Тема за политика - България

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

orkoshiba4a

Re: Тема за политика - България

Мнениеот orkoshiba4a » 06 авг 2023 13:58

THE G.A.M.E написа:Не са нужни чак толкова документи, достатъчно е да видим, че буквално за една нощ с "УЖ" просперираща икономика, ние осъмваме във фактически фалит и сме около 10 пъти по бедни от Австрия, държава, съпоставима по онова време, както по територия, така и по население с България.
Та, питам, защо след почти половин век "процъфтяващ социализъм", осъмнахме 10 пъти по бедни от австрийците в рамките на 24 часа ? :? :lol:

Детето те репликира с "неравен старт". :mrgreen:
Ами тъй де...следвоенна Австрия е буквално разрушена през ВСВ, не по-малко от германските провинции северно от тях. Ние се измъкваме с няколкомесечни бомбардировки над 3-4 града, т.е. комунистите заварват 1944г една България в много по-добро състояние от бъдещата територия на Австрия (тогава германска провинция) с напълно разрушени градове, икономика и бедстващо население през 1945г. и водили се активни бойни действия, каквито на територията на България няма през ВСВ. Тъй че наистина стартът е неравен, и размазаните австрийци през ВСВ след няколко десетилетия са на няколко обиколки пред нас по всичко. :lol:
Същото се отнася и за Гърция и Югославия. И двете разсипани във всяко отношение през ВСВ - икономически и демографски и под чужда окупация, се възстановяват и се оказва че десетилетия след това и гърци и югославяни живеят по-добре от клетите българи в НРБ и можеха да пътуват където си искат, особено с югославския паспорт целия свят беше отворен за тях. Помня ги много добре сърбите как ни гледаха с огромно пренебрежение през 80те. :roll: Хубаво че после съдбата им го върна с войните. :twisted:

orkoshiba4a

Мнениеот orkoshiba4a » 06 авг 2023 14:21

Тукашните комуняги най-некадърните от всички барабар с румънските. 8-)
Австрия, Гърция и Югославия ни се смееха през 80те на "развития цоциализъм". Толкоз по темата.
В Югославия излезе и подигравателната приказка че отиваме да продаваме задниците си там "за две цървени", щото сме им изглеждали като прошляци (което си беше самата истина), но разни наборчета след 90та няма как да знаят това като не са го видели наживо. :roll:

Потребителски аватар
slash1912
Контакти:

Мнениеот slash1912 » 06 авг 2023 18:39

Drunken_Master написа:
THE G.A.M.E написа:Не са нужни чак толкова документи, достатъчно е да видим, че буквално за една нощ с "УЖ" просперираща икономика, ние осъмваме във фактически фалит и сме около 10 пъти по бедни от Австрия, държава, съпоставима по онова време, както по територия, така и по население с България.
Та, питам, защо след почти половин век "процъфтяващ социализъм", осъмнахме 10 пъти по бедни от австрийците в рамките на 24 часа ? :? :lol:

Обяснявал съм го, неравен старт...

Няма нужда да се сравняваме с Австрия,достатъчно е да съпоставим другите соц страни.Там сме по-добре единствено от Румъния и Албания.
Равния старт е между ГДР и Западна Германия.При обединението се видя разликата.
[rimg]https://media.giphy.com/media/TGLJSYDmVQAqZsVPYN/giphy-downsized.gif[/rimg]

Потребителски аватар
bobonikolov

Мнениеот bobonikolov » 06 авг 2023 19:40

slash1912 написа:
Drunken_Master написа:

Няма нужда да се сравняваме с Австрия,достатъчно е да съпоставим другите соц страни.Там сме по-добре единствено от Румъния и Албания.

Разликата е толкова очебийна че 30 години и стотици милиарди евро по-късно разликата между източна и западна Германия е от тук до небето в полза на Запада. Заплатите в източна Германия и до днес са в пъти по-ниски от тези в Западна. А за инфраструктурата да не говорим. Миналата година лично се убедих, защото бях там. Само на няколко километра от Волфсбург на изток, където някога в минавала границата изведнъж от равен и добре павиран път започва път, целия в дупки и кръпки. Бях в Дрезден, Цвикау,Лайпциг- все люлките на проспериращия социализъм. И видях улици в дупки и кръпки, олющени стени на къщи и въобще всичко, което го има във всяка една държава в източна Европа днес. Бях и във Франкфурт, Хамбург, Хановер и т.н.- съвсем различна картинка. Другарите комуняги в тоя форум могат да си разправят небивалиците колкото си искат.Умните хора четат и преди всичко могат да мислят.

Потребителски аватар
delqnski47
Контакти:

Мнениеот delqnski47 » 06 авг 2023 19:47

bobonikolov написа:
slash1912 написа:
Drunken_Master написа:

Разликата е толкова очебийна че 30 години и стотици милиарди евро по-късно разликата между източна и западна Германия е от тук до небето в полза на Запада. Заплатите в източна Германия и до днес са в пъти по-ниски от тези в Западна. А за инфраструктурата да не говорим. Миналата година лично се убедих, защото бях там. Само на няколко километра от Волфсбург на изток, където някога в минавала границата изведнъж от равен и добре павиран път започва път, целия в дупки и кръпки. Бях в Дрезден, Цвикау,Лайпциг- все люлките на проспериращия социализъм. И видях улици в дупки и кръпки, олющени стени на къщи и въобще всичко, което го има във всяка една държава в източна Европа днес. Бях и във Франкфурт, Хамбург, Хановер и т.н.- съвсем различна картинка. Другарите комуняги в тоя форум могат да си разправят небивалиците колкото си искат.Умните хора четат и преди всичко могат да мислят.

Тук не става въпрос за комуняги, а за факти. Тва да обвиняваш нещо умряло отпреди 30 години като причина че ДНЕС била олющена къщата ти е адски нелепа. Второ, по времето на комунизма не е имало никакви дупки по улиците. Тва са некви измишльотини и не знам кой те е излъгал тук. Виж като пример снимки от старите ленти на България . Къде видя дупки там? Просто хората в Източна Германия още си чакат "държавата да ги оправя". А не че по времето на комунизма "било с дупки и видиш ли 30 години по късно дупките са си същите от едно време". И, трето, да казваш неща от рода "Заплатите на Запада били по големи от Изтока" е все едно да сравниш круши с домати. Тва са съвсем различни политически системи със съвсем различна цел. На едната й е водеща труда, а на другата - капитала.
As a result,the Chairman considers that,on the basis of the information and
documentation at hand,there is no other alternative but to conclude that the new Club,
PFC CSKA-Sofia,appears to be the sporting successor of the original Debtor,PFC CSKA
Sofia.

Потребителски аватар
Drunken_Master
Контакти:

Мнениеот Drunken_Master » 06 авг 2023 20:05

slash1912 написа:
Drunken_Master написа:

Aз всъщност отговорих на тоя коментар със статистика, ама поста ми ОТНОВО беше изтрит, при това два пъти. Повече няма да отговорям. Да не съм идиот...
Между другото, изобщо не е имало равен старт между ГДР и ФРГ, понеже стената се издига, тъй като масово професори, лекари и прочее бягат на запад. Вероятно заради страх от репресивният метод на системата.
THE G.A.M.E написа:Наименованията "булгар", "болгар", "балгар", "бугхар, "блкхар" и подобни, датират още от "преди Христа".
Изображение

Потребителски аватар
metodito
Контакти:

Мнениеот metodito » 06 авг 2023 21:00

Една тъжна подборка от края на 90-те.
https://zamunda.net/banan?id=353206&hit=1&t=tv
Лозунги на дкмс-арите с "реформа" и всичко останало. Трябва ревизия на т.нар. преход и ефективни присъди.

Потребителски аватар
Drunken_Master
Контакти:

Мнениеот Drunken_Master » 06 авг 2023 21:02

"Клуб НЛО" бяха велики. Жалко, че после Поппандов и Мамалев се изпокараха...
THE G.A.M.E написа:Наименованията "булгар", "болгар", "балгар", "бугхар, "блкхар" и подобни, датират още от "преди Христа".
Изображение

Потребителски аватар
Drunken_Master
Контакти:

Мнениеот Drunken_Master » 06 авг 2023 21:11

Между другото, това е интересно видео на Клашъра, който съпоставя добрите и лошите страни на социализма. Смея да твърдя, че има неща, които са неверни. Примерно, никой не е забранявал на хората, да си ходят на църква. Това го знам от бабите ми, които са изключително вярващи. Това за "криенето" от Чернобил също е неверно.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=QDOWPMvLyTA[/youtube]
Изображение

ReBorn1982

Мнениеот ReBorn1982 » 06 авг 2023 21:15

Тъй, тъй .... затова Рождество Христово не се празнуваше ..... освен инкогнито по домовете.

Върни се в “Свободна зона”