Каква ви беше първата кола ???

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Andrey
Контакти:

Re: Каква ви беше първата кола ???

Мнениеот Andrey » 10 сеп 2012 20:31

Фиат 500 от 59 . Баща ми ми го докара от италианска морга преди 30 години. Като се има предвид, че съм над 2 метра, беше възможно най-неподходящата кола, ама си я обичах.

Потребителски аватар
ntodorov
Контакти:

Мнениеот ntodorov » 10 сеп 2012 20:36

Много ФИАТ-аджии гледам. :) И аз съм фен на италианското автомобилостроене:
Първата ми кола беше Жигула-та на дядо ми ( набор 72 ). Тази кола продължава да се движи по родните ни пътища, само, че от друг собственик.
Втората ми кола и първата купена от мен ( ергенско-младежка) беше едно желязно Уно 1.0 Fire.
Третата ми лична кола беше Опел Вектра. Карах го малко и не ме вдъхнови достатъчно. Беше, като немски войник - строга, желязна, като каската му, но твърде безлична.
Четвъртата ми кола беше Фиат Брава 1.9 JTD. Страхотен автомобил в средния клас, кой, каквото и да говори за марката. Карам го 6-та година без отказ.
Следващата ми стъпка ще бъде Фиат Фиорино 1.9 JTDm или Алфа Ромео 159 1.9 JTDm 16V.

Като твоя първа си кола вземи нещо сносно на разумна цена. Не робувай на марки. Глобализацията в автомобилостроенето е такава, че сигурно би се зачудил например, какво е общото между съвременните ФИАТ и няколко модела на Опел например. А общото е сърцето им - т.е двигателите. Италиански са всьо с означения 1.3 CDTI и 1.9 CDTI. ФИАТ, Пежо, Ситроен и Рено чрез ван моделите си се движат от френските 2.0 HDI. Не пиша случайно това - слушай сърцето си и взимай това, което му трепне. Гледай автомобила да е запазен и да бъде оптимален според двигател и купе.
Автомобил над 74кВ ( или над 100 к.с.) е с много "тежък" данък. Аз си падам по дизелите и в частност към съвременните комън рейл двигатели. Колкото и да са усложнени откъм електроника, датчици и системи за сигурност това са автомобилите, които дават достатъчно мощ, въртящ момент и ...нисък разход на гориво спрямо отдаваните възможности.
Никога не ще разберем какво губим като печелим, и какво печелим като губим.

Потребителски аватар
Bourgas
Контакти:

Мнениеот Bourgas » 10 сеп 2012 20:39

Колата е необходимост, както компютъра, телефона и се купува тогава, когато ти потрябва. Щом не си изпитал нужда от кола (оправданието, че не ти се вози в градския транспорт не го приемам за основателно), значи не й е дошло времето. Да не говорим, че с 600 лв. заплата ще е трудно даже да я изхранваш, а и си млад шофьор, което значи, че ще даваш и много пари за ремонти, не само механични, а и външни. За мен е малко работата на гол тумбак, чифте пищови.
Съветът ми е, да мислите, да поумнеете и тогава да си закупите кола и аз съм бил на 18 години и съм искал да си взема, но след една катастрофа (не бях аз шофьор) разбрах, че младите шофьори са най-опасни. Изкарах си книжка на 23 години, 5 години след злополуката. Мога да кажа, че тогава се почувствах готов, подиграваха ми се, че съм си я изкарал прекалено късно, но сега шофирам активно (разбирайте, че правя по около 100 000 км. на година) и мога да кажа, че идиотите по пътищата са наистина МНОГО! За това мислете, моля.
А колата, хм, нямам собствена, всичките са служебни или на банката. Съветът ми към всеки нов шофьор е да погледне във форумите на определентие марки (все пак е ерата на Гугъл и тайни няма), да си я купи от частно лице, защото е по-евтино и по-запазено почти винаги, да си хареса евтина кола за поддръжка, задължително да си купи бензинова кола ако е втора употреба, защото е трудно да попаднеш на добър дизел, да не е много скъпа, защото ще бъде удряна, жулена и драскана повечко (все паки нов шофьор) и не на последно място, да се поддържа правилно. Това значи нови гуми за сезона, ако старите са вече изтъркани и не стават, но да не са регенерат, да се преглеждат непрекъснато спирачките, ходовата част и сменяйте всички масла, филтри и прочие навреме, за да може колата да ви служи по-дълго време. Малко хора знаят, че маслото например в скоростната кутия се сменя на 2 години, както и на диференциала.
Успех и дано си намериш кола като за теб, и внимавай! :)
[center]ЗА ЧЕРНОМОРСКИТЕ АКУЛИ ГОЛЕМИ РИБИ НЯМА![/center]
[center]Изображение[/center]
[center]Изображение[/center]

Потребителски аватар
milen.hristov
Контакти:

Мнениеот milen.hristov » 10 сеп 2012 20:43

280 :evil: хубавото и е, че е безплатна :twisted:

Потребителски аватар
Paralel
Контакти:

Мнениеот Paralel » 10 сеп 2012 20:51

Виждам, че си решил със сигурност да си купуваш автомобил - и аз бях същият на твоите години, не че сега съм много по-възрастен де :lol: Аз, както и повечето ми приятели караме немски автомобили и всички сме много доволни. Лично аз ти препоръчвам да си вземеш Ауди А4 или А3, защото хем изглеждат по-добре от Опел и Фолксваген, хем са супер надеждни.

Да си взимаш БМВ 3-та серия втора ръка е най-голямата глупост, която може да направиш, освен ако не я взимаш от близък човек и да знаеш със сигурност, че е минала основен ремонт. По-старите БМВ 3-ки са взимани, за да се карат от млади хора и в повечето случай са карани без мярка и двигателите и спирачките са направени на нищо. Един познат си взе такава кола за 7000 лв. и ни се хвалеше как бил преметнал продавача, защото автомобилът принципно струвал 9-10 хилядарки. На втората седмица двигателят му буквално изпушил и половината части са изхвърчали - нов двигател струва колкото самата кола :lol:

Най-вече ти препоръчвам да си вземеш кола, създадена след 2000-та година, или да не си взимаш нищо. Повярвай ми, казвам ти го приятелски, с много стар и износен автомобил шофирането става ад - нито ще си сигурен в автомобила си( и с право), нито ще те вози нормално, нито ще изглежда поне горе-долу добре. Много хора споменават Пежо и Фиат - това са коли, които след определен навъртян километраж и изминали години са по-зле от Трабант, голяма част от конските сили се губят, дават свръхразход на гориво, трудно палят...

Разгледай Аудитата - аз самият карам А4 - марката е номер 1.
http://autobild.bg/?go=offers&p=list&pa ... m=0&kmTo=0
Последна промяна от Paralel на 10 сеп 2012 20:59, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
kokic1986
Контакти:

Мнениеот kokic1986 » 10 сеп 2012 20:53

Първата ми беше Форд Ескорт 93г - синя - на баща ми беше , но и аз я карах - много я обичах тази колица въпреки , че често стоеше в сервиза :cry: Преди няколко месеца си купих Опел Вектра 1.8 16V - сива с много готини джанти 8-) - най-яката кола на света (щото си е моя) :twisted: :)

vacheron
Контакти:

Мнениеот vacheron » 10 сеп 2012 20:53

2007 си взех Алфа Ромео 156 sportwagon за 10750,бях на 25,преди това карах на баща ми колата

Потребителски аватар
bacedesko
Контакти:

Мнениеот bacedesko » 10 сеп 2012 20:55

vectra B 98-ма с всички екстри и не съм доволен. После си взех много добра кола SUBARU FORESTER ама харчи МНОГО и подръжката и е СКЪПА...... с 600 доход на месец ........................си изкарай неква студентска кара за градския............
Последна промяна от bacedesko на 10 сеп 2012 20:57, променено общо 2 пъти.
„Но, така е в Англия. Там ако по време на мач някой футболист не прокърви, не си размаже главата след сблъсък с противников играч, или не загуби крак, феновете се чувстват измамени, а двубоят е провал”, сподели още Воронин.

Потребителски аватар
amoros
Контакти:

Мнениеот amoros » 10 сеп 2012 20:55

Първата Опел Аскона страхотна кола.Вземи си Опел Вектра 1990-93 година за тия пари.Вози супер,харчи малко и двигателя няма умиране.

blue_lagoon

Мнениеот blue_lagoon » 10 сеп 2012 20:58

Братле,не робувай на марка. Пълни глупости са твърденията за здравите немски коли. Отдавна не е така. Много здрави и надеждни са Мазда,Тойота,Нисан,Хонда. Много дръпнаха и Корейците с Хюндай и Киа/за съжаление няма много предлагане/ Не си струва да купуваш БМВ,Ауди и Фолксваген плащаш марката ,а качеството не е това което очакваш. За теб като млад шофьор е важно колата ти да е евтина,масова ,с добро поведение на пътя и евтини и лесни за намиране части. Насочи се към Рено клио 2,Меган 2,Пежо 206,307. Не взимай дизел,ще страдаш от турбо и дюзи,а те са скъпи. Вземи бензин и сложи газова инжекция. Фокус на Форд също е опция. Не робувай на марки няма смисъл. Търси съотношение качество-цена. Успех! ;)

Върни се в “Свободна зона”