Със сигурност отговорността за провала на Челси този сезон не би следвало да се носи само от Анчелоти. За мен цялостният модел на съществуване на този клуб с вярата в принципа „с пари всичко може да се купи" е безкрайно грешно. Точно него обвинявам за случилото се. Преди доста години написах, че Челси не е нормален клуб, после имаше един момент, когато бях близо да повярвам, че това все пак ще се случи. Сега окончателно осъзнавам, че Челси никога няма да е като другите отбори. Дори и в Манчестър Сити оставиха Манчини да работи след провала през миналата година. Така че за мен резултатите от този сезон на Челси се дължат на модела, който Абрамович въведе в клуба. И който спокойно мога да нарека „култ към купите".
Да, този модел може да спечели още една или повече титли. Нормално е при това равнище на инвестициите. Това няма значение. Защото след тях рано или късно ще идва такъв провален сезон, после смяна на мениджъра и търсене на нови играчи. И така до безкрай. Това не е модел на нормално функциониращ клуб. Анчелоти може да е всякакъв, аз не съм негов привърженик, но направи дубъл в първия си сезон. Какво се очаква от него? Да е шампион всяка година? Това не е възможно в Англия. Да спечели шампионската Лига? И това не е лесно да стане. Беше нужна смяна на поколенията в Челси. Но за да стане това е нужно време. За да има Челси сериозни успехи е необходима стабилност. Дали ще е при Анчелоти, дали ще е при някой друг, не е толкова важно. Тъжното е, че това няма да се случи скоро.
RIP.
Мидтейбълите в Мидтейбълландия.