Blagoy написа:Все пак е бил срочен ТД със срок на изпитване. Вчера четох и наредбата на БФС- там никъде не пишеше, че не може клуб да сключи догвор с футболист с изпитателен срок. Той е уговорен в полза на клуба, т.е. през тези 6 месеца клубът може да прекрати договорните отношения едностранно без да дължи каквото и да е предизвестие или обезщетение на футболиста. Според КТ (подчертавам КТ) обаче това съвсем не означава, че футболистът не може да прекратни ТД, като естествено дължи предизвестие. Ако не го спази- дължи обезщетение за неспазения срок от предизвестието. Тъй като в крайна сметка се оказа, че договорът е срочен, то срокът на предизвестие е 3 месеца. Анисе не го е спазил и е заплатил обезщетение на клуба в размер на 3 месечни брутни заплати. До тук нищо нередно. ТД е прекратен изцяло според разпоредбите на КТ. Въпросът вече е доколко това прекратяване не е в разрез с разпоредбите на БФС. Там вече не съм много запознат и ще е нужно наистина мнение на юристи- как се тълкува това, че футболистът няма право да прекратява едностранно трудовото си правоотношение без основателна причина. Казусът е сложен, понеже този текст на БФС пък е в противоречие с КТ, което основния документ уреждащ трудово-правните норми в България. Представете си следната ситуация- вие сте работник в дадена фирма. Не ви харесват условията там обаче, имате и възможност да започнете на друго място- по-платено и с по-добри условия (според вашата преценка). Спазвате изискванията според КТ и подавате предизвестие. Друга наредба обаче не ви позволява да си прекратите отношенията с настоящия работодател. За мен това си е нарушение на правата на футболиста за свободен избор на работодател от една страна. От друга страна обаче- за да не се превърне подобно нещо се в масова практика, клубовете също би трябвало да имат някаква защита на интересите си. Затова е сложен казуса и затова съществува този Арбитражен съд към БФС.
За мен единственото сигурно нещо засега е, че ако ЦСКА са виновни за нещо, то това е, че са влезли в нерегламентирани преговори с футболиста зад гърба на Черноморец.
споделям напълно..това са фактите, както си ги посочил. Има специфични правила и норми във футбола, точно за да защитят клубовете !