honda написа:vaskonti написа:honda написа:vaskonti написа:Кашчей написа:vaskonti написа:Тук не си прав защото тия пари, ако се платят, ще отидат за плащане на дълговете на ПФК ЦСКА АД. Не са в пълния размер, но вече ще е налице аналогията с другите клубове в Европа с подобна съдба. Разликата ще е само в начина на формиране на новия клуб, но това е отделен въпрос.
Изобщо няма да е на лице аналогията с другите отбори, ама никак. Няма как, с купуването на имуществото на длъжник да му ставаш наследник. Някой по-назад беше попитал, ако бъде купено това имущество от повече от едно лице, стават ли всички купили нещо от разпродажбата наследници. Като искат да са наследници ще плащат дълговете, без да купуват нещо, което се продава от съда.
Ами там е въпросът, че всичко не приключва с купуването на активите. Ти не отчиташ това какво става с парите, дадени за активите. Те не отиват в нищото, а отиват за покриване на дългове на ЦСКА. Би трябвало да разбираш, че и УЕФА ще оцени това развитие на нещата.
Така е ,но има една маловажна подробност за да бъдете на 100% сигурни УЕФА че ще признае ЦСКА-София на за приемник на ЦСКА трябва да се разплати на всички контролирани лица. Но да изплати 100% (повтарям 100%) от всички дължими суми със съответната лихва. За да докажете това вие трябва да изпратите документ ,че са изплатени всички дължими суми или въпросните контролирани лица да изтеглят исковете и да ви дадат документ че дълга на старото дружество е изплатен. . Възможно е и въпросните лица да ги оттеглят при плащане на примерно 30% от дължимите,но това е въпрос на преговори(които нито ще бъдат леки ,нито кратки) между клуба и въпросните лица. Най-вероятно тези 8млн лв няма да бъдат достатъчни или по-точно няма как да стане. Примерно няма как НАП(също е контролирано лице) да издаде подобен документ докато не бъдат изплатени или не бъде постигнато споразумение за разсрочване на всички задължения(само част не вършат работа).
Аналогията с клубове от Западна Европа е неуместна , там предполагам че въобще няма задължения към държавата и от трудово-правни взаимоотношения. Там практически всички задължения са към финансови институции , свързани лица или други частни компании, докато при ЦСКА огромната част от задълженията са точно към държавата и от трудово-правни взаимоотношения.
Точно от теб не очаквах да правиш изводи и заключения на база предположения.
Тези 8 милиона отиват именно за покриване на задължения към контролирани лица. До последния лев. Може да не и в пълен размер, но може да гледаш на това като един вид оздравителен план, при който се изкупува дълг на цена 30ст. за лев. На практика се случва същото, поне от гледна точка на УЕФА. НАП ще издаде документ за покрити задължения за около 5 милиона, ако не се лъжа, останалите ги пишат фира и несъбираеми и въпросът приключва. Само че за УЕФА въпросът също приключва - по един или друг начин, в цял или непълен размер, НАП вече няма претенции по тая линия. Няма към кой да има. А след като няма претенции, след като и спортните дългове на ЦСКА са покрити, за УЕФА вече няма проблем. Тогава, но наистина само тогава вече има разлика между клуб(отбор) и дружество.
Това как аз гледам на изкупуването на активите на фалиралото дружество едва ли има някакво значение. Много по-важно как гледа УЕФА на казуса.Повярвай ми няма нищо общо с ОП.
Първо оставям настрана,че фирмата "Ред Енималс" няма нищо общо с ЦСКА-София. И това,че въпросната фирма е (поела ангажимент) да плати за активите на ЦСКА няма никакво отношение към признаването на ЦСКА-София от УЕФА за правоприемник на фалиралото дружество. Право на "Ред Енималс" е да дарят активите на старото дружество на новото дружество(но в този случаи трябва да се плати данък върху дарението. Апропо никой не споменава,че сумата която "Ред Енималс" трябва да платят за активите не е 8 млн, а е доста повече ( с данъците и таксите)-около 10 млн.лв,ако се стигне до вариант с дарението цялата операция още ще се оскъпи ) И тук вече сумата отива около 50% от признатите задължения на старото дружество. Могат да се направят доста евкалибристики между "Ред Енималс" и ЦСКА-София(примерното една фирма да "изкупи" другата ,РЕ да създадат свой ФК и да го обединият с ЦСКА-София) ,но всяка една от тези евкалибристики допълнително оскъпява и забавя във времето цялата операция. Ако ЦСКА-София иска да бъде призната за приемник на старото дружество ,то трябва да придобие активите му.Нещо което досега не се случва.
Всичкото това го пиша с презумпцията ,че активите ще бъдат платени- нещо в което аз лично много се съмнявам,но това си е мое лично мнение. Аз лично се съмнявам някой да даде на тези Кюстендилеца и Животното 10 млн лв. Шанса в момента в който тези получат парите да "изчезнат" заедно с парите съвсем не е малък. Примерно на мен и през ум не би ми минало да дам подобни средства на еквивалентните им примати в синьо. Но това е съвсем друга тема.
Хипотетично приемаме ,че тези 8 млн лв са изплатени на контролираните лица.(Това е при условие че са им изплатени от ЦСКА-София,а не "Ред Енималс" . Кажи ми една причина поради която трябва да издадат документ ,че старото дружество не им дължи пари? Аз лично не се сещам за подобна причина. Това ,че примерно НАП или други лица не могат да предявяват нови искове към старото дружество не значи че след изплащане на активите ( ако се случи) всичко е на чисто.
Това дали дълговете са покрити се решава от кредитора ,а не от длъжника. В цял свят правилата пазят интереса на кредитора ( в повечето случаи). Отделно специално всички чуждестранни футболисти ще си получат всичко дължимо ,разликата между дължимото и това което ще получат от съда ще получат чрез синдиката на професионалните футболисти. Това е една от причините да не успеят опитите да се "купят" задължения на по-ниска цена. Знаеш ли ,че в България има безработни футболисти основно от Франция ,които получават заплати от порядъка на 8-10 000 евро като заплатите им се плашат точно от този синдикат.
Аз лично не разбрах защо след като закупуването на активите дава приемственост(нищо такова) ,защо ЦСКА-София не участва в търга. Между другото този софизъм,че закупуването на активите дава приемственост го чух едва след търга. Ако примерно търга имаше такова голяма стойност ,както искат сега да го представят аз примерно щях да участвам с 10 поставени лица (закона не го забранява) и оферти примерно през половин милион- така си гарантирам ,че ще спечеля търга и няма да се мина много с цената. Но това не се случи- търга беше спечелен с нереално(според мен) висока оферта . Като според мен цялата идея да се търси ПР.