Левски: Всичко около клуба

Модератори: TodorT, paceto, modor, kartago, SkArY_9, rhaegar, Rivaldo10, ntodorov, slavia_forever, Madridist

Потребителски аватар
Доктор Н
Контакти:

Re: /анкета / Всекидневната около Левски

Мнениеот Доктор Н » 23 юни 2017 09:40

honda написа:Знам ,че почти никой няма да бъде съгласен с това което ще напиша,но за мен най-големия проблем на Левски е липсата на стратегия.

Разбира се, че това е проблема. Тръстът го повтаря нон-стоп вече 5 години, но хората си се вълнуват от селекцията и кой ще играе вдясно. Другото не ги вълнува, чакат решение свише, без да се напрягат. Докато собственици в Левски стават хора по стечение на обстоятелствата, стратегия няма да има, а клубът ще страда за сметка на всякакви пиявици.
Последна промяна от Доктор Н на 23 юни 2017 10:20, променено общо 1 път.

honda
Контакти:

Мнениеот honda » 23 юни 2017 10:08

Живко6461 написа:
honda написа:Знам ,че почти никой няма да бъде съгласен с това което ще напиша,но за мен най-големия проблем на Левски е липсата на стратегия. Защото на мен не е ясно какво точно се цели в Левски- примерно модела на отборите от бивша Югославия - да произвеждат млади футболисти и да ги продават при първа оферта. Тези клубове спечелиха стотици милиони евро ,но първенствата им са по-слаби от нашето. Другото е да се разчита на приходи от ЕКТ - проблем при този модел е, че си много зависим от жребия -винаги съществува вероятността дори и при спечелен сериозен коефициент да се паднеш като поставен срещу непоставен отбор но с по-голям бюджет , примерно всяка година от турското първенство влизат отбори дебютанти в ЕКТ с бюджет 30-40 млн евро( не говоря за отбори от по-сериозните първенства) и един такъв отбор ще ни отнесе.
В момента ние се лутаме между двата пъти ,а всички знаем поговорката за кучето и двете врати.
Ако се тръгва на вариант за налагане на млади футболисти Н.Митов не е толкова лош вариант. Ако се прави отбор за ЕКТ за мен добри варианти са Дедо Люпко, Гочето, Ераносян(от възможните в момента). при положение ,че Мъри и Херо не са актуални.

Honda, предлагаш два пътя. Трудни, без гарантиран успех. Което е естествено и логично.
Аз мисля, че добрият и възможен вариант за оцеляване е смесена система. С добра школа и силен представителен отбор, който реално се бори за титлата и купата, и чийто минимум е влизане в групите на ШЛ или ЛЕ.
Няма как да стане без силен представителен отбор. Представителният отбор печели парите. Колкото и да е силна силна школата не звучи реалистично, че всяка година ПФК "Левски" АД ще може да продава по няколко 18-19 юноши на единична цена над € 1x10^6. За да се осигури бюджета на средняшки, посредствен отбор. Според мен е много добре, ако школата осигурява ежегодно по двама-трима за мъжкия отбор и още няколко, които да се продават или преотстъпват (колкото и да имам резерви към този процес) на други български отбори. Най-добрите трябва да ги продава първия отбор. Когато реално са се доказали, т.е. вдигнали са си цената. Но високото ниво се доказва в силен отбор, който има авторитетни класирания. Този силен представителен отбор ще може да си позволи и да задържа добри футболисти. За да бъде още по-силен. Какъвто желаем да бъде "Левски", какъвто трябва да бъде "Левски". Този "Левски" ще печели от участия в ЕКТ, от спонсори, от реклама, от билети и карти ...
Другият вариант е продължаващият свободен полет в пропастта. Все по-надолу, все по-далече от силните.
Не е лесно. Дори не звучи лесно. Ясно е, че няма гаранции за успех. Но трябва да се започне. В рамките на бюджета. Който, ако реалният е поне близък до официално обявения, не е малък. Но парите не трябва да се харчат. Трябва да се инвестират. На всички нива и най-вече в способни кадри. По предварително съставен бизнес план. Съставен от компетентни мениджъри. Които носят и реална отговорност. С Боримиров и Митов няма да стане. Какъв ли е техният план???
Нека се огледаме наоколо. Европейският и родният примери, т.е. "Аякс" и "Лудогорец" работят по сходен модел. Вместо да омаловажаваме, критикуваме, иронизираме и дори обиждаме "Лудогорец" би трябвало да забележим, че работят професионално. Доказателство са успехите, които постигат. Спортни и финансови.
Не бих се съгласил, че бившите югославски републики работят само за школите, без да имат за цел повишаване нивото на представителните отбори. Имат и спортни успехи. Поне в три републики по-добри от "Левски". Защо ли първенствата им са по-слаби от българското? Предполагам, че "стотиците милиони евро", спечелени от трансфери са метафорични. Както и да е. Там съществуват и традиции, т.е. връзки от десетилетия. Каквито в "Левски", а и в България липсват.

Гарантиран модел ,който води до успех не съществува, ако съществуваше всички щяха да го следват.
От една страна поддържането на силен представителен отбор и силна школа е чудесно,но са малко взаимоизключващи се. Примерно всяка година клубовете от бивша Югославия продават по няколко играчи за колкото имат предложение. Да си чул за някакви успехи на тези клубове? Примерно в момента Хърватска има футболисти за 3 отбора ,които да играят с успех на ЕП или СП , но сещащ ли се някакъв успех на хърватски клубен отбор? -Аз лично не се сещам за такъв.
Не някаква особена тайна ,че пари от трансфери се дават основно за офанзивни футболисти. Примерно за да имаш успех с представителния отбор е необходимо да има синхрон между играчите. Казано с други думи да играят няколко години заедно или да бъдат футболисти с много висока футболна култура (пример за такъв футболист е С.Бардон и донякъде Хр.Йовов) . Повярвай ми няма как да стане всяка година да се налагат 2-3 момчета от школата и да имаме силен отбор. Ако търсим успех в ЕКТ е необходимо за няколко години да се запази състава , това е възможно ако за няколко години клуба намери начин за финансиране независещ от трансфери и ЕКТ. Примерно посочващ Лудогорец - съгласен съм с теб ,но знаещ ли че ако не беше малко случайната им победа срещу Партизан през 2013 братя Домусчиеви щяха да приключват с проекта Лудогорец( казвам го със 100% сигурност -все пак съм първия човек в този форум ,който писа какво ще се случи с появата на Лудогорец още през 2010.Просто познавам хората които създадоха проекта Лудогорец). Отделно докато дойдат първите сериозни приходи от ЕКТ само от ПБМФ братята наляха 45 млн лв в Лудогорец?
За мен най-добрия вариант е издръжката на Левски да не зависи от трансфери и от приходи от ЕКТ. Като приходите идват от тв права - ако Левски продава индивидуално правата от мачовете си . За мен приходи от 300-400 хил лв от мач са напълно реални ( примерно 200 хил абоната по 2 лв) но още не сме готови за това. примерно приходи от 1-1.5 млн от фен артикули са напълно реални( 70-80 хил продадени фланелки) , примерно 1-1,5 млн лв от билети ( 5000 карти плюс билети) , 0.7-1млн лв от членски карти . Но това значи всеки един от нас да си бръкне в джоба, но май е по-лесно да недоволстваме във форума и да изкарваме всеки свързан с клуба виновен.(пишейки това нямам предвид конкретно теб ,най-малкото не мисля че се познаваме. Имам предвид всеки един от нас -стотиците хиляди привърженици на Левски). Отделно ,ако това което съм написал се случи повярвай ми и спонсорите ще се наредят на опашка с коя от коя по-щедри оферти.
Това което съм написал за стотици милиони евро приходи за отборите от бивша Югославия въобще не са метафори. Примерно от колеги хървати съм чувал ,че в касата на Динамо(З) са влезли над 200 млн евро и съм склонен да им вярвам само от трансферите на Модрич, Халилович, Ловрен,Ковачич, Едуардо, Манджукич, Брозович са влезли доста над 100 млн евро. И докато Динамо (З) стана 12 пъти подред :o шампион на Хърватска , то Хайдук също има десетки за да не кажа стотици милиони евро приходи ,но ги няма никакви. По думите на привърженици на същия отбор в момента е с класа под Марибор . Повярвай хърватското и сръбското първенство в никакъв случай не са по-силни от българското . Просто всеки футболист ,който става за нещо се продава при първа възможност. Съгласен съм ,че имат традиции ,мениджъри и т.н. но всичко с времето си ние не си поставяме толкова амбициозни цели.
Но да се върнем към Левски -даването на играчи под наем е добре като идея , но знаеш ли че половината за клубове в ППЛ и 90% от клубовете във ВПЛ да плащат наем за футболист не е дори научна фантастика. Аз въобще не съм сигурен ,че ще бъде запълнена бройката в ППЛ , а за ВПЛ не знам дали ще съберат достатъчно клубове и което е по-важно колко от тези клубове ще завършат шампионата.

Потребителски аватар
metodito
Контакти:

Мнениеот metodito » 23 юни 2017 10:48

Ще "произведем" футболисти, ама - друг път!

Че ние произвеждаме... българите, не "Левски". Веднага ти казвам две имена: Васил Божиков и Антон Недялков. Явно, не знам дали е така, но може би наистина има "редкане" при младите, даже при децата. Не може Стаси да изглежда, като с физика на 13-годишен и да е стигнал до мъжкия отбор. Нищо лошо против момчето, ма тук нещо смърди. Гледам на Литекс юношите. Че те изглеждат, като мъже в сравнение с един Стаси.

Наистина странно. Близнаците Христови да речем, не изглеждат с физиката на шестокласници, но никой не им е дал шанс за първия отбор, но Стаси играе. ...който изглежда с пет години по-малък от тях...

Краев ли? Кабов ли? Боримиров ли?

Краев не е наш юноша.

Jordan1914
Контакти:

Мнениеот Jordan1914 » 23 юни 2017 12:27

Дали няма шанс днешният ни противник да вмъкнат някой с камерка и да можем да гледаме контролата? :D За какво я направиха тая клубна телевизия,като нито контроли,нито моменти от тренировките предават!

Потребителски аватар
metodito
Контакти:

Мнениеот metodito » 23 юни 2017 12:54

Това със скриването на отбора ще го оправдая само при категорична победа тук и отстраняване на Сутиеска! Ако обаче отпаднем, Митов и Боримиров да се крият! :twisted:

Потребителски аватар
boabbb
Контакти:

Мнениеот boabbb » 23 юни 2017 12:58

metodito написа:Да, да, добре. Ние да спечелим годишната заплата на Буш или на "Черната сила", па нека ни е зле. ...с данъците, барабар.

Дали ще се задържат по година тия двамата :roll: Щото все ми се струва, че поне единия ще си ходи зимата :|
Леевски, оле :lol: :lol: :lol:

Потребителски аватар
metodito
Контакти:

Мнениеот metodito » 23 юни 2017 13:11

Това пък защо.

Потребителски аватар
blue avalanche
Контакти:

Мнениеот blue avalanche » 23 юни 2017 13:56

metodito написа:

Краев не е наш юноша.

Нямах предвид конкретно Левски...
И това, че си се сетил за 2-ма "юноши бледни" какво доказва??? Че бъкаме от таланти??? На фона на вълната от сърби и хървати, нали се сещаш, че ставаш смешен с Божиков и Недялков??? Които, от своя страна, са направо "върха на тортата"! Ауууу...тц, тц, тц...

Потребителски аватар
metodito
Контакти:

Мнениеот metodito » 23 юни 2017 14:13

blue avalanche написа:
metodito написа:

Краев не е наш юноша.

Нямах предвид конкретно Левски...
И това, че си се сетил за 2-ма "юноши бледни" какво доказва??? Че бъкаме от таланти??? На фона на вълната от сърби и хървати, нали се сещаш, че ставаш смешен с Божиков и Недялков??? Които, от своя страна, са направо "върха на тортата"! Ауууу...тц, тц, тц...

Не ти разбирам дерта, пич.

Потребителски аватар
boabbb
Контакти:

Мнениеот boabbb » 23 юни 2017 14:16

metodito написа:Това пък защо.

Божинов, Венци Христов, Галин Иванов, сега и Сукуна е тръгнал натам - хора с договори за по 2-3 години, които се гонят след полови, най-много година :roll: Сигурно са десетки в последните 5 години, ако тръгнеш да ги търсиш ...
Леевски, оле :lol: :lol: :lol:

Върни се в “Левски”