Либеро или една забравена позиция във футбола!

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
stefani

Re: Либеро или една забравена позиция в футбола!

Мнениеот stefani » 03 фев 2014 13:55

wolf написа:
gentlemanxxx написа:Забравил си да изброиш сред най-добрите и Киряков! Иначе за мен футбола от 86-94 е най-добрия футбол в историята! Така че съм за връщане на почти всичко от тогава! В днешно време футболистите са манекени и актьори.. Футбола все по-малко прилича на "мъжки" спорт!

Ако някой ден върнат до 3ма чужденци в съставите ще стане много весело в Европа, маса "големи" отбори ще изпокапят

Няма как да стане поне в ЕС :)
Изчезнали са динозаврите и неандерталците, сега идва ред на комунистите, фашистите и расистите !

Потребителски аватар
защо
Контакти:

Re: Либеро или една забравена позиция във футбола!

Мнениеот защо » 03 фев 2014 13:55

Между другото, не знам и Замер как се е появил при либерата. Той играеше пред защитата, което по принцип пак си е свободен защитник, ама не е точно това, за което говори автора на темата. А по темата, либерото е човек, който гледа мача и прави компания на вратаря през голяма част от времето, откакто през 90-те започнаха по всякакъв начин да толерират атакуващия отбор, не е оправдано да държиш втори човек без работа, освен вратаря, ако не е гений като Барези. Та си ги има тия функции и сега, ама тоя, който ги изпълнява вече не е толкова свободен.
Когато Пенев говори, боговете си водят записки. Когато Пенев пърди, боговете си записват нотите.

Потребителски аватар
eelche
Контакти:

Мнениеот eelche » 03 фев 2014 14:33

защо написа:
petbezdeset написа:Илиян Киряков нямам спомен да е играл либеро в националния. Трифон Иванов обикновено играеше

И Туньо не е. При Пенев нямаше либеро, макар че Хубчев често подсигуряваше останалите. Просто така си подхождаше, беше интелигентен и се ориентираше много добре, не че е играл зад тях.

Чичо Митко Пенев съм го признал,той преквалифицира централния нападател Ивайло Йорданов в...централен защитник в мача Мексико-България през 94-та :lol: И ний сме дали нещо на света :mrgreen:
Поклон пред най-великия отбор на Левски 1963-1968!

"Смъртта не е най-голямата загуба в живота.Най-голямата загуба е това,което умира в нас докато сме още живи.НИКОГА НЕ СЕ ПРЕДАВАЙ!"

CSKA69
Контакти:

Мнениеот CSKA69 » 03 фев 2014 16:39

Alexx написа:
CSKA69 написа:
гражданин от село написа:Няма остаряла схема.Ако носи успехи на даден отбора значи си е съвсем актуална.

Това мнение изчерпва темата - схемата на игра зависи от това с какви играчи разполагаш, т.е. ако един треньор е много упорит и иска да играе 3-5-2, то трябва да си направи необходимата селекция за това, иначе резултатът за него ще е много неприятен :idea:

3-5-2 и 5-3-2 днешно време не се използват, защото повечето отбори играят с един нападател, а няма никакъв смисъл трима централни защитника да пазят един нападател.

http://www.theguardian.com/sport/blog/2 ... ina-napoli

Ювентус играят 3-5-2; Мадзари в Наполи играеше същата схема... Бенитез я промени на 4-2-3-1 и Паоло Канаваро от капитан на Наполи в момента е твърда резерва.
Изображение

Изображение

slavi 5
Контакти:

Мнениеот slavi 5 » 03 фев 2014 17:10

Някой да помни Ники Илиев стопер ли беше или либеро? Гледал съм го, но тогава знаех само, че е централен защитник. Помня, че пазеше Ван Бастен персонално, което автоматично го прави стопер, но може да е имало мачове в националния, а и в Левски като либеро. До 90-те години по номерата си личеше кой на какъв пост е. Либерото си беше номер 3 почти винаги. А, и за Дъртилов не съм съгласен, че е бил много слаб :)

Потребителски аватар
Foreigner
Контакти:

Мнениеот Foreigner » 04 фев 2014 00:09

Е то до края миналия век повечето отбори си играеха с либеро и стопер в класическата 4-4-2. Единият централен защитник (стоперът) захапваше централния нападател, а вторият (либерото) ръководеше защитата и подсигуряваше. Проблемът е, че с четирима в защита и добри нападатели от страна на противника - либерото не може да смогне, особено ако стоперът и опорния са спънати.
За справка - Киряков може само да е сънувал да е бил либеро. Хубчев беше либерото, а Туньо стопера.
В БГ Херо ги нареди в линия, от там всички го последваха и изчезна тази позиция.
...

Alexandar
Контакти:

Мнениеот Alexandar » 08 фев 2014 09:12

slavi 5 написа:Някой да помни Ники Илиев стопер ли беше или либеро? Гледал съм го, но тогава знаех само, че е централен защитник. Помня, че пазеше Ван Бастен персонално, което автоматично го прави стопер, но може да е имало мачове в националния, а и в Левски като либеро. До 90-те години по номерата си личеше кой на какъв пост е. Либерото си беше номер 3 почти винаги. А, и за Дъртилов не съм съгласен, че е бил много слаб :)

Ники Илиев беше класически стопер, господар във въздуха поне в България, а Дъртилов бе страхотно либеро не знам досега някой да го е наричал слаб, поне от тези дето сме го гледали наживо.

Върни се в “Футбол - Свят”