Мнениеот Udoji90 » 28 фев 2020 10:50
За мен в случая и Артета си има немалка вина. Въпреки че на Моста с Челси и в домакинството на Нюкасъл най-силните ни минути бяха последните 30-35, то за мен в доста повече случаи се видя, че отборът не е много добре кондиционно. И тук идва грешката на треньора, че пусна два почти еднакви състави срещу Евертън и Олимпиакос. И то като се има предвид, че още срещу "карамелите" не изглеждахме свежи в края. Един Обамеянг очевидно е от играчите, които имат повече енергия (като Алексис преди), и не му е трудно да играе почти без почивка, Давид Луис горе-долу е задължителен в момента (не е перфектен, но пак е по-добър от партньорите си в защита) и естествено Лено. Оттам нататък останалите е редно да се въртят по-често (съставът не е толкова къс в момента), а единствената разлика между двете срещи беше Нкетиа-Лаказет (на теория Колашинац-Сака също, но Сака и в неделя влезе рано-рано).
Един Себайос вчера направи може би най-слабия си мач за сезона, но до сравнително скоро отсъстваше и не е странно да не успее да изиграе 2 поредни силни в рамките на 5 дни. Йозил обикновено биваше сменян след около 60-70 минути преди паузата на първенството. С Евертън игра 80, а вчера цели 120. Логично и той не беше много на ниво, въпреки че не спря да опитва до последно. Джака играе 4-ти пореден пълен мач, тъй като и в Гърция не получи почивка. Срещу Евертън в края му пролича умората. Минимум двама от тримата трябваше да не започнат, при положение че Торейра, Гендузи и Уилък бяха налични. Мартинели изобщо не бе в групата в неделя, а вчера пак не започна. Редно беше да се даде почивка на Пепе и можеше да бъде жокер, влизайки свеж от пейката. Отделно Мустафи играе всеки мач и вчера едната смяна отиде заради негов физически проблем. Не виждам причина Сократис да не започне и най-вече недоумявам какво е това заклеймяване на Холдинг и Мейтланд-Найлс. И двамата изобщо не попадат в групата за първенството, а в другите турнири все са резерви (Холдинг вчера даже и резерва не беше). Колашинац, Тиърни и Седрик Соарес са с контузии и няма с кого да се въртят Сака и Бейерин. Мейтланд-Найлс може да играе и на двата бека, но не го пускат. Можеше той да играе вляво, Сократис вдясно (като в Гърция) и Холдинг вместо Мустафи примерно.
Срещу Нюкасъл и първата среща с Олимпиакос играха достатъчно различни състави (мисля, че имаше 5 разлики) и се получи добре. Сега вместо да се повтори упражнението с Евертън и реванша с гърците, в двете срещи играха почти едни и същи. То е ясно, че с Портсмут в понеделник ще има повече промени, обаче нищо не пречеше в трите срещи да се балансират съставите, като половината титуляри срещу Евертън да почиват срещу Олимпиакос и да играят с Портсмут, а другата половина - обратното. Както казах вече, съставът в момента далеч не е толкова къс.
Както и да е, Артета е зелен още и прави грешки. Дано да си вземе нужната поука от тях. Аз самият не смятам, че имахме големи шансове за спечелване на ЛЕ, но съм против да говорим за "киселото грозде" и да не подходим максимално сериозно към турнира. Ползата, която може да извлечем, е да подобрим представянето си в първенството и да се хвърлим и за Купата. В първенството не са големи разликите и може да се хванат евротурнирите (дори 7-мият отива в ЛЕ, ако двете Купи бъдат взети от отбори в първата 5-ца), а за Купата знаем, че по принцип всякакви неща се случват. (За участие в ШЛ не смея да говоря, макар че и 5-тият ще играе там, ако още този сезон се потвърди наказанието на Сити.) Все пак наред с грешките, които споменах по-назад, има и неща в представянето на отбора, които ми допадат под ръководството на Артета. Най-малкото за мен има видимо подобрение във формата на Мустафи (с някои изключения), Джака, Йозил, Пепе, Нелсън (в няколко срещи преди контузията) и в същото време може при никого няма спад.
Valencia, Arsenal, Pink Floyd, Alice In Chains...