Имало ли е робство в османската империя?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
korteneca
Контакти:

Re: Имало ли е робство в османската империя?

Мнениеот korteneca » 08 мар 2016 19:03

Живяли сме приятелски и щастливо. Тц тц що ни трябваше да се освобождаваме... :lol:
[center]Николай Митов: Те не са точно ЦСКА, Литекс си ги бием... Няма проблем!

[rimg]https://image.prntscr.com/image/282def5483004b6fbf06a977c146b67b.gif[/rimg][/center]

manoll
Контакти:

Мнениеот manoll » 08 мар 2016 19:06

zenit_sankt написа:
СТАМАТ написа:Моята опорна точка е РУСИЯ!!! ТЯ Е МОЯТА ОПОРА!!!! За мен всеки който отрича турското иго е психически болен, или платен неграмотник, който за жълти стотинки продава дедите си!!!

Напълно подкрепям мнението ти! :!:
България има бъдеще само с Русия! :!:

може ли да уточним нещо - в какъв смисъл "с Русия" - какво имаш предвид?
Да им вдигнем ембаргото? Да им дадем визи? Сума ти български фирми правят бизнес с Русия, хиляди руснаци имат имоти в България - това стига ли, или трябва още нещо. че да сме по- "с Русия"?
Трябва ли да вкарваме в затвора всеки, който открито псува президента или премиера ни? Да убиваме критици на правителството - журналисти, предприемачи и т.н.? Така по-близо ли ще сме с Русия?

Да правим физзарядка на учениците в гимназията? Да подкрепяме руската агресия към съседните й страни като Грузия и Украйна? да набираме доброволци за "Освобождение" на прибалтийските държави?

Да пием повечко? Българките да дават мило и драго да се оженят за чужденец, за да избягат възможно най-далеч? Да направим джамия, още по-голяма от тази в Москва? Да създадем бойни отровни газове, и когато ги използваме и пострадват наши мирни граждани - да не се дава информация на лекуващите лекари за състава на газа, щото сакън военната тайна е по-важна от живота на НАШИТЕ граждани?

Ако наш кораб или подводница претърпи авария - да оставим моряците да се издавят, отколкото да приемем помощ от румънски, турски или какъвто и да е друг кораб наблизо, за да опазим поредната малоумна военна тайна - така добре ли ще?

zenit_sankt

Мнениеот zenit_sankt » 08 мар 2016 19:07

ЕМИЛ написа:Ангел Каралийчев „Три синджира роби ”
Гората никога не хортува, но на Марка отвърнала:
— Да ти кажа, незнайно юначе. Нито ме е пожар горил, нито ме е сушила сушата. Тая сутрин, преди изгрев слънце, през мене минаха турци еничари, с криви ятагани. Те караха навързани три синджира роби, твои братя християни. Първият синджир бяха млади невести с червени гердани. Те пищяха като изгорени змии за децата си, оставени в люлките ненакърмени. Вторият синджир бяха румени девойки, измъкнати от становете, когато тъчели своите сватбени дарове. Техните очи бяха изсъхнали от плач. Най-подир третият синджир — млади момци. Гневен пламък гореше в очите им. Със стиснати юмруци и сподавена мъка пристъпваха момците и дума не обронваха. Всичките тъпчеха боси по пращния друм. Като ги гледах, от жалби ми повехна шумата.

Това е положението .Робство е имало .

Този факт доказва на 100%, че България е била 5 века под тежко ТУРСКО РОБСТВО!ФАКТ!

Потребителски аватар
fcb_bg
Контакти:

Мнениеот fcb_bg » 08 мар 2016 19:10

manoll написа:
zenit_sankt написа:
СТАМАТ написа:Моята опорна точка е РУСИЯ!!! ТЯ Е МОЯТА ОПОРА!!!! За мен всеки който отрича турското иго е психически болен, или платен неграмотник, който за жълти стотинки продава дедите си!!!

Да им вдигнем ембаргото? Да им дадем визи? Сума ти български фирми правят бизнес с Русия, хиляди руснаци имат имоти в България - това стига ли, или трябва още нещо. че да сме по- "с Русия"?
Трябва ли да вкарваме в затвора всеки, който открито псува президента или премиера ни? Да убиваме критици на правителството - журналисти, предприемачи и т.н.? Така по-близо ли ще сме с Русия?

Да правим физзарядка на учениците в гимназията? Да подкрепяме руската агресия към съседните й страни като Грузия и Украйна? да набираме доброволци за "Освобождение" на прибалтийските държави?

Да пием повечко? Българките да дават мило и драго да се оженят за чужденец, за да избягат възможно най-далеч? Да направим джамия, още по-голяма от тази в Москва? Да създадем бойни отровни газове, и когато ги използваме и пострадват наши мирни граждани - да не се дава информация на лекуващите лекари за състава на газа, щото сакън военната тайна е по-важна от живота на НАШИТЕ граждани?

Ако наш кораб или подводница претърпи авария - да оставим моряците да се издавят, отколкото да приемем помощ от румънски, турски или какъвто и да е друг кораб наблизо, за да опазим поредната малоумна военна тайна - така добре ли ще?

Я замести Русия с Турция в началните изречения на поста... Да, с единия крак са в ЕС. Да не са пренаписани критериите в ЕС, че не съм разбрал?
Спрете да си хвърляте поне фасовете на земята.
Дедите ви не са ляли кръв тук за това.

zenit_sankt

Мнениеот zenit_sankt » 08 мар 2016 19:12

manoll написа:
zenit_sankt написа:

Имам предвид да излезем от НАТО и ЕС и да постигнем тясно сътрудничество Русия и влизане в ЕАС!
Украйна и Грузия са с марионетни американски правителства - така че подкрепям политиката на Русия срещу тези две американски колонии!
Разбира се , че трябва да вдигнем ембаргото , да отмени санкциите!
Във физзарядката няма нищо лошо - полезна е!
Истинската руска водка - също!

Потребителски аватар
blue avalanche
Контакти:

Мнениеот blue avalanche » 08 мар 2016 19:13

manoll написа:...хиляди руснаци имат имоти в България...?

Имат,ама чрез фирми!!! Може ли един руски гражданин свободно и ДИРЕКТНО да си закупи имот в Б-я???

Потребителски аватар
damyanov1963

Мнениеот damyanov1963 » 08 мар 2016 19:13

fcb_bg написа:
damyanov1963 написа:Какво им се връзвате на русофилите, те са ясни. Използват темата за турското робство, като непрекъснато я пускат под различни заглавия, за да налагат русофилските си малоумни идеи. Това не са българи, а национални продажници, такива за които Русия е над всичко, дори и над България, такива, които лижат руските задници непрекъснато и се опитват да изкарат всеки, който не иска да ги лиже - американофил и туркофил, защото за тях понятието - БЪЛГАРОФИЛ не съществува!

Aйде бе! Демек, не може да има различна гледна точка от твоята? Или трябва да вярваме на неолибералната мантра, че ЕС ни е адски необходим, защото без него България не може да просперира? Човека ви го каза ясно - от десетина години (поне по мои наблюдения е толкова) тече много активно преиначаване на историята и съвременните порядки в тази страна и подбудител на този процес е ни повече, ни по-малко една страна - южна съседка. За какво провежда този процес, можеш сам да размислиш.

Аз съм против всякакви съюзи. 26 години съм живял под ВЛАДИЧЕСТВОТО на Съветския Съюз! Не може ли човек да е просто българин? Защо трябва да е някакъв "фил"? Вие сте тези, които не признават чуждото мнение и за които всеки, който не е русофил е американофил и туркофил. И с кой акъл си мислите, че при Русия ще сме по-добре? Нали виждаме какво правят с една Украйна, представете си как ще се отнасят с нас?
И накрая, защото вече ми писна - ако беше толкова добре при Русия, защо всичките и бивши републики се отделиха от нея :!: :?:
За ЛЕВСКИ - ПОПУЛЯРНОСТТА, за останалите - злобата и завистта!
https://www.vbox7.com/play:8de06dae
Голям
Умен
НE достигнат
До сега
Играч

il4o_iliew
Контакти:

Мнениеот il4o_iliew » 08 мар 2016 19:17

Към автора на темата: Драги ми Илчо, живеем в свободна държава, всеки има право на самоопределение.

Ти си се определял както какъв си искаш. Това абсолютно не е мой проблем. Не е проблем и на темата като какъв се определяш ти. ;)
След като толкова ти се иска - спокойно можеш да обявиш твоите предци за роби, а себе си за потомък на роби. :lol:

Дали ще се обява за роб и дали действително съм роб/потомък на роб, са две коренно различни неща. Ти ако искаш може да се обявиш за древен потомък на Иисус Христос/Рамзес втори и Александър Македонски едновременно. Можеш да го обявиш публично. Пробвай се ако искаш, но знай, че самообяваването ти/ идентифицирането може да е обект на изследване на психиатри. Което отново не е мой проблем/проблем, който темата задава. ;)
Само че, не закачай моите предци, сред тях е имало и бунтовници, и обикновени селяни, и търговци, и учени хора, и свещеници; някои от тях много са пътували, някои са учили в чужбина и т.н., и т.н...Надявам се, че си ме разбрал добре. :)

Абе твоите предци не са били българи, нали? Ако е така, Ботев/ Левски защо са тръгнали да освобождават търговци, селяни, учени хора и свещеници? Последно като видях, човекът за робство е писал/говорел. Сигурно твоите предци не са обитавали тези територии, а ти си някакъв потомък на ирландци/испанци?
И накрая, но не на последно място по значение - един колегиален съвет: Не се закачай и със Странджата - той е много по-умен и интелигентен от теб, а там накъдето си тръгнал - той оттам се връща. ;) Просто не си му на нивото и аз се чудя на неговото търпение да не те схруска за мезе преди вечеря... 8-)

Само не разбрах ти мен познаваш ли ме, та реши кой колко е интелигентен? Не мисля. Така че съветът можеш да си го задържиш за себе си. Не си ти този, който да ми казва колко съм интелигентен и с кого да споря. ;)
THE G.A.M.E написа:Сега Армията на България е много по-мощна, защото на практика разполагаме с наличното въоражение и войскови единици, на САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Испания, Канада и т.н. 8-)

Потребителски аватар
blue avalanche
Контакти:

Мнениеот blue avalanche » 08 мар 2016 19:20

manoll написа:
blue avalanche написа:
manoll написа:наистина, оляхте се вече...
вместо да четете тая смешна статия (първия робовладелец в САЩ бил негър...), четете нашите османисти, щом като толкова ви е интересна тази част от историята - и пишете нещо по-интересно - например за това какви области са били управлявани от българи, за везирите българи и т.н.

големия зор беше не дали е имало робство в Османската империя, а дали българите са били роби - е, като няма и един учен да твърди второто, какво повече... Още нещо, на това мнение е и науката и в другите съседни покорени народи - Гърция, Сърбия, Румъния - за Влашко, Босна

Дефинирай "османисти"... Това да не са хора изучаващи живота на Осман?
Има ли някъде документ,в който Турция ОФИЦИАЛНО се разграничава от Отоманската Империя? И от зверствата извършени от нея?
Че те все още рипат срещу арменския геноцид извършен от Империята,с която,УЖ,нямат нищо общо...
ПП.Туркофили със слаби нерви не са задължени да четат такива теми. Има и други подфоруми в Гонг.

Не знаеш какво е османист? Хм, сериозно...?

османист се нарича човек, който професионално се занимава с изследване на историята на Османската империя - икономика, политика, изкуства, фолклор и т.н. В България има световно признати такива - например Вера Мутафчиева, но не съм специалист, може да има и по-известни и/или успели от нея

Аз знам какво е османист. Само,че не знам какво е Османска Империя. Виждал съм много карти на Европа от онова време и НИКЪДЕ не съм видял да пише ОСМАНСКА Империя! Отоманска съм виждал,Османска - не! Да не би ние да сме някакви първооткриватели???
Би ли ни дал някакъв линк на политическа карта,където да пише ОСМАНСКА Империя. Ама не българска!
И,ако можеш да ни кажеш как се превежда Османска на английски,например... Или на френски?
А можеш ли да дадеш пример на друга Империя,която е кръстена на ПРЕДПОЛАГАЕМИЯ си основател???
Защото аз се сещам само за Римска,Руска,Британска...
Ама нали трябва да се ближат турски задници,че малко ни е срам да кажем Турска Империя...

manoll
Контакти:

Мнениеот manoll » 08 мар 2016 19:20

fcb_bg написа:
manoll написа:
zenit_sankt написа:

Я замести Русия с Турция в началните изречения на поста... Да, с единия крак са в ЕС. Да не са пренаписани критериите в ЕС, че не съм разбрал?

Ако се опитваш да отговориш на въпроса ми - какво да направим, че да сме по- "с Русия" - не си успял. Ако някой успее, ще разбера какво точно искат петоколонниците, защото сега не ми е ясно, та питам...

Върни се в “Свободна зона”