Свалиха ли сърбите "Стелт" през 1999-та година?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
bobonikolov

Re: Свалиха ли сърбите "Стелт" през 1999-та година?

Мнениеот bobonikolov » 26 мар 2010 21:55

birabecks написа:
Neron написа:С чешка ракета го смъкнаха май.

Моят приятел от Сърбия,Ранко,ми каза тогава,че са го свалили с руска ракета "Игла"."Игла"-та е подобна на американските "Стингър".Самолетът е летял ниско и е бил видим с човешко око,т.е. летял е твърде ниско /типично тъпо американско самочувствие :lol: /.И естествено ,са го "газирали".

ПС. Ранко е майор от Сръбската армия и е в час със събитията от онези години.

И аз така знам,че са го свалили,защото са го видели с очите си.Не знам точния модел на ракетата,но знам че беше земя-въздух.Това,че са го засекли с радар е пълна щуротия и не отговаря на истината.Този самолет не е възможно да бъде засечен с радар заради конструкцията си.Радарът излъчва вълни,които се отразяват в корпуса на самолета и се приемат от приемник.Така се определят скоростта на засечения обект и дистанцията му от радара.Стелт е конструиран така,че да разсейва сигнала.Има изпращане на вълни,но те се разсейват в корпуса на самолета и не попадат в приемника.Така че никакъв радар не може да го засече без значение дали е нов или стар преработван или не.

Потребителски аватар
McLovin
Контакти:

Мнениеот McLovin » 26 мар 2010 22:13

;) Бобо, не е точно така... Че си прав за конструкцията и разсейването- така е. Но се засича! По-трудно, но се засича! От изключителна важност при тези самолети е планирането на мисията и точния маршрут на полета. Това им е 90% от мисията. За конкретния случай не мога да кажа как са го свалили, защото не съм се интересувал. Ако ви е интересна тематиката за самолетите - поразровете се! Има изключително любопитни неща :geek:
"За какво ми е публика, футбол трябва да се изграе при закрити врати! Футболът е изкуство!"

"Какво висше има в нашето първенство, че да се нарича Висша лига?!"

KOMITA
Контакти:

Мнениеот KOMITA » 26 мар 2010 22:26

MOJE BI DA, IZLEZNAXA SUS NADPISI " IZVINET DEKA SME NE ZNAELI ,CHE STE NEVIDIMI"
CHEXITE BIAXA OTKRILI ,CHE PREZ DENIA SAMOLETA OSTAVA SIANKA VURXU ZEMIATA I MOJE DA SE VIDI OT SATELIT...ZA VECHERAT E TAINA , NO ZATOVA SLED 3 DNI TAM LICHNO BESHE VOENIA MINISTAR NA RUSIA , E NE ZA DA SE SNIMA S TROFEIA :)

Потребителски аватар
dobrotiza
Контакти:

Мнениеот dobrotiza » 26 мар 2010 22:35

THE G.A.M.E написа:Самолета е свален - факт !
От сърбите .....факт !
А че те се радваха и го разглеждаха ....като индианци - пушка на "бледолики"....също е факт ! ... :lol:
Ето и още един факт:
Свалянето на "Стелт-а" ...е най великата победа за сръбската армия, в цялата и история ..... :lol: ... :mrgreen:

Хахаха, наистина беше така!
Без да умаловажавам тази бойна победа, СТЕЛТ технологията далеч не значи, че самолета е невидим.

soldierflag
Контакти:

Мнениеот soldierflag » 26 мар 2010 22:50

http://media.photobucket.com/image/f-117%20serbia/ncc_drkstar/f117edit.jpg
Съжалявам, че го поствам като линк, а не направо като картинка, ама нещо не се получава.

Потребителски аватар
bobonikolov

Мнениеот bobonikolov » 26 мар 2010 22:55

А ето и по-подробна информация от уикипедиа:
След „куриоза“ при който със стара противовъздушна военна техника съветско производство (С-125) е свален най-модерния самолет на въоръжение в армията на САЩ, чиято изработка е по най-съвременна иновационна технология, и в контекста на атаките на 11 септември 2001, САЩ преразглеждат плановете си по отношение стратегическите военни разработки и техника, която следва да приемат на въоръжение в армията на САЩ. След свалянето на самолета злите езици мълвят, че трофея е прибран от ГРУ за изследване.

Батарея командвана от Дани Золтан сваля и самолет Ф-16. Подразделенията под командването на Дани Золтан за времето на въздушните удари срещу бивша Югославия не дават нито една загуба в жива сила и техника.
Свалянето на най-модерния американски самолет със стара съветска противовъздушна техника, модификация 1960 година, ражда множество афоризми сред традиционно одухотворените сърби. В контролираната от Милошевич сръбска преса излизат снимки на сваления самолет с надпис :
„ био невидљив “
„ беше невидим “
С-125 Нева / Печора (название на НАТО SA-3 Goa) е съветски зенитно-ракетен комплекс със среден обсег, разработен от бюро Алмаз-Антей. С-125 има стационарен и мобилен вариант, съответно с 4 и 2 ракети на установка. Ракетата В-601 има обсег 35 км с таван от 18 км. Бойната глава е осколъчно-фугасна и има тегло от 60 кг.http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%BA_%D0%9F%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D1%8B_%D0%B2_%D0%A1%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5_28.jpg

Потребителски аватар
Бижутера
Контакти:

Мнениеот Бижутера » 26 мар 2010 23:54

KOMITA написа:MOJE BI DA, IZLEZNAXA SUS NADPISI " IZVINET DEKA SME NE ZNAELI ,CHE STE NEVIDIMI"
CHEXITE BIAXA OTKRILI ,CHE PREZ DENIA SAMOLETA OSTAVA SIANKA VURXU ZEMIATA I MOJE DA SE VIDI OT SATELIT...ZA VECHERAT E TAINA , NO ZATOVA SLED 3 DNI TAM LICHNO BESHE VOENIA MINISTAR NA RUSIA , E NE ZA DA SE SNIMA S TROFEIA :)

[offtopic]пиши на кирилица![/offtopic]
Hoffe, Hoffe! Wir sind Hoffe!
1899 Hoffenheim.
Wir kämpfen, siegen, geben niemals auf,
super Hoffe TSG!

Hoffe, Hoffe! Wir sind Hoffe!
In den Farben Blau und Weiß
1899 Superhoffenheim
Nur damit es jeder weiß!

Потребителски аватар
bobonikolov

Мнениеот bobonikolov » 27 мар 2010 01:30

Сега като се позамисля ние май имахме също ракетни установки С 125.Ама натовците предвидливо ни накараха да си ги нарежем от страх да не им свалим пък и ние някой такъв "невидим" самолет в бъдеще.И за да си пласират техните след това де.

honda
Контакти:

Мнениеот honda » 27 мар 2010 09:49

До момента всичките лансирате сръбската версия. Според американската Стелта Ф-117 не е свален ,а е направил аварийно кацане поради технически проблем,нещо което се случва доста често. Подкрепа на американската версия е че екипажа на самолета е евакуиран от екип на спецчастите им,което няма как да стане ако самолета е бил свален от попадение на ПВО на сърбите. А всичко ценно е демонтирано и евакуирано или унищожено.Като ценното са системите за управление, хардуера и софтуера,а това което попада в сърбите са остатъци от планера ,което не представлява кой знае какъв интерес. Мисля че никой не се съмнява че след като американците изгубят такъв самолет моментално ще изпратят екип да го търси и да го унищожи ,ако е необходимо защото все пак доста държави биха се интересували от него. Според някои версии самолета след като е бил намерен от сърбите е бил транспортиран в Русия- нещо което според мен е много трудно изпълнимо и американците едва ли биха го допуснали. Все пак те контролираха изцяло въздушното пространство на Сърбия и имат достатъчно начини да разберат къде е самолета и да не допуснат да попадне където не трябва.
Иначе малко информация - самолетите СТЕЛТ са трудно откриваеми от радарите ,но не и неоткриваеми. Нещо ,което допълнително затруднява откриването им е и това ,че се движат на много ниска височина теоретично могат да летят на височина от порядъка на 10 метра ,което ги прави практически неуловими. Като това се осъществява като маршрута им на предвижване е предварително зададен за да се избегне да се блъсне например в някой стълб. И точно това е едно от най-ценните им качества. Прочетох ,че е бил свален след като е бил видян с невъоръжено око- възможно е те се движам много ниско с много малка скорост,но е много малко вероятно по принцип тези самолети са предвидени да оперират през тъмната част на денонощието, през деня са много уязвими.
Между другото освен всичко друго съм и авиационен инженер.

Bate_Jose
Контакти:

Мнениеот Bate_Jose » 27 мар 2010 12:12

bobonikolov написа:
birabecks написа:
Neron написа:С чешка ракета го смъкнаха май.

Моят приятел от Сърбия,Ранко,ми каза тогава,че са го свалили с руска ракета "Игла"."Игла"-та е подобна на американските "Стингър".Самолетът е летял ниско и е бил видим с човешко око,т.е. летял е твърде ниско /типично тъпо американско самочувствие :lol: /.И естествено ,са го "газирали".

ПС. Ранко е майор от Сръбската армия и е в час със събитията от онези години.

И аз така знам,че са го свалили,защото са го видели с очите си.Не знам точния модел на ракетата,но знам че беше земя-въздух.Това,че са го засекли с радар е пълна щуротия и не отговаря на истината.Този самолет не е възможно да бъде засечен с радар заради конструкцията си.Радарът излъчва вълни,които се отразяват в корпуса на самолета и се приемат от приемник.Така се определят скоростта на засечения обект и дистанцията му от радара.Стелт е конструиран така,че да разсейва сигнала.Има изпращане на вълни,но те се разсейват в корпуса на самолета и не попадат в приемника.Така че никакъв радар не може да го засече без значение дали е нов или стар преработван или не.

Не съм съгласен с теб.Радара, с който е засечен стелта е стара българска разработка,в последствие довършена от чехите и е познат под името Тамара.Но както винаги нищо хубаво,изобретено от българин не вижда бял свят у нас.....

Върни се в “Свободна зона”