bobonikolov написа:Имам приятели българи, които живеят в Канада и те ми споделят тези неща. Една позната даже преди това живееше тук в САЩ ама се ожени за българин там. Здравната им система много я дават за пример ама се оказа, че е пълна с недостатъци. Моите приятели там ми казват, че въпреки, че им отчисляват големи суми като осигуровки качеството на медицинските услуги е дори в някои отношения по-лошо от колкото в Америка. В някои провинции например частните лекарски практики и болници са забранени. Това лимитира сериозно броя на лекарите, които могат да работят в определен район и общопрактикувашите лекари са буквално заринати с работа. Заради т.нар. “Безплатно” здравеопазване хората ходят на лекар за най-малките болежки, което създава друг проблем- хората да не могат да си запишат час с месеци. Казвали са ми, че ако си запишеш час да речем за болки в ръката и отидеш и кажеш на лекаря, че имаш и болки на друго място ще те накара да си запишеш отделен час, защото няма време да ти преглежда всички болезнени места сега, защото опашката пред кабинета е огромна. Не сън живял там, но споделям, това което ми е казано.
Еми, ... вместо да се базираш на "една позната ми каза", отваряш един калкулатор и с ужас виждаш, че за доход около 80-90К в Илиной плащаш около 27%, а в Квебек (провинцията с най-високи данъци) около 32% :)))
Толкоз за мита "50%" ....
Сега, ... дай да не отваряме темата, какви социални придобивки (+ безплатно здравеопазване!!!!!) получават кебекарите за тези 32% и какви ти за 27%, че рязко ще ти стане неудобно ;))
Едва ли има съвършена здравна система (даже приятел, живеещ от около 15 години в UK твърди, че здравеопазването в България е по-добро), но нека не стигаме дотам, да сравняваме здравните системи на САЩ и канадска провинция по избор!
Колкото до забраната да работиш едновременно в частна и държавна болница, абсолютно резонна! За т.нар. провинциални квоти за брой лекари-специалисти, съвсем нормално - все пак всяка провинция сама им плаща заплатите!
Как да е, ........ разводняваме темата.