Имало ли е робство в османската империя?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
blue avalanche
Контакти:

Re: Имало ли е робство в османската империя?

Мнениеот blue avalanche » 08 мар 2016 19:21

damyanov1963 написа:И накрая, защото вече ми писна - ако беше толкова добре при Русия, защо всичките и бивши републики се отделиха от нея :!: :?:

И като се отделиха от нея - цъфнаха и вързаха!
Особено Украйна! :mrgreen:

Потребителски аватар
fcb_bg
Контакти:

Мнениеот fcb_bg » 08 мар 2016 19:22

damyanov1963 написа:
fcb_bg написа:
damyanov1963 написа:Какво им се връзвате на русофилите, те са ясни. Използват темата за турското робство, като непрекъснато я пускат под различни заглавия, за да налагат русофилските си малоумни идеи. Това не са българи, а национални продажници, такива за които Русия е над всичко, дори и над България, такива, които лижат руските задници непрекъснато и се опитват да изкарат всеки, който не иска да ги лиже - американофил и туркофил, защото за тях понятието - БЪЛГАРОФИЛ не съществува!

Aйде бе! Демек, не може да има различна гледна точка от твоята? Или трябва да вярваме на неолибералната мантра, че ЕС ни е адски необходим, защото без него България не може да просперира? Човека ви го каза ясно - от десетина години (поне по мои наблюдения е толкова) тече много активно преиначаване на историята и съвременните порядки в тази страна и подбудител на този процес е ни повече, ни по-малко една страна - южна съседка. За какво провежда този процес, можеш сам да размислиш.

Аз съм против всякакви съюзи. 26 години съм живял под ВЛАДИЧЕСТВОТО на Съветския Съюз! Не може ли човек да е просто българин? Защо трябва да е някакъв "фил"? Вие сте тези, които не признават чуждото мнение и за които всеки, който не е русофил е американофил и туркофил. И с кой акъл си мислите, че при Русия ще сме по-добре? Нали виждаме какво правят с една Украйна, представете си как ще се отнасят с нас?
И накрая, защото вече ми писна - ако беше толкова добре при Русия, защо всичките и бивши републики се отделиха от нея :!: :?:

Кажи колко често квалифицирам някого като някакъв "фил"? После кажи колко често съм казвал, че при Русия ще сме по-добре? Никога не съм си го позволявал 2-то!
Какво за Украйна? 300000 на "Независимост" крещяха "Москали на гиляку". Какво очакваш? Или не знаеш как биеха хора по улиците на Киев само защото изглеждали така малко по-руски и не викали "Московците под ножа"? Това по ССН не го даваха. Дай да се съберем 300 000 да крещим и обиждаме Анкара да видиш каква случка ще ни се случи. Щатите и за по-малко са разбичвали държави.
Едно е сигурно - осрахме темата на човека.
Последна промяна от fcb_bg на 08 мар 2016 19:24, променено общо 1 път.
Спрете да си хвърляте поне фасовете на земята.
Дедите ви не са ляли кръв тук за това.

zenit_sankt

Мнениеот zenit_sankt » 08 мар 2016 19:23

damyanov1963 написа:И накрая, защото вече ми писна - ако беше толкова добре при Русия, защо всичките и бивши републики се отделиха от нея :!: :?:

Като се отделиха , станаха много по-зле! Факт!

manoll
Контакти:

Мнениеот manoll » 08 мар 2016 19:25

blue avalanche написа:
Не знаеш какво е османист? Хм, сериозно...?

османист се нарича човек, който професионално се занимава с изследване на историята на Османската империя - икономика, политика, изкуства, фолклор и т.н. В България има световно признати такива - например Вера Мутафчиева, но не съм специалист, може да има и по-известни и/или успели от нея

Аз знам какво е османист. Само,че не знам какво е Османска Империя. Виждал съм много карти на Европа от онова време и НИКЪДЕ не съм видял да пише ОСМАНСКА Империя! Отоманска съм виждал,Османска - не! Да не би ние да сме някакви първооткриватели???
Би ли ни дал някакъв линк на политическа карта,където да пише ОСМАНСКА Империя. Ама не българска!
И,ако можеш да ни кажеш как се превежда Османска на английски,например... Или на френски?
А можеш ли да дадеш пример на друга Империя,която е кръстена на ПРЕДПОЛАГАЕМИЯ си основател???
Защото аз се сещам само за Римска,Руска,Британска...
Ама нали трябва да се ближат турски задници,че малко ни е срам да кажем Турска Империя...[/quote]

не те разбирам - какво искаш да кажеш? Че е по-правилно да се казва отоманска, или турска империя? наричай я както искаш, аз проблем с това нямам. ако искаш, заяждай се с автора на темата - виж как я е кръстил :)

manoll
Контакти:

Мнениеот manoll » 08 мар 2016 19:26

zenit_sankt написа:
ЕМИЛ написа:Ангел Каралийчев „Три синджира роби ”
Гората никога не хортува, но на Марка отвърнала:
— Да ти кажа, незнайно юначе. Нито ме е пожар горил, нито ме е сушила сушата. Тая сутрин, преди изгрев слънце, през мене минаха турци еничари, с криви ятагани. Те караха навързани три синджира роби, твои братя християни. Първият синджир бяха млади невести с червени гердани. Те пищяха като изгорени змии за децата си, оставени в люлките ненакърмени. Вторият синджир бяха румени девойки, измъкнати от становете, когато тъчели своите сватбени дарове. Техните очи бяха изсъхнали от плач. Най-подир третият синджир — млади момци. Гневен пламък гореше в очите им. Със стиснати юмруци и сподавена мъка пристъпваха момците и дума не обронваха. Всичките тъпчеха боси по пращния друм. Като ги гледах, от жалби ми повехна шумата.

Това е положението .Робство е имало .

Този факт доказва на 100%, че България е била 5 века под тежко ТУРСКО РОБСТВО!ФАКТ!

кое е факт тук? какво е казала гората? за един приятел питам...

zenit_sankt

Мнениеот zenit_sankt » 08 мар 2016 19:28

manoll написа:
zenit_sankt написа:
ЕМИЛ написа:Ангел Каралийчев „Три синджира роби ”
Гората никога не хортува, но на Марка отвърнала:
— Да ти кажа, незнайно юначе. Нито ме е пожар горил, нито ме е сушила сушата. Тая сутрин, преди изгрев слънце, през мене минаха турци еничари, с криви ятагани. Те караха навързани три синджира роби, твои братя християни. Първият синджир бяха млади невести с червени гердани. Те пищяха като изгорени змии за децата си, оставени в люлките ненакърмени. Вторият синджир бяха румени девойки, измъкнати от становете, когато тъчели своите сватбени дарове. Техните очи бяха изсъхнали от плач. Най-подир третият синджир — млади момци. Гневен пламък гореше в очите им. Със стиснати юмруци и сподавена мъка пристъпваха момците и дума не обронваха. Всичките тъпчеха боси по пращния друм. Като ги гледах, от жалби ми повехна шумата.

Това е положението .Робство е имало .

Този факт доказва на 100%, че България е била 5 века под тежко ТУРСКО РОБСТВО!ФАКТ!

кое е факт тук? какво е казала гората? за един приятел питам...

Чети произведението на Ангел Каралийчев "Три синджира роби" и ще разбереш какво се е случвало по времето на турското робство!
И ако не беше Русия да ни ОСВОБОДИ от тежкото ТУРСКО РОБСТВО сега нямаше да се казваш Манол , а щеше да се казваш Мехмед!
Понял???
Последна промяна от zenit_sankt на 08 мар 2016 19:43, променено общо 1 път.

СТАМАТ

Мнениеот СТАМАТ » 08 мар 2016 19:29

в-к "Дума на българските емигранти", 1871

Мрачна и жалостна е нашата история от подпаданието ни под турците дору до днешните времена, тежък и възмутителен е животът на свободолюбивия някога български народ! Страшен хомот, какъвто тежи и до днес на врата му, гъбясал от векове и запрегнат с ятаган вместо жегли; тежки вериги, ръждясали от кърви и сълзи, вериги, в кои са заковани и ръце и нозе, и ум и воля, и в кои и до днес пъшкат бащи и майки, братя и сестри, дядове и синове…

Дотогаз най-красноречиви ще бъдат живите рани, що зеят по тялото на народа и по гърдите на неговата емиграция, рани, на кои, като гледаме, напомнят ни всичко, що трябва да влезе в сметка за народно мщение.

Нашият народ има свой особен живот, особен характер, особна физиономия, коя го отлича като народ - дайте му да се развива по народните си начала, и ще видите каква част от обществения живот ще развие той, дайте му или поне не бъркайте му да се освободи от това варварско племе, с кое той няма нищо общо, и ще видите как ще той да се устрои.
http://www.youtube.com/watch?v=C5XGmEi-8pY
Аз и този човек сме от различни отбори, но всеки има право на ЛЮБОВ!!!

Потребителски аватар
diplomat
Контакти:

Мнениеот diplomat » 08 мар 2016 19:34

Любимият доцент на всички русофили - Иво Христов - твърди, че най-точният научен термин е османско владичество или господство. Толкова по темата. Ако имате забележки, отнесете ги към любимия си русофилски доцент.

zenit_sankt

Мнениеот zenit_sankt » 08 мар 2016 19:37

СТАМАТ написа:в-к "Дума на българските емигранти", 1871

Мрачна и жалостна е нашата история от подпаданието ни под турците дору до днешните времена, тежък и възмутителен е животът на свободолюбивия някога български народ! Страшен хомот, какъвто тежи и до днес на врата му, гъбясал от векове и запрегнат с ятаган вместо жегли; тежки вериги, ръждясали от кърви и сълзи, вериги, в кои са заковани и ръце и нозе, и ум и воля, и в кои и до днес пъшкат бащи и майки, братя и сестри, дядове и синове…

Дотогаз най-красноречиви ще бъдат живите рани, що зеят по тялото на народа и по гърдите на неговата емиграция, рани, на кои, като гледаме, напомнят ни всичко, що трябва да влезе в сметка за народно мщение.

Нашият народ има свой особен живот, особен характер, особна физиономия, коя го отлича като народ - дайте му да се развива по народните си начала, и ще видите каква част от обществения живот ще развие той, дайте му или поне не бъркайте му да се освободи от това варварско племе, с кое той няма нищо общо, и ще видите как ще той да се устрои.

Нека американофилите-туркофили отрекат и това! Не не е имало робство, съжителствали сме мирно и тихо , такава е логиката на туркофилите!
Силна Турция в последните десетилетия беше създадена и подкрепяна от САЩ с цел да бъдат отслабени православните народи като нашия!Факт! :!:
Затова казвам , че без Русия - няма България! Това е фактът, колкото и да не се харесва на русофобите-туркофили! :!:

zenit_sankt

Мнениеот zenit_sankt » 08 мар 2016 19:39

diplomat написа:Любимият доцент на всички русофили - Иво Христов - твърди, че най-точният научен термин е османско владичество или господство. Толкова по темата. Ако имате забележки, отнесете ги към любимия си русофилски доцент.

Не ме интересува какво е казал Иво Христов, инетресува ме , че Васил Левски, Христо Ботев и Иван Вазов, които са були свидетели на турското робство и тримата са казали, че сме били под тежко ТУРСКО РОБСТВО!
Неслучайно произведението на Иван Вазов се казва "Под Игото", а не "Под владичеството" или "Под господството"!

Върни се в “Свободна зона”