Балканиада по спортно ходене: 20.04.2013!!!

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
shumkar_44
Контакти:

Re: Балканиада по спортно ходене: 20.04.2013!!!

Мнениеот shumkar_44 » 18 апр 2013 16:11

Прекрасно е, че се вижда активност по оста Пловдив - Айвалък, дано наистина дойдат повече запалянковци, пък било то и футболни. А сега ще спазя ангажимента си от вчера и ще публикувам няколко насоки към практикуването на спортното ходене, на базата на опит - както от наблюдателен, така е и от практически характер. Тези насоки са общи и предназначени за начинаещи, като не се отнасят толкова към техниката на изпълнение, колкото към задължителен хранителен режим, тренировъчен екип, подходящо местопрактикуване, прочее:

[center]Кратък наръчник по спортно ходене за начинаещи[/center]

[center]Изображение[/center]
1.Необходими антропологични параметри на физкултурника

Една от положителните черти на спортното ходене е именно възможността то да се практикува от всички възрастови групи. Въпреки това има и някои изключения, както следва:

- Група 1: невръстни человеци, пеленачета - по очевидни причини
- Група 2: деца от две до шест годишна възраст, поради не напълно развит двигателен апарат и вестибуларен такъв.
- Група 3: люде от "златната възраст" (бел. ред. третата такава), поради опасност от натъртване и други увреждания по стави и хрущяли. Тази група люде, обикновено над
седемдесет и пет годишна възраст, трябва да приспособи техниката на изпълнение спрямо физическите си характеристики, при положение, че същите все пак искат да практикуват.

Всички останали възрастови групи са приемливи. Обикновено, средно статистическия практикуващ се радва на най-добри спортни резултати между деветнадесетата и тридесет и шестата си година, като перфектният антропологичен модел на такъв человек е средният ръст за съответния му пол, леко халтови подбедрици, здрав ахилес и изправен гръбначен стълб.

2. Здравни съображения

Въпреки, че спортното ходене като цяло се счита за безопасен спорт, има някои здравни съображения, които трябва да се вземат под внимание, преди да се пристъпи към изпълнение на това занятие. Тежко болни, както и люде със силно изразени патологични аномалии на костната структура не се препоръчва да се ориентират към този вид спорт. Ако същите искат все пак да го практикуват, трябва непременно да се консултират със специалист, какъвто е всеки дипломиран треньор по спортно ходене. Тежки душевни разстройства също могат да възпрепятстват акуратното изпълнение на занятието. Нота бене: Грешната техника при дишане може да доведе до прилошаване и дори припадък. Приемането на вода - изворна или преварена, по време на прехода, е напълно задължителна.

3. Хранителен режим

Доста люде се подвеждат от думата "ходене" в словосъчетанието "спортно ходене" и не приемат важността на правилния хранителен режим. По тази причина все повече физкултурници поддържат КПД-то си между тридесет и осем и шестдесет и три процента по ниско от потенциалните си възможности. Следният образец за хранителен режим може да се вземе като отправна точка за всеки начинаещ:

Изображение Изображение

Сутрин: Задължително е събуждането не по-късно от седем часа сутринта. То веднага трябва да бъде придружено от чаша топла вода и цитрусов плод по избор. След обичайната физзарядка да се поемат тридесет грамова бучка краве сирене и осемдесет - деветдесет и пет грама ашуре. Любими закуски, като циганска баница и пирожка са напълно изключени от тази програма.

Преди обяд: Между десет и дванадесет часа се изпълнява аеробен ексерсис, като обикновено не се приема друго освен вода - изворна или преварена. В случай, че физкултурникът почувствува колики от глад, може все пак да поеме около тридесет грама ошав или еквивалентните по питателност шестдесет грама хумус.

Обяд: Обядът е второто по важност хранене след закуската. Да се набляга на месни продукти от пилешко или пуешко естество. Свинското и телешкото са изключени от програмата. Ако физкултурникът е вегетарианец, да се повтори менюто от закуска, като по желание може да се замени сиренето с къшей ръжен хляб. За десерт да се приема по възможност отново ашуре или друга богата на фибри храна, като подходящи за целта са също четиридесет грама пшеничен бисквит, малка купа розово крем нишесте или неприетия преди обяд ошав. Несмляното да се преглъща с малки глътки вода.

Следобяд: Следобедната закуска е препоръчително да е около двеста грама нискомаслено кисело мляко, сто грама хумус и банан и/или нар.

Вечеря: Това е третото по важност хранене за деня. Да се набляга да рибни изделия, като двеста грамов порцион пресен толстолоб или поне сом, гарниран с половин глава лук, картофено пюре и хрян.

Преди лягане: Парче сух бисквит (по избор). Следва устна и телесна хигиенизация и лягане. Препоръчителен час: девет и тридесет.

Надявам се тази информация да ви е била полезна. Утре, в навечерието на балканиадата, ще ви запозная с елементите на спортния екип и благоприятни места за практикуване на спортното ходене.
Толстолоб, на теб съм роб.

Потребителски аватар
hajitsu

Мнениеот hajitsu » 18 апр 2013 16:36

Преминавам на горепосочената диета, за да съм във форма за Балканиадата догодина. :)
[center]

Код: Избери всички

01001000 01100001 01101100 01100001
01001101 01100001 01100100 01110010 01101001 01100100
[/center]

Потребителски аватар
rhaegar
Контакти:

Мнениеот rhaegar » 18 апр 2013 16:38

hajitsu написа:Преминавам на горепосочената диета, за да съм във форма за Балканиадата догодина. :)

Забележете, уважаеми, че освен така нагледно описаната диета, трябва да преминете и към необходимия спортен режим, който очаквам с нетърпение да ни бъде описан от другаря Шумкар. Освен правилно хранене и дневен режим, имаме нужда и от акуратните тренировки.
Blue_Girl написа:Аз мисля, когато се налага

Изображение

Потребителски аватар
Rafa

Мнениеот Rafa » 18 апр 2013 16:44

Другарю Шумкар,моля да приемете искрените ми благодарности,относно поетите от Вас,отговорност и всеотдайност,за това да ни просветите в тънкостите на този наистина интригуващ и динамичен спорт и да изкажа необятното си възхищение,спрямо вашите безгранични познания.Нека не забравяме и акуратното отношение,на такъв корифей в спортното ходене,какъвто по мое скромно мнение смятам че сте Вие.Не бях се замислял,че бисквитите в съвкупност с другите компоненти са в основата на успехите в този спорт.Обещавам ви още от утре да започна предложената от вас диета и да поствам резултатите си тук(естествено ако това не пречи на останалите потребители).Сигурен съм че резултатите няма да закъснеят 8-)
Последна промяна от Rafa на 19 апр 2013 13:39, променено общо 1 път.
shumkar_44 написа:Специално за колегата с брадата, ще споделя малко информация за спортното ходене

soilwork написа:Извинявам се че се отклонявам от темата др.Шумкар-тоя "колегата с брадата"....снимката на профила не е негова,това е снимката на един футболен мениджър.

Потребителски аватар
Niksh0
Контакти:

Мнениеот Niksh0 » 18 апр 2013 18:30

Най-сетне да яидя една хубава и естетически направена тема в този форум. Поздравления за автора!
Искам също така да пожелая и успех на колегата с брадата в бъдещите му начинания в този наистина тежък спорт. :)
"If you're losing your soul and you know it, then you've still got a soul left to lose."

Потребителски аватар
hajitsu

Мнениеот hajitsu » 18 апр 2013 18:55

Мисля, че темата трябва да се направи важна и да има раздел във форума, посветен на този спорт!
[center]

Код: Избери всички

01001000 01100001 01101100 01100001
01001101 01100001 01100100 01110010 01101001 01100100
[/center]

Потребителски аватар
BLUE CHAMPIONS

Мнениеот BLUE CHAMPIONS » 18 апр 2013 19:13

Аз също много се запалих по това възвишено спортно и духовно занятие :) Преписах си наръчника на хартиен носител и открих с огромна радост, че се вмествам в групата подходяща за стартиране на начинанието. Едно нещо обаче ме смути и много разтревожи, а именно:
Грешната техника при дишане може да доведе до прилошаване и дори припадък.

Тъй като не съм запознат с нито една техника на дишане, дали ще бъде много нахално, ако Ви помоля за кратка обосновка върху подходящата техника? Благодаря предварително!
[offtopic][wrapimg=]https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/q71/s480x480/576815_272513049560227_557336297_n.jpg[/wrapimg][/offtopic]

ivkoni_1
Контакти:

Мнениеот ivkoni_1 » 19 апр 2013 02:03

На шега,на майтап,другаря Шумкар единствен успя да направи тема,в която всички пишат грамотно,вежливо и са уникално възпитани.Освен това темата и автора са образец,поне за мен,за хубаво свършена работа.
За спортното ходене ще кажа само,че хал хабер си нямах от него,и въпреки леко подигравателното отношение на някои человеци тук(естествено без господина с брадата),бих казал:научихме много неща от тази тема.Благодарим Ви,другарю Шумкар!

Tony_CSKA
Контакти:

Мнениеот Tony_CSKA » 19 апр 2013 12:17

Остана само един ден до това спортно събитие и аз тръпна от вълнение, както убеден съм и всички останали съфорумци! Другарю Шумкар, бихте ли бил така добър и отзивчив да ни поднесете още няколко реда относно тази оспорвана надпревара? Осъзнавам, че искането ми може и да не бъде изпълнено, защото в момента най-вероятно подготвяте своя багаж, като предвидливо оставяте свободно място за качествена конфекция и първокласен зехтин на уникално ниски цени, които ще имате възможността и привилегията да закупите от Айвалък. Въпреки, че сте зает с гореспоменатото би било прекрасно, ако отделите малко време, за да поднесете на всички человеци участващи в полезната дискусия крайно интересни факти за предстоящата оспорвана надпревара. Пожелавам Ви прекрасно прекарване и по възможност успехи на нашите родни физкултурници, които ще се впуснат в люта битка за челните места на престижното състезание, другарю Шумкар! Но дори и да не спечелят медалите, нека не забравяме, че спортът е предназначен за вдигане на духа и каляване на человешкото тяло! Спортът за един мирен свят! И още веднъж желая да поднеса своите благодарности за акуратно представената тема, другарю Шумкар! Прочее, смирено съветвам модераторите във форума да поставят темата на подобаващо за нейната важност челно място, за да може повече люде да се докоснат до магията наречена спортно ходене! Благодаря предварително.

Потребителски аватар
klamer4o
Контакти:

Мнениеот klamer4o » 19 апр 2013 13:24

Вие тука си правите пишки, но имах учител по физическо, който беше балкански шампион по спортно ходене и човека на 50 години беше с по-развита мускулатура и по-изчистен от мазнини от 80% от тийнейджърите, та спорта никак не е лек. :)

ПС. Вече не гледам БНТ и така ми липсваше думичката "демараж" :lol:

Върни се в “Други спортове”