град София - стандарт на живот

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
bobo_13
Контакти:

Re: град София - стандарт на живот

Мнениеот bobo_13 » 20 авг 2014 21:32

Залягай на програмирането, и се понаучи за месец-два повечко и тогава идвай. Има голямо търсене на програмисти. Както казва един мой поознат, караш го на интервюто нещо елементарно да направи, той не го знае и пак го вземаме, защото няма кой. Много фирми наемат и ги дообучават.....Залегни на ученето по-усърдно и идвай. СЛед години и чужбина те зове с програмирането, а там вече парите стават умопомрачително, дори за техните стандарти

Не ги слушай тези, коикто ти говорят да сис едиш там. Те не са живели в провинцията и не знаят каке. Ето вчера си говорих с едни познати от Пловдив и те казват, че 700 лв на месец си е добра(висока) заплата за Пловдив. Е питам аз....какви са вариантите със 700 лв на месец? В провинцията 100 лв означават нещо, в София не

1. Живееш с мама и тати и си харчиш 700 лв за дрешки и ку..и(е все трябва да оставяш някой лев вкъщи)
2. Излизаш на квартира за 200 лв + 100 лв режийни и ти остават 400 лв.....по 13 лв на ден(за ядене; ходене на работа; забавления; кръчми)...а ако имаш семейство?

За жалост това е реалността, има голяма разлика м/у София и провинцията в заплатите. Само един пример управител на банков клон на банка Х взема около 3000 лв в София, същата позиция, в същата банка в провинциален клон е макс 1000 лв.

В София по-скъпи от провинцията са само:
- жилищата
- транспорт(ако си с кола и то не е служебна)
- дискотеките и баровете
Интериорни врати - Врати хармоника

Потребителски аватар
South_Park

Мнениеот South_Park » 20 авг 2014 21:40

Във Варна жилищата са дори по- скъпи
[/quote]
Абе курви сини как едно теле от присъстващите не повдига въпроса от къде тея пари за скъпи играчи и треньори, как ще се платят 30те милиона дългове, тръгнал ли е клуба към фалит, и все такива неудобни въпроси.[/quote]

Потребителски аватар
bobo_13
Контакти:

Мнениеот bobo_13 » 20 авг 2014 21:42

South_Park написа:Във Варна жилищата са дори по- скъпи

Зависи от много неща, но приемам.

Залягай на програмирането и няма да съжалявш. Отдели няколко месеца, наблегни на него. От познати програмисти знам, че ако си седнеш на трибуквието за 2-3 месеца усърдно четене може да го научиш на прилично ниво. После ела в София да не е зимата, и няма да съжаляваш. А вземаш ли хубави кинти, всичко е твое - купуваш си апоартаментче, кола...не усещаш как ги изплащаш, намираш си някоя кака и....

Потребителски аватар
edmon_dantes
Контакти:

Мнениеот edmon_dantes » 20 авг 2014 21:58

bobo_13 написа:Всичко зависи каква квартира и в кой квартал ще намериш и разбира се в какво състояние и НАЙ_ВАЖНОТО ОБЗАВЕДЕН ИЛИ НЕ
В Западните квартали(Овча купел; Люлин; Обеля; Надежда) има по-евтини гарсионери и двустайни около 250 - 300 лв. Но не очаквай лукс. В Южните - е по-скъпо; в Източните (Дружба и Младост) - е Дружба е по-евтино, Младост по-скъпо - около 400 лв. Имам познати, които плащат за гарсионера- 350-400лв и за двустаен съшите пари. Много познати, са били на ниски наеми(около 300 лв), но са правили ремонти по апартамента. Всичко е късмет и да попаднеш на добър хазаин. Един съвет огледай се в новите блокове, защото има хора заминали за чужбина и дават на по-ниски наеми апартаментите си, за да не стоят празни

Режийни ако си сам в гарсионера/ месец
кабелна+ интернет - 20 лв
ток (хладилник, комп, телевизор, крушки; печка готварска) - 20-25 лв
вода - 5-10 лв
отопление/парно(ако ползваш) - 70-100 лв(за зимните месеци)
GSM - тук ти си знаеш

Ако плащаш наем 300-400 лв + 100 лв режийни - 500 лв
карта за градския транспорт - 50 ле

Или всичко 450 - 550 лв. САМО ДА ЖИВЕЕШ В СОФИЯ

Като тъсриш квартира гледаш в близост да има удобен градски транспорт, ако има метро е най-добре и голям хранителен магазин. Ако си с кола на месец по-малко от 120-150 лв САМО за гориво(и то ако си на газ) не ти мърдат...отделно масло, подмяна на чаркове и т.н.

Щом си готваш, няма да даваш много пари за манджа, ако си развиеш програмиранрто, смятай, че пррограмистчета още студенти почватминиму на 2000 лв чисто на месец....с повечко опит масово на 3550-4000 и нагоре

Напълно съгласен с всичко написано. Ето това е много точно мнение.
South_Park, това, че нямаш опит като програмист не трябва да те притеснява. Трупай знания, това е най-важното. На интервюто няма да ти гледат какви университети си завършил и къде си работил, а какво умееш. Потърси клипчета в youtube на Наков и ще научиш много неща. Мога да ти дам и линкове, но ти си достатъчно умно момче да намериш това, което те интересува най-много. Имаш ли желание и амбиция да се развиваш в тази област, ще го постигнеш. И то напълно безплатно.
ЛЕВСКАР ДО ГРОБ
ИзображениеИзображениеИзображение

Потребителски аватар
fcb_bg
Контакти:

Мнениеот fcb_bg » 20 авг 2014 22:04

Хайде като има тема за живота в страната, шопите да се направят, че няма такава тема. Става ли?
Спрете да си хвърляте поне фасовете на земята.
Дедите ви не са ляли кръв тук за това.

Мишок

Мнениеот Мишок » 20 авг 2014 22:11

Red Warrior написа:
South_Park написа:
maldin1 написа:Нещо не ми стана ясно. Пицар колко взима, че 300 лева крартира, поне 100-150 лева храна, 100 лева(ток,вода) 50 лева транспорт, телевизии/телефони/интернети - 25-30 лева. Дотук само 630 в най-лошия случай....?

Гледах обяви за София - средно около 50лв/ден - т.е. 1000-1500 максимум, храната ти е осигурена през работно време, такава е практиката(или 50% отстъпка е лошият случай).
Ще бачкам само временно , целта ми е да се развивам в ИТ

1000-1500 лева ще ти свършат работа. Аз съм кореняк софиянец и не живея на квартира. Като гледам колегите ме коригираха бая. :mrgreen: Иначе ИТ специалистите взимат най-добрите заплати. Имам приятел който е на 3500 лева, а има някои, които взимат и по 4-5000. Оставяме разбира се държавните чиновници, които освен заплата взимат бонуси и подкупи. ;)

За пъри път виждам жив софианец и фен на измисленото Лупино отборче :mrgreen:

Потребителски аватар
FLANKER
Контакти:

Мнениеот FLANKER » 20 авг 2014 22:16

Тук чета за заплати от порядъка на 4000+лв.Няма такива филми! Всъщност има,но такива заплати взимат около 5%(знаете какви хора) Другото е :(
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили „Титаник“.
Изображение

Потребителски аватар
pafkata
Контакти:

Мнениеот pafkata » 20 авг 2014 22:40

South_Park написа:Здравейте , тъй като през лятото на 2015 ще напусна гр.Варна и ще се местя да живея в гр.София,очаквам тук да обсъдим стандартът на живот там,къде ще е най-добре да си намеря квартира и колко лв на месец ще ми стигат за нормален живот 8-)

ПП: Готов съм да давам до 300 лв за квартира( с вкл.консумативи)

Очаквам ползотворна и полезна дискусия 8-)

За тези пари можеш да намериш само стая с хазяи или други съквартиранти. Абсурд е цял апартамент, а пък ако ще и боксониера да е. Успех ;)

Потребителски аватар
bobo_13
Контакти:

Мнениеот bobo_13 » 20 авг 2014 22:40

FLANKER написа:Тук чета за заплати от порядъка на 4000+лв.Няма такива филми! Всъщност има,но такива заплати взимат около 5%(знаете какви хора) Другото е :(

Ние говорим за програмисти. Поне моите познати в тази област вземат следните заплати чисто

- начиначещи - 2000 лв

опит м/у 3-5 години - 3000-4000 лв

над 5 години отпит варира от 4500 нагоре.

Над тях има тиймлидери с по 7-10 000 лв. заплати.

Дори някои ИТ фирми публикуват и заплати в обявите си.

Във всеки нормален кол- център с чужд език се вземат м/у 1000-2000 лв на месец, да говориш по цял ден по телефона. Мениджрите вземат много повече. В чуждите фирми за средна ниво позиция се вземат около минимум 1500 - 2000 лв

love_hurtz
Контакти:

Мнениеот love_hurtz » 20 авг 2014 22:49

Ако си човек на място и се стараеш 6-7 години като програмист 4к + е възможна заплата(тогава няма да си точно програмист и няма да е във всяка фирма). Мислех те за мръникач, хубаво че си се орентирал накъде върви пазара и коя е топ професията в момента. София да имаш що годе нормален живот ти трябват хиляда лева. Познавам хора, които са живяли със 700-800 на квартира така, че може и да се оправиш(но е бил със съквартирант).

Какво ти препоръчвам за програмирането: Проучи в jobs.bg, кой са фирмите търсещи стажанти или с малко опит фирми. Гледаш какви са изискванията и почваш да четеш за тези неща. Не знам колко си навътре в нещата, като цяло ако ще се занимаваш с .Net за IDE ти трябва Visual Studio, за Java=Eclipse, за php NetBeans. Трябва да можеш да правиш един що годе нормален сайт. За тези неща ти трябват познания за База данни, Html/Css, Javascript(JQuery) и езика който си избрал.

Какво мога ти кажа за .Net:
Ако искаш да правиш сайт, ти трябват познания в ASP.NET Web Forms или ASP.NET MVC 5 (не знам вече до коя версия стигнаха, може да има над 5). MVC е новата технология, тя е малко по-абстрактна така, че сигурно ще ти е по-трудна. Web forms се разбира по-лесно, но е старата технология. Търсят се повече хора за MVC. За базата данни ти трябва SQL Server Management Studio, ако работиш с MVC сам ще прочетеш има едно нещо наречено Entity Framework.

Препоръчвам ти да видиш тези сайтове:
http://www.w3schools.com/ - тук ще намериш основни неща за почти всички неща.
https://www.coursera.org/ - тук има онлайн курсове по всякакви теми. Най-много има за програмиране и областите от програмирането. Хората, които преподават са топ световни преподаватели. Ако избереш да програмиш на Java има доста добър курс там за начинаещи. Също така там може да намериш курс за базите данни.
Използвай google, ако се затрудниш за нещо със сигурност го има отговора там. Само трябва да може да питаш добре. Надявам се да съм ти помогнал и успех.

Не знам на колко си години аз започнах се занимавам с това на 23, имах малко късмет, но с много трудно и малко жертви от твоя страна всичко става. Първите 2 години са най-тежки ! Въпроса е винаги да се буташ да учиш още !

Върни се в “Архив”