dunavfc написа:THE G.A.M.E написа:То американска нация няма.
Така че, Джон Атанасов си е българин.
Па ако приемем, че има "американска нация" ( кавичките не са случайни ) ... То тогава Джон Атанасов е "американец", от български произход.
Както негрите са афро-американци.
Много ми е интересно по каква странна логика,някой може да каже,че има дадена нация или не ? Представи си,че сме 930 год. и някой каже,че няма такова нещо като българска нация,защото тя е сбор от славяни,траки,гръци,прабългари,авари и т.н и т.н. Как ще му отговориш ? Има ли държава има и нация,толкова е просто,не разбирам,защо отричате такива очевадни неща....
Иначе изречението ти "То тогава Джон Атанасов е "американец", от български произход." е абсолютно вярно и точно и това слага край на целият спорт. Произход всеки има,може и аз да имам руски,немски,турски,еврейски и кой знае какъв още,но съм част от българската нация и съм българин.
За формирането на една нация, са необходими няколко стотин години.
При това има няколко условия за това.
За да може след 500 г. примерно, над 50 % от този народ, да е с едни и същи гени.
В Щатите имаме едно 50 % дето не са родени там.
Тоест, т'ва са хора от друга народност.
Останалите 50 %, дето са 2-ро и 3-то поколение жители на онази земя зад океана, поне едно 40 % от тях са с ирландски, английски гени... Абе, да не ги изброявам Европейските народи... Също и Африканските и Азиатските такива.
"Американци", с местни гени, са си индианците, които за съжаление... Голяма част от тях, си живеят в резервати.
И са много малко на брой.
Дори и към момента много трудно може да се сформира "американска нация", заради непрестанното обновяване на гено-фона на жителите на САЩ, поради входящата емиграцията.
Ако това не престане, а продължи със същите темпове, след 200 г. ще имаме едва 20-на % жители на територията на Щатите, които ще са с еднакви гени, и ще можем да ги наречем "американци".

Трябва обаче да се отбележи, че територията не формира нацията.
Дори един народ в непрекъснато движение, може да си е етнически такъв, с еднакви гени.
Иначе българският ген е обогатен от гено-фона на доста народности, но те са се слели преди повече от 600 г.
Тоест, разликате между отделните народности, са се заличили до такава степен, че сега около 70 % от етническите българи, сме с еднакви гени.
Същите са препокриват на повече от 60 % с ДНК-то на пра-български скелети, намерени в ареала на Плиска.
Ето това е нация/етнос.