По-добре ли се живее в чужбина?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Къде живеете и къде бихте искали в бъдеще ?

Можете да изберете само 1 отговор

Виж резултатите

КРАСОТА ВЯРА БОРБА
Контакти:

Re: По-добре ли се живее в чужбина?

Мнениеот КРАСОТА ВЯРА БОРБА » 13 окт 2015 06:25

Чужбина е обширно понятие.Едно е да живееш в Англия,друго в Северна Корея или Нигерия.Бих посъветвал по-младите.Особено тези които не са се реализирали или няма да могат.Отивайте за няколко години на запад.Там ще видите че за един месец ще спестите толкова, колкото тук не можете да изкарате.Без да се лишавате.След 10 години пак може да се върнете с но с много по-добри условия.Научете английски,ако не го знаете,изкарайте курсове предварително.За мотокарист,кранист,дърводелец или бояджия.Там тези професии се ценят и се отделят за емигранти.И почти е задължително да работите за британец.Първите два месеца ще ви е трудно,но после ще ви е лесно.

Потребителски аватар
Pragmatichen

Мнениеот Pragmatichen » 13 окт 2015 07:22

Страхотни мнения прочетох тук, и на човека от Канада, и на този с логото на Ботев Враца, и на двамата живеещи в Германия, и на последния, със съветите.
Съжалявам, че не ви помня никовете, адски много ме впечатли мнението на човека от Германия, който казва какво точно го дразни в България, за селянията, получовеците, липсата на уважение, говоренето на висок тон и т.н.
Отдавна в този форум не бях чел толкова смислени мнения, без караници, без обиди, аргументирани и от хора ЖИВЯЛИ И ЖИВЕЕЩИ НАВЪН, а не само били на екскурзия или този ми каза, онзи ми сподели...това е ЛИЧНО ПРЕЖИВЯНО, затова за мен е и ценно.
Благодаря ви.
И не, че 90% от нещата не си ги знам и аз, но...друго е да ти го каже човек, за когото животът в чужбина се е превърнал в съдба, избор и най-вероятно бъдеще на децата му.
Господ здраве да ви дава, че ако не сте вие, с вашите КЪРВАВИ пари, изкарани с ТРУД, които пращате тук на близките си, то смятайте, че икономиката на Бг е фалирала точно за 2-3 мес.
Наскоро казаха по новините, че парите от емигранти в чужбина, изпратени тук в Бг, са МНОГО ПОВЕЧЕ като % от парите, които влизат в Бг под формата на бизнес-инвестиции.
И не на последно място, да кажа за тези, които гледат само парите и по-високите доходи в чужбина, че в същата тази чужбина имаш и СПОКОЙСТВИЕ, има РЕД, има РЕГЛАМЕНТ, имаш СПОКОЕН ЖИВОТ, нещо, което тук в Бг на този етап, а и в бъдеще, е НЕВЪЗМОЖНО. Каквито и пари да вземаш, колкото и имоти да имаш, когато живееш сред ВАРВАРИ и не знаеш дали няма да ти откраднат колата или да ти пребият детето или да измамят възрастните ти родители по тел, то такъв живот НЕ СТРУВА, просто не СТРУВА!
Държава, в която пациентите бият лекарите, не е държава.

Потребителски аватар
trokadero_
Контакти:

Мнениеот trokadero_ » 13 окт 2015 08:01

Наистина е обширно понятие . Има хора ,които наистина се справят в чужбина и им харесва , но има и такива , които не издържат , не могат да свикнат и се връщат .
Лично аз , не искам да ходя в чужбина , но дано не се налага .

Потребителски аватар
1palq4o1
Контакти:

Мнениеот 1palq4o1 » 13 окт 2015 08:44

От личен опит знам, че сме една горе-долу прилична държава!
Виждал съм в Европа ( последно в Амстердам) мизерии, които тук са немислими-за да отидеш от единия салон в другия салон на ресторант, минаваш през кухнята!?!!?Виждал съм и как хора на всяка възраст се забавляват всяка вечер-Дъблин, а нашите пенсионери си броят стотинките!
Но винаги когато кацне самолета се чувствам по-добре.
От приятели знам ( живеят на границата между Германия и Франция ), че мечтаят да се върнат в България, но за сега е невъзможно...
...та не знам дали се живее по-добре в чужбина, но знам, че пришълеца си остава пришълец за цял живот!!!

П.С.Според мен ни трябва още съвсем малко за да станем една истински прекрасна страна-като за начало да изкореним нихилизма си ( основна наша черта ) и да дадем всичко от себе си за да си подредим къщичката по възможно най-добрия начин!
"...в България има два отбора-"Левски" и юношите на "Левски..." Рихард Езра :) :) :)

Изображение ИзображениеИзображение

Неутрален
Контакти:

Мнениеот Неутрален » 13 окт 2015 08:48

Разбира се че ДА, причини милион и една ! Като започнеш от качеството на живот, нормално общество, чистота, "липса" на цигания и мизерия, наглеци, мутри и малоумници са кът, какво и липсва на едната чужбина ? Уважението което получаваш за добре свършена работа е безценно. Още един плюс е свободата на придвижване, най далечната точка в Европа е на не повече от 3 часа полет, така че носталгията не е фактор. Тези избрали да живеят в САЩ, Канада или някоя друга далечна държава, за тях е една идея по трудно но не е болка за умиране. Познавам хора които живеят и в южна Америка, никой няма намерение да се прибира в БГ. Това което най-много ме дразни , е факта че на най красивото място в Европа (може би и света) живеят най големите идиоти (в т.ч. и моя милост). Спирам до тук, че да не се разводнява темата.

П.П. ЕМигрирането не е бягане от мизерията и отговорността, това е борба за по добър живот ! Не ми се иска живота ми да минава в борба с вятърни мелници и опити да разкъсам този омагьосан кръг КОЙто задушава тази държава. Има неща които не могат да се преглътнат .

Потребителски аватар
tiamat
Контакти:

Мнениеот tiamat » 13 окт 2015 09:16

Друго: И в България е добре, и в чужбина е добре :) Ама България си е България, каквото и да си говорим.

[offtopic]Прибирам се след 10 дена след 6-годишно отсъствие, и ми е ГОЛЯМ КЕФ![/offtopic]

Потребителски аватар
djd
Контакти:

Мнениеот djd » 13 окт 2015 09:21

Аз се чувствам добре в България. Повечето мои роднини и приятели са тук и нямам никакво намерение засега да се заминавам където и да е.
Казвам засега, защото човек никога не знае какво може да се случи в бъдеще.

Потребителски аватар
volf
Контакти:

Мнениеот volf » 13 окт 2015 09:48

Който твърди че в България се живее зле, не познава "чужбината"!
Разбира се това е твърде комплициран въпрос и няма еднозначен отговор.
В действителност не бихме могли да намерим оптималното място на тази планета, ако не знаем какво търсим и как в действителност искаме да живеем!
Пообиколил съм доста свят, предимно с опознавателна цел и колкото и красиви и спиращи дъха места да съм видял, винаги най-голямо щастие съм изпитвал когато се завръщам у дома!
Струва ми се човек преди всичко трябва да разбере къде е неговото "у дома" и ако все още не е обособил такова място, да побърза да го направи, защото до голяма степен то дава отговора на въпроса на темата и определя смисъла на живота!
Дано сте ме разбрали!
Не искам да звуча като пълноценен мъдрец, затова ще дам няколко препоръки:
1. Ако искате да вървят ръка за ръка и работата и купона останете в България!
2. Ако искате хич да не работите и да оцелеете, вашето място е Куба!
3. Ако много държите на спокойствието и комфортът на семейството си изберете Австралия (може и Канада, но с много уговорки)!
4. Не избирайте САЩ - това не е вашето място!
Успех!
Последна промяна от volf на 13 окт 2015 09:49, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Avrameca
Контакти:

Мнениеот Avrameca » 13 окт 2015 09:49

Зависи къде ?
Бях на студентска бригада в САЩ и мога да кажа , че си заслужава да се живее там.
[offtopic][wrapimg=]http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02474/SL-carragher0_2474548b.jpg[/wrapimg][/offtopic]
[offtopic][wrapimg=]http://4.bp.blogspot.com/-O3uFSSdTI5g/TuDx_ggXNNI/AAAAAAAAAJg/gS86TiPiXZA/s1600/%D1%81%D0%B8%D1%80.gif[/wrapimg][/offtopic]

petko.h.markov
Контакти:

Мнениеот petko.h.markov » 13 окт 2015 09:52

djd написа:Аз се чувствам добре в България. Повечето мои роднини и приятели са тук и нямам никакво намерение засега да се заминавам където и да е.
Казвам засега, защото човек никога не знае какво може да се случи в бъдеще.

Малко различен поглед от темата.Най-хубавото на последните 26г е свободата,възможността за избор.Никога не го забравяйте.На човек му се дава един живот и
възможността да го изживее там където ще се чувства най-добре,си е негов избор.

Върни се в “Свободна зона”