначе може и да не се случи.