УНИБИТ или НовБългарски

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
infallible
Контакти:

Re: УНИБИТ или НовБългарски

Мнениеот infallible » 07 юни 2011 17:40

Добре, ако може да степенизираме до тука 4те университета по това в кой колко е трудно(колкото и елементарно да звучи ;Д)
се получава това:
1-ТУ
2-СУ
3-НБУ
4-УНИБИТ
Явно ще ми трябва някво време да прецена кое е най-правилното за мене (:
Мерси за мненията на всички.
ЕДНА ЛЮБОВ!

biofreeze
Контакти:

Мнениеот biofreeze » 07 юни 2011 17:43

ТУ в момента е пълна пародия!! Имам познати,които учат там... половината не знаят какъв им е конспекта като ходят на изпит,но го взимат... други пък ходят с бутилки марково уиски,абе пълна пародия! :mrgreen: Може би не всички специалности са така,но все пак ...

Потребителски аватар
SAMP
Контакти:

Мнениеот SAMP » 07 юни 2011 17:45

И сега да завърша спора за Реномираните Университети и т.н.
НАй-важното е знанията,а как си ги придобил си е твоя работа...CV играе роля,колкото да те поканят на интервю и дотам ;)
Давам пример с мой познат,относно ИТ сектора(с който не съм запознат да си призная):
Момчето е мн начетено,но е със средно образование, обаче компютрите са му хоби и ги чатка доста.Отива на интервю в HP,дават задача,която явилите се имат 1 и 30 мин. да я направят.Той се справя за 45 мин. и получава работата ;)
Сега е на 3-4 хил. заплата, и така...
Дадох за пример за да се разбере,че важни са знанията, а не дипломата ;)
"681-а - от тук започва България, 1878-а - от тук започва свободата, 1914 - от тук започва животът ни!"

Потребителски аватар
varnafen
Контакти:

Мнениеот varnafen » 07 юни 2011 17:49

Да, основната роля на дипломата е да ти стои в рамка над камината :)

Или в някой шкаф :)

Всичко ти е в главата, а за представителност пред работодателите си представяш добро портфолио (неща, които си правил за кеф и такива, за които са ти плащали).

Късмет!

Потребителски аватар
george_89
Контакти:

Мнениеот george_89 » 07 юни 2011 17:53

Като човек учещ в СУ информационни системи, и работещ мога да кажа следното. Наистина първа и втора година си е доста гърч, но се изкарва, аз лично сега съм 3 - та и вече успях да помисля и почна работа, близка до специалноста ми. И е истина по един начин работодателите гледат ако си завършил ТУ или СУ, и по друг, всичко останало. Просто нивото е различно. Аз лично избрах СУ, защото имаме добрата възможност да избираме предметите, които учим, от третата година нататък, което в ТУ го няма. Примерно имаш определен брой задължителни предмети, които трябва да изкараш, и 1 списък с над 100 изборни курса, от които по категории трябва имаш определен минимален брой избрани предмети от всяка категория за да завършиш. Това си е доста добре, защото учиш това, което ти е интересно. От друга страна от ТУ излизаш инжинер, но при всички положения ние и ТУ сме светлинни години пред останалите, като университети, и все пак някой п - горе си го каза, най - важно е какво сам ще научиш, униврситета може да ти помогне много, може да вземеш само дипломма и да си 1 щастлив завършил, и нищо повече :)

nko
Контакти:

Мнениеот nko » 07 юни 2011 18:06

SAMP написа:
BoB0 написа:Не знам с какви финанси разполагаш. Принципно НБУ е най-добрият университет в България, няма нужда да обяснявам защо. Аз лично съм завършил СВУБИТ, от тая година УНИБИТ именно със специалност ИТ и сега уча магистратура пак там. Кво да ти кажа, лекторите са доста добри, самата сграда на университета не е нищо особено, но през годините малко по малко се ремонтира. Държавен университет е и таксата ти е 200 лева редовно, 100 задочно. Ако разполагаш с повечко парички ти препоръчвам НБУ, но иначе за държавен университет моя си е перфектен.

Аз уча в НБУ, университета е номер 1, като база и условия, лекторите също са на много високо ниво,НО......със сигурност не е най-реномирания ;)
За мен лидер в обучението е СУ, следван от УНСС(но там корупцията е жестока), и вече смело мога да кажа, че НБУ ще го настигне(ако не и изпревари) по рейтинг близките години.
От класацията изключвам Американския Университет, защото, както се казва:там е друга бира ;)

В Софийския само факултета по информатика, математика и физика става за нещо. Във всички други факултети трябва да си мега малоумен, за да не ти пишат 4 - което е минималната оценка.
В Техническия просто се приготви за самостоятелна подготовка, ако искаш да станеш нещо....същото е и в НБУ, т.е. базата е перфектна, ако искаш помощ от преподавател я имаш почти 24/7, НО само ако ти си се натискаш - там никой за нищо не те гони!!! И да - 99,99999% от "студентите" там дори не си правят труда да стъпват там, пък тези които ходят казват, че унито е велико... :D:D:D
Относно успеха, който мернах някъде - до преди 3-4 години с диплома над 5.80 можеше да имаш надежди да влезеш в ТУ или СУ за информатики и програмиране и разбира се с изпит по математика около 6.00...в момента просто не знам как е вече там след раздуването на бройките до краен предел

sarfaa
Контакти:

Мнениеот sarfaa » 07 юни 2011 18:13

george_89 написа:при всички положения ние и ТУ сме светлинни години пред останалите,

Чшшш пич, по-леко с изказванията. Учил съм в ТУ и в Колежа по телекомуникации в сходни специалности. Да ти кажа ли къде беше по-трудно? Е, не беше в ТУ-то!!! В Колежа започнахме 170 редовно и завършихме едва 30-40 души. Не е важно къде учиш, важното е да имаш желание да научиш нещо! Повечето от Преподавателите в НБУ, преподават и в ТУ и СУ. Така че качеството на обучение не е много по-различно. А относно Библиотекарския...и там съм учил :) Е те там вече беше пародийка. Просто си плащаш семестъра и няма как да прекъснеш :geek:

Потребителски аватар
bigbonusprize
Контакти:

Мнениеот bigbonusprize » 07 юни 2011 18:25

sarfaa написа:
george_89 написа:при всички положения ние и ТУ сме светлинни години пред останалите,

Чшшш пич, по-леко с изказванията. Учил съм в ТУ и в Колежа по телекомуникации в сходни специалности. Да ти кажа ли къде беше по-трудно? Е, не беше в ТУ-то!!! В Колежа започнахме 170 редовно и завършихме едва 30-40 души. Не е важно къде учиш, важното е да имаш желание да научиш нещо! Повечето от Преподавателите в НБУ, преподават и в ТУ и СУ. Така че качеството на обучение не е много по-различно. А относно Библиотекарския...и там съм учил :) Е те там вече беше пародийка. Просто си плащаш семестъра и няма как да прекъснеш :geek:

Е брат, ти си обиколил унитата... :)
Левскар да си, братко, е дума голяма, Левскар да си, братко, е чест!

Потребителски аватар
BS1913
Контакти:

Мнениеот BS1913 » 07 юни 2011 18:58

Дипломата и Унито са важни до момента на интервюто,оттам нататък всичко е в твойте ръце ;)
Мойте наблюдения за НБУ са само в рамките на филиалите им във Варна / смея да твърдя,че са пълна пародия/ ,но те тук имат само икономически спец. май 8-) IT -та в нашата фирма са завършили СУ , Русенския и Варненския Свободен. Доста различни като имена и реноме унита,но пък и 3-та са екстра не заради дипломата,а заради знанията си.Моето наблюдение е че на частните Университети в Бг или по скоро завършилите там ,не се гледа с добро око . ;) Може и да греша,но поне за Варна ми се струва така.
Вратарят на "Тича" през 1919 д-р Кирчо Ангелов в първия мач със "Славия" във Варна поискал стол, седнал пред вратата си, запалил лула и невъзмутимо зачел вестник! Тичанци победили с 3:0.

Потребителски аватар
dikanio
Контакти:

Мнениеот dikanio » 07 юни 2011 19:28

Не знам за другите сектори, но за IT никакъв университе не ти трябва. Трябва да решиш какво точно искаш - пограмиране, администриране, уеб дизайн и т.н. Завършваш подходящия курс (или няколко), взимаш подходящите сертификати и почваш да си търсиш работа. Естествено, не може да имаш големи претенции, когато си без опит, затова приемаш първата добра оферта и почваш да се учиш на занаят, така да се каже. Ако това е твоето призвание, един ден ще осъмнеш в HP, като момчето от примера по-горе :) Университета е само за престиж, или по-точно за да се издигнеш в очите на слепите.
Един картоф, една чорба, един коптор!

Върни се в “Свободна зона”