Най-после ! Евала на тоя политик :О

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Чапаев

Re: Най-после ! Евала на тоя политик :О

Мнениеот Чапаев » 25 апр 2014 15:06

boabbb написа:
bnboris0v написа:
boabbb написа:
bnboris0v написа:Абе цървул, нали си голям българин. Каква е тази дума в заглавието "Евала" :o Така ще си говорите на село...

Жълтурчин, ако имаш нещо по темата - заповядай, ако ли не - Цецо си чака ибрикчията ;) :lol:

как да ти "имам нещо по темата" като ми говориш на турски- "Ев Алла" д.т. в охльова. Не те разбирам...

Тичай при Цецо :lol: :lol: Що разделяш "евала"-то - така ли се пише при вас :lol: :lol:

Пише се с "х" накрая! При турците всички хвалебствени думи са свързани с Аллах!
Кадрите решават всичко.
Не е важно как са гласували, а кой брои гласовете.
Колкото по-голяма е една лъжа, толкова по-лесно ще и повярват.
Никой не пита победителя дали е говорил истината, или не.
Съвест - това е еврейска измислица.

eldacar
Контакти:

Мнениеот eldacar » 25 апр 2014 15:08

boabbb написа:
Tommi написа:Депутатите обсъждат и гласуват глупави ограничения, които нарушават конкурентния пазар, а пък народът се радва и ги подкрепя... Затова сме на това дередже. :roll:
Никой не обръща внимание, че "лошите капиталисти" (разбирайте търговските вериги) държат само около 30% от пазара, а в същото време осигуряват над 20 000 работни места и предлагат голямо разнообразие от продукти с различно качество и на различни цени, удовлетворяващи всички потребители.

Абсолютно не е вярно това :!: Големите вериги в хранителната индустрия са над 50 % - гаранция ;) Отделно не плащат лев данъци тука, а изнасят парите като ги прекарват през консултантски фирми :? Коментар по тоя въпрос? Защо няма Карфур в Германия :?:

Като основна причина, за която мога да се сетя, е насищането на немския пазар с достатъчно НЕМСКИ вериги (да се чете: Kaufland/Lidl, Aldi, Rewe/Penny market, Plus etc.), нямат нужда да си внасят франсета (макар че на немския пазар има и чужди вериги, напр. датската Netto).
Литър минерална вода...не е по-скъп от литър "прясно" мляко. И цената изглежда привидно вярна с оглед на това в кое колко се влага, а колкото до това какви консерванти в кое има...прав е г-н депутата, но нищо ново не ни казва. И впрочем ще дам един пример, да не се приема като реклама: литър "бабино" прясно мляко има срок на годност в порядъка на няколко месеца, литър френска кутиийка има срок на годност до др. лято (с опция да не се държи дори в хладилник), а литър прясно мляко Киана има срок на годност 10 дни. Изводите в кое какво има са ясни, цената и на трите продукта е сходна, но не съм видял хората да се блъскат да купуват Киана (макар, че аз го предпочитам поради този факт). Май, май на консуматорите не им пука толкога какво консумират...
Относно тези споменати 50% с гаранция...и аз не съм съгласен. Колегата по-надолу е дал официални данни дори (макар че колко са истински един бог знае). Аз лично като редовен клиент на голяма верига смея да твърдя, че макс 50% от хранителните ниу продукти са от там, макар че уж пазаруваме всяка седмица всичко необходимо...за останалите 50 % се прибягва ден след ден до кварталните магазинчета, винаги по нещо малко. А има хора които дори не стъпват в големите вериги. Така че съм склонен да се съглася по-скоро със статистиката.
И на последно място...може и да има добри намерения г-н политика а не само популистки, но в крайна сметка не е изказал по никакъв начин експертно мнение, така че да не може да бъде оборен от вещ опонент. Но както и да е, нека обръщаме повече внимание на тези неща. Дори и когато се говори от повече усти, пак нещо мъничко може да се получи един хубав ден. :)

red__army
Контакти:

Мнениеот red__army » 25 апр 2014 15:27

Принципно точно сега,такива изявления са яко популистки,заради предстоящите избори.Обаче ай сиктир...от такива чуждестранни инвеститори.Нема нужда тях,щото няма нужда от "извънземна" технология да ми пуска водата по чешмата,тока в апартамента и да продават кашкавал и сирене в супермаркета.Мое и сами да си го правим точно това.Вместо да им консумираме боклуците и да извиват ръцете на производителите и енерго потребители.Кат толкоз много им харесват заплатите в България,моля заповядайте да внасяте нови технологии и да произвеждате компютри,телевизори,слънчеви панели,електронни компоненти,спортни стоки,козметика.Щом всяко градче в Китай може да се специализира в производството на такива продукти,без да има специализирани учебни заведения за квалификация,при същото ниво на корупция като в България,значи не е нужно университетско образование,нито корупцията е най-големия проблем пред инвеститорите в България.Само че тук е разликата.че сега се изнася финансови средства,без да се внася продукт,а тогава наистина са инвеститори,които внасят парични средства в страната,а изнасят готов продукт.Тея са просто паразити.А иначе защо няма "Карфур" във Германия и Англия или "Теско" във Франция,е друг въпрос.Не говорим за малки вериги квартални супермаркети.Тва са вериги гиганти.Че коя голяма верига ще се откаже от присъствие на такива големи пазари доброволно.Не, просто се касае за протекционистичната политика в тези държави,която по принцип не кореспондира много с европейското законодателство,което отново е по-стриктно за нас,от колкото за тези три държави.

Потребителски аватар
bold
Контакти:

Мнениеот bold » 25 апр 2014 15:38

На някои като не му харесват веригите,ами да не ходи да пазари там.Да не говорим,че благодарение на тях цените на хранителните стоки са по-ниски.Предлагат голямо разнообразие,осигуряват много работни работни места.Да не говорим,че плащат и големи данъци,а не като кварталните магазини да не регистрират оборота си и да увеличават сивата икономика.Вярно е и че имат такси ,за да си вкараш продуктите на рафта,което според мен е недопустимо,както и факта,че бавят плащанията с месеци.Според мен тук трябва да направят нещо политиците.

Потребителски аватар
парци
Контакти:

Мнениеот парци » 25 апр 2014 15:43

От прочетенети дотук коментари се уверих само в едно - че Tommi е олигофрен. Внесли половин милиард, изнесли над 10 милиарда, ама нема значение, важното е, че открили работни места на минимална работна заплата и експлоатират хората.

Ше ми обяснява оня "Ами ако не натискаме търговците да продават под себестойност, то много скъпо ще стане" - факт, обаче тия хора също имат семейства, които семейства също се хранят от тази продукция, някои сигурно има и работници, които хранят. Те не заслужават ли стандарт на живот, да си развият бизнеса? Плодородната земя в България запустя и никой не иска да обработва поради точно тия мухъли.

Когато се продава под себестойност 1 кило домати (примерно), който струва 1 лев (примерно), търговецът му слага 0,20 стотинки печалба отгоре, но сваля от цената на ПРОИЗВОДЕТЕЛЯ с такси като паркинг, рожден ден, парти на фирмата, още 0,30 или 0,40 стотинки (според зависи) и му изплаща вместо лев за стоката, 0,70 или 0,80 стотинки, но неговата печалба не мърда, даже нараства. С какво право този "търговец" ще взима 40-50% чиста печалба от даден продукт, докато производителят е на загуба? Някой (Tommi) да ми посочи логиката.

Може би логиката на Tommi е, че е по-добре в една държава вместо дребни предприемачи и търговци, всички да са само черноработници в големи супермаркети на минимална работна заплата?

Също още нещо - потискане на цените надолу НИКОГА няма да доведе растеж и прогрес, защото и заплатите на обикновените работници няма да растат, тъй като "работодателят" няма да има причина да им ги вдига (нещо, което гледаме последните няколко години). За сметка на това едни хора всеки месец си купуват Бентлита, Мерцедеси и БМВ-та, щото тяхната печалба не мърда (най-много да порасне с някой друг процент), независимо от ситуацията.

От това по-анти пазарна икономика няма. Както и по-заспало племе от нашето няма.
Изображение

kaziragi
Контакти:

Мнениеот kaziragi » 25 апр 2014 15:44

Всичко е много хубаво, само да не сте български производител или вносител, защото ако сте такива щяхте да разберете какво правят тези така "добри вериги'. Като ти дойде в един хубав ден фактура от billa с наименование рожден ден била,на стойност в зависимост какво количество продаваш в техните магазини от твоята собтвена или внесена стока и ако не я платиш си вадиш стоката от там. Как всяка година те натискат с монополното си положение и таксата ти бонос оборот се вдига всяка година. Вие какво си мислите че тези отстъпки които ги правят всекиднево са за тяхна сметка ли? Не само и единствено за сметка на същите тези производители и вносители. За това че аутсорсват почти всичко на невероятни цени и внясат някакви смешни данаци в Бълагрия на фона на породажбите си няма смисъл да говорим. Да не говорим за това как си експлатират персонала и им дават мизерни пари, ама хората няма какво да правят и се съгласяват все пак семейства гледат. Така че не ги хвалете не са цвете за мирисане , повече вземат от България колкото дават.

Потребителски аватар
boabbb
Контакти:

Мнениеот boabbb » 25 апр 2014 15:45

bold написа:На някои като не му харесват веригите,ами да не ходи да пазари там.Да не говорим,че благодарение на тях цените на хранителните стоки са по-ниски.Предлагат голямо разнообразие,осигуряват много работни работни места.Да не говорим,че плащат и големи данъци,а не като кварталните магазини да не регистрират оборота си и да увеличават сивата икономика.Вярно е и че имат такси ,за да си вкараш продуктите на рафта,което според мен е недопустимо,както и факта,че бавят плащанията с месеци.Според мен тук трябва да направят нещо политиците.

Те точно това се канят да направят - бавели плащанията с по 2-3 месеца, тоя им вика "Ами, добре, утре аз ще дойда да пазарувам, пък ще ви платя другия месец " :lol: :lol: Аз пък за таксите за да те има там - лудница :o Няма такава дебилна държава. Аз ги псувам доста веригите, ама снощи си взех една бутилка "Four Roses" за 17 лева :mrgreen: :lol:
Леевски, оле :lol: :lol: :lol:

Потребителски аватар
demy27
Контакти:

Мнениеот demy27 » 25 апр 2014 16:16

Не искам да защитавам веригите, защото и там има доста трески за дялане, но в този магазин, от който аз пазарувам, за повече от две години не съм видял някой от персонала да е напуснал. Щяха ли да стоят ако заплатите са мизерни и за две години все някой щеше да намери някаква друга работа.
И друго много ме изумява, но като се замисля малко всичко си идва на мястото: как може Поляка да произведе картофи, да ги докара до България, да ги продават по 60 ст. и да печели, а Българинът не може? Вино от Чили и Австралия по 3 лева бутилката? Самото понятие производител е доста различно тук и в чужбина. Дребен земеделски производител в Германия обработва стотици хектари земя, техниката му струва милиони евро, има постоянен персонал от 40-50 човека и по 150 - 200 сезонни работника. Доставя продукцията директно до веригите с тирове. Дребен земеделски производител в България има 40 квадрата полиетиленка, и декар и половина обработваема земя. Вика цигани да копаят или пръскат за 15-20 лв. надник и кара стоката на борсата с 20 годишен бус. Как тези двамата могат да са конкуренти? А дали производителите не отиват да извиват ръцете на търговците на семена и торове за плащане след 2-3 месеца. Като вземем в предвид и генетично заложеното у Българина желание с една крава или с десет корена домати да станат милионери и вечното недоволство от цените, нещата от страна на производителите не изглеждат точно така, като се изкарват.
L'Europa non è lontana
C'è una canzone italiana per voi
Insieme, unite, unite, Europe

Потребителски аватар
NOMER14
Контакти:

Мнениеот NOMER14 » 25 апр 2014 16:29

Големите вериги унищожиха кварталните(семейни) магазинчета.
Богатите и средната класа купуват масово от веригите - паркирват колите си, хващат промоцийките, пълнят хладилниците. Бедните, болните и пенсионерите не ходят с коли до хипермаркетите, а пазаруват от близкото магазинче - предимно хляб и кисело мляко....

Потребителски аватар
Pichichi
Контакти:

Мнениеот Pichichi » 25 апр 2014 16:39

Вино от Чили и Австралия по 3 лева бутилката?

:lol: :lol: :lol:
:mrgreen:

Това е така нареченото 2-ро вино.
На пазара има и български такива за по-малко от 3 лв. и не са по-лоши от австралийските и чилийските.
И да веригите ако кажат на даден прозводител направи ми вино за 2 лева ще им направят няма проблем!
Пий народе!
:lol:
Последна промяна от Pichichi на 25 апр 2014 16:41, променено общо 2 пъти.

Върни се в “Свободна зона”