10 Ноември 1989 г. – денят, който промени всичко
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
-
- Контакти:
Re: 10 Ноември 1989 г. – денят, който промени всичко
Джайма ли ли си лайма ли си не ме интересува.Станах партиен член защото трябваше,а и не съм го искал.После станах врага с партиен билет.На баща ми от Пловдив не са разрешавали да се жени за майка ми от Оборище защото е капиталист,но е от място където са си почивали отряд Бенковски от бригада Чавдар са му разрешили.На мен също не ми дадоха да се оженя за съпругата ми защото на врарата на дядо и пишело ..Кулак'' защото бил частник. И наистина съм самотен .защото големият ми син живее на метри от малката София в Лондон.Тъпак.Аз ти обеснявам неща ккоито няма как да запълнят празното пространство между двете ти уши,а ти ме занимаваш с идеолипогии.Не съм русофил,обрано ,но не съм и американофил,просто патриот.И защо не влезеш в сайта искам да знам или сетланс.бг.Там поне може да понаучиш нещо вместо да полюцинираш върху друго.Тъпак.
- Captain Stottlemeyer
Re: Captain Stottlemeyer
Странджата написа:Сигурно си по-млад и не знаеш, че имаше време, в което по документи трябваше да те допуснат до изпит в езикова гимназия. Като дете на простосмъртни преминах ситото само на ГК на БКП, на ниво окръжен се класира дъщеря на полковник. А Английската гимназия беше юношеският ми блян - не ми се гадае какво би станало, но нямаше начин да не взема приемния изпит, защото още тогава имах публикации - е, в местния вестник, но винаги съм бил за пример по език и питература. Та ако става думи за промени - тази късна пролет между седми и осми клас ме промени тотално - към книгите се върнах чак след година, защото разбрах, че на себе си не мога да разчитам, ако се целя по-високо от хоризонта за "простосмъртните". Никога по-късно не се върнах към ревностното четене и мисля, че "принципът" на всички по-равно ме деморализира за цял живот.
Роден съм през 1954 година. За Английската гимназия в София не съм си и помислял (там кандидатстваха всички най-големи връзкари, макар че Пловдивската английска беше по-добра като ниво).

П.П. Нямах проблем и за Икономическия...

"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ
-
- Контакти:
Captain Stottlemeyer написа:galina4 написа:... Кандидатствуване във висши ученби заведения и при късмет и следеване. Стига да останат свободни места покрай разните параграфи за деца на активни борци, герои на труда, заслужили спортисти, малцинстав от разни окръзи и т.н.....Продукцията, която бълваха заводите ни се разменяше задължително по линията на договаряне в СИВ, независимо какво и беше качеството, по статични цени в преводни рубли. Естествено, че ползата от тази размяна беше много изгодна за страната ни, и това можехме да го констатираме по празните рафтове по магазините ни.
Вярно е, че от СССР получавахме изгодно петрола и газта, но парите от реекспорта им отиваха по строежа на многобройните резиденции, горски домове и други благини обслужващи номенклатурния комунистически елит....Казваш, че си бил идеалист! Не ДРУГАРЮ! Нагаждач си бил! Безгръбначно мекотело, което е гледало в очите партийния си секретар и е изпадало в умиление като е слушало какво му дрънка по конгресите оня селски хитрец от Правец!
Госпожо Галина, не е баш тъй.![]()
1. Който беше учил здраво (тук включвам и нивото на образование в средното училище), можеше да влезе навсякъде БЕЗ привилегии. Това важеше и за младежите с привилегии и висок бал, които се класираха редовно, за да освободят място за по-тъпичките си другарчета с привилегии.
2. Ако не беше СИВ да изкупува купчините изхабен метал, които бълваха нашите заводи, щяхме да си умрем от глад.СССР ни доставяше изгодно петрола и газа (не газта
) но и ние изнасяхме нашите стоки на безценица. Цените в СИВ нямаха нищо общо с международните. Например една Жигула струваше 2-3 хиляди преводни рубли (по памет), но се разменяше за X алтернатори, Y стартери, или Z акумулатори, които струваха копейки.
3. За идеалистите, нагаждачите и т.н.: В един стар американски филм - "Малки убийства" се казваше: "В живота няма герои, няма и подлеци - той е много по-сложен, отколкото можем да си представим."
4. И аз викам на Тодор Живков "Тато" - просто така ми харесва. Не съм бил никога член на БКП, родителите ми също, не съм имал привилегии, един от братята на дядо ми е бил застрелян от партизаните на 10 септември (бил е селски стражар - охрана на общината). Завършил съм Немската гимназия в София и ВИИ "Карл Маркс", специалност "Международни икономически отношения", работил съм четвърт век във въшната търговия (преди и след 10 ноември) и т.н. С две думи: И преди имаше, и сега има хубави и лоши неща. Умният и трудолюбив човек винаги ще успее, а мързеливият тъпак винаги ще намери с какво да са оправдае. Иначе казано: Който иска да свърши нещо, търси начини; който не иска - търси причини. Това е...
П.П. И да не забравя: Имаше почивни станции и за простосмъртните.Майка ми (лека ѝ пръст) беше пощенска работничка и всяка година почивахме семейно (4 човека) за 14 дни на "Златни пясъци" или "Дружба" (сега "Св.Св. Константин и Елена") в почивните домове, които бяха пристроени към сградите на пощенските станции в тези курорти. Вярно е, че карахме скромно (без ресторанти, барове и т.н.), но човек отива на почивка, за да си почине, а не да се насере...
Да добавя Капитане,за 20 си плащахме тока ,телефона ,водата.Наяите ме пращаха да взимам нафта за 8 ст и половина за отопление с нафтова печка.Баща ми с Пежо 404 дизел ходеше до София с 2 лева.Кренвершите бяха едни ,но бяха от месо,кебапчетета по 11 стотинки но ббяха си кебапчета.На мен ми даваха по 20ст за баничка с боза,мекиците бяха 4 ст,а билетите за градски транспорт също преди да ги дигнат на 6.После си купувахме плодова ракия 1.80 за 700гр.Пиехме водка по 1,14 след увеличението.Но играехме мач,джамини,буче в кварталните градинки които после превърнаха в кооперации.Беше хубаво но движение по наклонената плоскост.В Китай да не е било по различно,но сега къде са те,къде сме ние.Къде сгрешихме.И аз знам и ти знаеш.
- Captain Stottlemeyer
КРАСОТА ВЯРА БОРБА написа:...Беше хубаво но движение по наклонената плоскост.В Китай да не е било по различно,но сега къде са те,къде сме ние.Къде сгрешихме.И аз знам и ти знаеш.
Ами доколкото знам, в Китай е имало смъртно наказание за кражба до 1997 година... Ако се прилагаше китайският закон, в България от 9 милиона жители (1989 година) я щяха да останат 90 хиляди, я не....

Иначе просто Западът спечели икономическото съревнование с т.н. "източен блок", в който бяхме и ние. СССР се разпадна, СИВ и Варшавският договор рухнаха - причините се знаят...

"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ
- Странджата
- Контакти:
Надявам се не си мислиш, че това за Английската по мое време не е било истина. Само една година след това това беше премахнато, но аз вече бях в осми клас ... Колкото до МИО, то само потвърждава тезата за по-равни сред равните тогава и за мита за равните възможности. Равни бяха толкова, колкото и сега, но просто мерните единици се смениха 

Гледам , че изкуфелите старци в синьо са по-бързали да се разпишат без дори да си свалят розовите очила.
Въпроса е към вас - тогава притеснявахте ли се вечер дали някой няма да нарани детето ви ?! Не !!!
Защо не питате родители как се чувстват ?! Тогава имаше ли просяци ?! Тогава някой оплакваше ли се , че криминалните престъпниците не са в затвора ?! Тогава смееше ли някой да не спазва правилата за движение по пътищата ?! НЕ!!!
Кажете , изкуфели старци !!! Тогава всеки познаваше комшиите без значение дали живее в блок или къща !!!
Май нещо положителните нещата в онова време са много повече от днес !!!
Въпроса е към вас - тогава притеснявахте ли се вечер дали някой няма да нарани детето ви ?! Не !!!
Защо не питате родители как се чувстват ?! Тогава имаше ли просяци ?! Тогава някой оплакваше ли се , че криминалните престъпниците не са в затвора ?! Тогава смееше ли някой да не спазва правилата за движение по пътищата ?! НЕ!!!
Кажете , изкуфели старци !!! Тогава всеки познаваше комшиите без значение дали живее в блок или къща !!!
[offtopic][wrapimg=]http://pic.cpa3y.net/images/72850495676373035823.jpg[/wrapimg][wrapimg=]http://pic.cpa3y.net/images/28875847901498354995.jpg[/wrapimg]
[wrapimg=]http://i67.tinypic.com/23tmws9.jpg[/wrapimg][/offtopic]
Тайната на вечната младост е да научаваш всеки ден по нещо ново.
Ако спориш с идиот, вероятно и той прави същото или си попаднал на партиен (непълен) член.
[wrapimg=]http://i67.tinypic.com/23tmws9.jpg[/wrapimg][/offtopic]
Тайната на вечната младост е да научаваш всеки ден по нещо ново.
Ако спориш с идиот, вероятно и той прави същото или си попаднал на партиен (непълен) член.
Captain Stottlemeyer написа:Странджата написа:Сигурно си по-млад и не знаеш, че имаше време, в което по документи трябваше да те допуснат до изпит в езикова гимназия. Като дете на простосмъртни преминах ситото само на ГК на БКП, на ниво окръжен се класира дъщеря на полковник. А Английската гимназия беше юношеският ми блян - не ми се гадае какво би станало, но нямаше начин да не взема приемния изпит, защото още тогава имах публикации - е, в местния вестник, но винаги съм бил за пример по език и питература. Та ако става думи за промени - тази късна пролет между седми и осми клас ме промени тотално - към книгите се върнах чак след година, защото разбрах, че на себе си не мога да разчитам, ако се целя по-високо от хоризонта за "простосмъртните". Никога по-късно не се върнах към ревностното четене и мисля, че "принципът" на всички по-равно ме деморализира за цял живот.
Роден съм през 1954 година. За Английската гимназия в София не съм си и помислял (там кандидатстваха всички най-големи връзкари, макар че Пловдивската английска беше по-добра като ниво).Обаче летвата на Немската в София ми беше по силите. Не съм минавал през никакво сито, освен това, че до 7 клас учих в едно от най-старите и добри основни училища в София - "Патриарх Евтимий" на "Самуил" и "Владимир Поптомов" (сега "Гладстон"). Въпрос на местоживеене.
А когато от гимназията ни приемаха в Комсомола, (в районния комитет на Комсомола срещу румънската църква), един от комисията каза: "Ей, най-после едно дете на работници!" ...
![]()
П.П. Нямах проблем и за Икономическия...В Немската гимназия тогава нивото беше такова (а е такова и сега - 40 години по-късно), че във ВУЗ не влизаше този, който не беше кандидатствал. А владеенето на езика даваше предимство при кандидатстване за МИО.
Няма нищо за чудене.
Капитане!
Малки уточнения!! И аз съм завършила немската гимназия в София по времето когато директорка беше Хинкова, даскалите по физическо Рунев и Николова, по биология немеца Голм, по история Милчарек и т.н. Вярно е, че който учеше здраво влизаше и така, но не бяха всички. Сигурно и вашите са тичали да гледат залепения списък на приетите в Немската, след приемния ти език по български. Когато ме приеха в Юридичския от 240 места имаше само някъде около 40 на общо остнование. Останалите бяха с разни параграфи. И затова много отличници но с оценки по 4 или 5 на приемните изпити останаха навън.
Разликата беше, че едните с параграфите с диплома 3-4 и приемни с 2 тройки бяха почти винаги вътре, докато нормалните с отлична диплома, трябваше да гонят оценки на приемните от 5 нагоре за да се klacират евентуално. И мнозина ползваха трика да напишат по 10-12 специалности за следване и ако не можеха да влезнат в желаната, отиваха да следват другаде ако ги приемеха и после се прехвърлаха.
Мен като ме приеха в Юридическия бяхме общо 6 групи, но до края на годината броя им стана 12.
За началните, прогимназиялните училища и гимназиите, освен езиковите и Музикалната, нямаше сита. Те си бяха по район. Там спор няма. Аз не си спомням да съм кандидатствувала за член на Комсомола. Знам че един ден в часа на класния, ни четоха някакво политическо конско и едно комсомолско влечуго ни раздаде книжките и после ни събираха по 10 стотинки всеки месец. При теб може би е имало някакъв ритуал, щом сте били в районния комитет. да ви дават книжките. Знам че районния комитет за немската гимназия беше някъде на ул. "Цар Борис".
В моя склас нямаше деца на работници. Повечето бяха на военни, служители. В съседния учеше племенника на бай Тошо- Христо Малеев и сина Веселин Георгиев (Весо Кюфтето) на един треньор от Левски Драган Георгиев. По късно в немската като завършвах вече дойде да учи и чорбарчто Средков. Имахме още 2 футболисти - братя Божинови. След подготвителния обач оформиха нова паралелка (D) в която бяха изключително деца на дипломати, генерални директори и хор от голямото "доброутро".
Въз основа на предоставени документи Лицензионната комисия на БФС изменя издадения лиценз на "ПФК ЛИТЕКС-ЛОВЕЧ" АД, както следва:
Наименованието "ПФК ЛИТЕКС-ЛОВЕЧ" АД с ЕИК: 110501548, се изменя на - "ПФК ЦСКА-СОФИЯ" ЕАД
Наименованието "ПФК ЛИТЕКС-ЛОВЕЧ" АД с ЕИК: 110501548, се изменя на - "ПФК ЦСКА-СОФИЯ" ЕАД
Гледам ,че фена на шестбуквеното четирицифрие се надява ЦСКА да го няма,напразни надежди.Отбора на всяка власт може само да завижда за любовта на народа към ЦСКА и да се надява Герена да се пълни поне на половина колкото се пълни Армията.
[center]ДОБРЕ ДОШЛИ В СЕМЕЙСТВОТО НА ЦСКА ![/center]
[center][rimg]http://oi63.tinypic.com/10pwvlu.jpg[/rimg][/center]
true blue 71 написа:Отвратително е да гледаш, слушаш и четеш как 27 г. след падането на комунизма, носталгията по него е още в мозъците на мнозина. Явно си заслужаваме участта.
Запитал ли си се поне за миг защо е тази носталгия и защо след 27 годи тя се засилва?Отговора на този въпрос ще те накара да не се отвращаваш от тези хора.Та те са същите които бяха на 1 000 000 митинг на СДС в София!
[center]ДОБРЕ ДОШЛИ В СЕМЕЙСТВОТО НА ЦСКА ![/center]
- Балкански Орел
- Контакти:
iliev72 написа:Гледам , че изкуфелите старци в синьо са по-бързали да се разпишат без дори да си свалят розовите очила.
Остави ги неорасляците.Истинска държава, това е истината, а за да имаш истинска държава трябва да има ред и ограничения, било то и с цената на много недоволни.
Истината е една, силна държава-мачкай глупаците.Слаба държава-дай им властта.
[center]Levski & Lazio[/center]