9-и Септември е.

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

parvanoff
Контакти:

Re: 9-и Септември е.

Мнениеот parvanoff » 14 сеп 2013 10:27

doktora25 написа:parvanoff прочетох въпросната статия, за да видя за какво иде реч. Само ще ти кажа че такива проценти, статистически сравнения между номиналните размери на минималната или средната работна заплата в отделни държави са абсолютно безпочвени и не дават абсолютно никаква полезна информация, независимо кой ги прави тези статистики. За мен полезна съпоставка може да стане единствено в случаите, които се сравняват реалните доходи. Например колко хляба можеш да си купиш с минималната работна заплата в Китай и колко в Танзания? Едва когато се извади подобна статистика за всички стоки и услуги от първа необходимост тогава има смисъл да се говори за цифри. А и ако МРЗ ти стига да водиш нормален живот какво значение има колко повече взимат държавните служители (все пак основно за това става дума в статията)?

Както съм споменал по-нагоре аз не твърдя нищо. Цитирам статия с алтернативно мнение. А ти разполагаш ли с тези данни? Или някои от хората, които твърдят колко добре било в Китай? ;) Иначе е ясно, че най-важна е покупателната способност-а каква е тя в Китай, можеш ли да кажеш? ;) А иначе-най-малкото не е справедливо да има такива фрапантни разлики между заплатите-или викаш справедливостта няма значение? ;) Не беше ли с леви убеждения?
само Левски и България
Memento mori, homine, quia pulvis es et in pulverem reverteris!

Потребителски аватар
doktora25
Контакти:

Мнениеот doktora25 » 14 сеп 2013 10:44

parvanoff написа:Както съм споменал по-нагоре аз не твърдя нищо. Цитирам статия с алтернативно мнение. А ти разполагаш ли с тези данни? Или някои от хората, които твърдят колко добре било в Китай? ;) Иначе е ясно, че най-важна е покупателната способност-а каква е тя в Китай, можеш ли да кажеш? ;) А иначе-най-малкото не е справедливо да има такива фрапантни разлики между заплатите-или викаш справедливостта няма значение? ;) Не беше ли с леви убеждения?

С леви убеждения съм, разбира се че не е справедливо, но далеч по-несправедливо е масата от народа да живее на ръба на бедността (нещо което за Китай няма откъде да го твърдя дали е така, но за тук в момента мога). Мога да твърдя и че преди 89 видните партийци и висши чиновници у нас също са печелили в пъти повече от обикновените хора, но последните са можели да водят нормален живот.
Само Левски шампион!
Упамекано вън от Байерн!
Не на зимното часово време!
Не на здравния фашизъм!
Да на референдума за мир и суверенитет! Никога подлоги на САЩ!
Вън ПП, ИТН, ДБ, ГЕРБ и ДПС от България! Не на санкциите и цензурата!

parvanoff
Контакти:

Мнениеот parvanoff » 14 сеп 2013 10:46

doktora25 написа:
parvanoff написа:Както съм споменал по-нагоре аз не твърдя нищо. Цитирам статия с алтернативно мнение. А ти разполагаш ли с тези данни? Или някои от хората, които твърдят колко добре било в Китай? ;) Иначе е ясно, че най-важна е покупателната способност-а каква е тя в Китай, можеш ли да кажеш? ;) А иначе-най-малкото не е справедливо да има такива фрапантни разлики между заплатите-или викаш справедливостта няма значение? ;) Не беше ли с леви убеждения?

С леви убеждения съм, разбира се че не е справедливо, но далеч по-несправедливо е масата от народа да живее на ръба на бедността (нещо което за Китай няма откъде да го твърдя дали е така, но за тук в момента мога). Мога да твърдя и че преди 89 видните партийци и висши чиновници у нас също са печелили в пъти повече от обикновените хора, но последните са можели да водят нормален живот.

Зависи какво разбираш под нормален живот. Ядене и дрехи ли? ;)
само Левски и България

Потребителски аватар
doktora25
Контакти:

Мнениеот doktora25 » 14 сеп 2013 11:24

parvanoff написа:
doktora25 написа:

+ работа по специалността, ходене на почивка и възможности за духовно усъвършенстване.
Само Левски шампион!
Упамекано вън от Байерн!
Не на здравния фашизъм!

parvanoff
Контакти:

Мнениеот parvanoff » 14 сеп 2013 12:35

doktora25 написа:
parvanoff написа:
doktora25 написа:

+ работа по специалността, ходене на почивка и възможности за духовно усъвършенстване.

Нормален живот означава най-вече да имаш право на избор. Да не се нарушават човешките ти права. Да има равнопоставеност и справедливост. Да си заобиколен от хора, които спазват моралните и етични норми, и уважават хората около себе си. Чак след това идва материалното, за което говориш. А то ще дойде от само себе си, ако съществуват другите неща, които изброих. Фактът, че хората винаги първо се втурват към материалното е причината да сме на това дередже. Ти също постави тези неща на първо място. Това е причината за корупцията, за нарушаване на човешки права, за ограничаване на свободата, за липсата на всякакво уважение в отношенията между хората. За съжаление това е затворен кръг. Докато материалното е водещо нещата, които написах ще остават на заден план, което всъщност ще се отразява и на материалното благосъстояние и така ще се въртим в кръг, докато не излезем някой ден от тази матрица, но както споменах това е въпрос на манталитет. Аз вече не съм голям оптимист, че това може да стане скоро. ;)
само Левски и България

Потребителски аватар
doktora25
Контакти:

Мнениеот doktora25 » 14 сеп 2013 13:54

parvanoff написа:Нормален живот означава най-вече да имаш право на избор. Да не се нарушават човешките ти права. Да има равнопоставеност и справедливост. Да си заобиколен от хора, които спазват моралните и етични норми, и уважават хората около себе си. Чак след това идва материалното, за което говориш. А то ще дойде от само себе си, ако съществуват другите неща, които изброих. Фактът, че хората винаги първо се втурват към материалното е причината да сме на това дередже. Ти също постави тези неща на първо място. Това е причината за корупцията, за нарушаване на човешки права, за ограничаване на свободата, за липсата на всякакво уважение в отношенията между хората. За съжаление това е затворен кръг. Докато материалното е водещо нещата, които написах ще остават на заден план, което всъщност ще се отразява и на материалното благосъстояние и така ще се въртим в кръг, докато не излезем някой ден от тази матрица, но както споменах това е въпрос на манталитет. Аз вече не съм голям оптимист, че това може да стане скоро. ;)

Напълно е възможно да си прав, че ако се махнат корупцията от всички етажи на държавата и ако намалее алчността на мутрите (и двете неща са пряко свързани с националния манталитет) нещата може да се подобрят. Ти не си оптимист, че това може да се случи и вероятно с право. Ще посоча и един трети фактор, който ти не споменаваш, но има и той огромно значение - външното влияние. Нашият национален манталитет ли е виновен, че САЩ източват най-високо квалифицираните ни кадри? Той ли е виновен за всички неща, които се опитва да ни налага ЕС във връзка с ограниченията да водим протекционистична политика, разни там АКТИ и др. подобни?

Но от друга гледна точка разбери, че човек на първо място се води именно от материалното, има една пирамида на Маслоу за потребностите, предполагам я знаеш и ако си легне гладен в продължение на няколко вечери изобщо няма да го интересува колко е свободен, ами директно грабва сопата и тръгва да раздава справедливост. Разбери, има доста политически платформи и системи (т. нар. лява политика), която има за цел директно въздействие върху материалното, например чрез преразпределение на благата от страна на държавата и трудно можеш да убедиш въпросния гладен човек, че тази политика не е по-удачна от предложената от теб. При положение че преобладаващата част от българите са на долната граница по жизнен стандарт били ми обяснил защо те трябва да следват твоите песимистични либерални разсъждения, отколкото моите оптимистични, че държавата много по-добре би могла да се погрижи за тях, отколкото мутрите?

Или друг въпрос малко в кръга на шегата: кое е по-добре да си сит, но да имаш силно ограничени права или да си гладен, но да имаш пълната свобода да си избереш как да се самоубиеш? Само правя уточнение аз не предлагам комунистическа тоталитарна система и по никакъв начин не искам ограничаване на каквито и да било права (освен може би правото да напускат страната на висококвалифицираните кадри и то по-скоро не ограничаване на самото право, а минимизиране на възможностите). Просто съм привърженик на лявата политика с широка държавна намеса в икономиката и планови елементи в нея.
Само Левски шампион!
Упамекано вън от Байерн!
Не на здравния фашизъм!

parvanoff
Контакти:

Мнениеот parvanoff » 14 сеп 2013 15:18

doktora25 написа:
parvanoff написа:Нормален живот означава най-вече да имаш право на избор. Да не се нарушават човешките ти права. Да има равнопоставеност и справедливост. Да си заобиколен от хора, които спазват моралните и етични норми, и уважават хората около себе си. Чак след това идва материалното, за което говориш. А то ще дойде от само себе си, ако съществуват другите неща, които изброих. Фактът, че хората винаги първо се втурват към материалното е причината да сме на това дередже. Ти също постави тези неща на първо място. Това е причината за корупцията, за нарушаване на човешки права, за ограничаване на свободата, за липсата на всякакво уважение в отношенията между хората. За съжаление това е затворен кръг. Докато материалното е водещо нещата, които написах ще остават на заден план, което всъщност ще се отразява и на материалното благосъстояние и така ще се въртим в кръг, докато не излезем някой ден от тази матрица, но както споменах това е въпрос на манталитет. Аз вече не съм голям оптимист, че това може да стане скоро. ;)

Напълно е възможно да си прав, че ако се махнат корупцията от всички етажи на държавата и ако намалее алчността на мутрите (и двете неща са пряко свързани с националния манталитет) нещата може да се подобрят. Ти не си оптимист, че това може да се случи и вероятно с право. Ще посоча и един трети фактор, който ти не споменаваш, но има и той огромно значение - външното влияние. Нашият национален манталитет ли е виновен, че САЩ източват най-високо квалифицираните ни кадри? Той ли е виновен за всички неща, които се опитва да ни налага ЕС във връзка с ограниченията да водим протекционистична политика, разни там АКТИ и др. подобни?

Но от друга гледна точка разбери, че човек на първо място се води именно от материалното, има една пирамида на Маслоу за потребностите, предполагам я знаеш и ако си легне гладен в продължение на няколко вечери изобщо няма да го интересува колко е свободен, ами директно грабва сопата и тръгва да раздава справедливост. Разбери, има доста политически платформи и системи (т. нар. лява политика), която има за цел директно въздействие върху материалното, например чрез преразпределение на благата от страна на държавата и трудно можеш да убедиш въпросния гладен човек, че тази политика не е по-удачна от предложената от теб. При положение че преобладаващата част от българите са на долната граница по жизнен стандарт били ми обяснил защо те трябва да следват твоите песимистични либерални разсъждения, отколкото моите оптимистични, че държавата много по-добре би могла да се погрижи за тях, отколкото мутрите?

Или друг въпрос малко в кръга на шегата: кое е по-добре да си сит, но да имаш силно ограничени права или да си гладен, но да имаш пълната свобода да си избереш как да се самоубиеш? Само правя уточнение аз не предлагам комунистическа тоталитарна система и по никакъв начин не искам ограничаване на каквито и да било права (освен може би правото да напускат страната на висококвалифицираните кадри и то по-скоро не ограничаване на самото право, а минимизиране на възможностите). Просто съм привърженик на лявата политика с широка държавна намеса в икономиката и планови елементи в нея.

Точно манталитетът е виновен за кадрите. Защото един висококвалифициран кадър няма да умре от глад тук, но вместо да помогне на държавата и обществото си, за да може в бъдеще тази негова Родина да е едно прекрасно място за живеене, то той избира по-големия стандарт пред това да помогне на хората около себе си и така тези хора живеят по-зле, косвено и заради него. Това е точно манталитет. Да му забраниш да напуска страната си, както казваш е точно ограничаване на свободата на един човек, каквото е било по времето на комунизма. Да, това ще помогне на държавата, но дали човекът ще се чувства добре от този факт? ;) Кое ще предпочете, според теб? И тези хора няма да са един или двама. И това е днешният манталитет на хората. Преди време хората в Родината ни са си давали животите за свободата на народа си, а сега дори не биха се лишили от някои материални потребности, за да помогнат на хората около себе си. Не съм запознат в подробности с АКТА, но ако говорим за принципа на правото на собственост на авторите върху създаденото от тях, това е нещо справедливо. Но тук пък идва и бедността на българина, който не може да си позволи тези продукти, така че и това не е справедливо. Т.е. това е доста сериозен въпрос, на който не може да се отговори еднозначно. И това е така, защото не говорим за ядене и дрехи, а за култура, а според мен хората не бива да се лишават от култура именно в един такъв труден момент за държавата ни и за човешките качества като цяло.
Относно втория абзац. Абсолютно съм убеден, че човек се води от егоизма си и материалното, което го прави късоглед и затова ти казвам, че съм песимист. Но тук не говорим за глад, а за по-нисък стандарт-за мен глад е пресилено. И тук именно търсим решение за подобряване на това положение. Според теб как ще стане-даваш някакви решения, а те как ще бъдат прокарани? Нали трябва много хора да се обединят зад една идея и да се борят за нея. Това именно зависи от манталитета. Да излезеш и да се бориш за тези мерки, но не да излязат 5 или 10 хиляди, а да излязат минимум половин милион. Така стават нещата. И аз говоря за лични идеи-не се ръководя от политически или икономически течения. Моята идея бе за спиране на корупцията и кражбите от държавата, което на първо време ще влее милиарди в бюджета и това може да стане в рамките на много кратки срокове. Ще доведе до благоприятен климат за инвестиции и за да се насочат тези инвестиции към определени области, именно в тези области ще се направят някакви данъчни облекчения. Примерно туризъм, ИТ-технологии, земеделие /което се прави и в момента всъщност/, услуги-казвам примерно. Дори може да се измисли и някакво първоначално освобождаване от данъци, а и подпомагане с безлихвени кредити на тези идеи. Именно чрез влагане на парите, които изтичат от държавата в тази насока, а не в моментално вдигане на заплати и социални придобивки. Но тогава хората трябва да са готови за някакъв краткосрочен застой, стига да има наистина зверски контрол над тези средства, а за това си има много начини. Нека добавим и милиардите от ЕС, които ако се разпределят прозрачно ще доведат и до намаляване на безработицата и последващо вливане на средства в хазната. Имай предвид, че дори в момента БВП ни е по-голям, отколкото преди идването на "демокрацията" /44 милиарда преди срещу 51 милиарда сега-това по памет/. Т.е. икомониката работи, но просто тези пари са неравномерно разпределени сред населението и макар и намаляло, това население живее по-бедно. И мутрите, за които говориш при по-голям контрол няма да са мутри, а ще са честни бизнесмени /работодатели/. ;) Разбира се това отново е в рамките на идеализма, защото не виждам с нашия манталитет как ще се обединят много хора, за да се опитат да наложат някакви мерки в посока за по-голям контрол. А най-важното е, че при това състояние на нацията няма и водачи-честни хора /професионалисти/, които доброволно да отделят от времето си, за да създадат необходимите мерки и да се опитат да ги популяризират сред обществото и съответно след това да го вдигнат, за да се борят за тези промени. ;)
Схващам ти мисълта с примера, но нека аз ти дам един не толкова краен пример. Кое ще предпочетат хората-да живеят с ограничена свобода и нямайки за какво да харчат парите си или свободни, добри и материално задоволени? ;)
само Левски и България

Потребителски аватар
vaskonti
Контакти:

Мнениеот vaskonti » 14 сеп 2013 15:26

doktora25 написа:

Ако човек е достатъчно амбициозен и не е мързелив, той няма да е гладен. Дори в момента в България има достатъчно работа, само че кандидатите за работа масово искат да работят на бюро и да си бъркат в носа за 1000лв заплата. Извинявай, ама такъв безработен изобщо не е за жалене и си заслужава съдбата в един момент да опре до кофите за боклук. Възмущавахте се на Бойко когато каза за картофите, ама това е една от малкото му наистина умни приказки - като не си намериш работа на бюро, отиваш в земеделието и работиш. Не знам дали гледаш Х фактор, имаше едно момче, не знам от къде беше, завършил висше юридическо образование, но работи тракторист - взел е под аренда едни земи и си ги оре. И не иска и да чуе за кантора. Ето такива хора трябват - които не хленчат и не чакат държавата да им осигури лява или дясна политика или някаква друга щуротия, ами просто намират начин и се оправят.

В ония години колкото и да си амбициозен и работлив, нищо няма да постигнеш ако нямаш връзки - най-вече някой партиен секретар с възможно най-голямо влияние. Тия 45 години отучиха българина да работи, научиха го, че изобщо не е нужно да си дава зор защото заплатата си му тече. В момента българина е мързелив и хленчещ и обвинява за състоянието си всеки друг, само не и себе си. А истината е, че всеки държи съдбата в ръцете си. Но ще минат поне още 2 поколения докато нещата се оправят.
[center]I'll be the savior of you all
I'm your revelation, I'm a walking miracle...
[/center]

Потребителски аватар
doktora25
Контакти:

Мнениеот doktora25 » 14 сеп 2013 15:54

parvanoff написа:Точно манталитетът е виновен за кадрите. Защото един висококвалифициран кадър няма да умре от глад тук, но вместо да помогне на държавата и обществото си, за да може в бъдеще тази негова Родина да е едно прекрасно място за живеене, то той избира по-големия стандарт пред това да помогне на хората около себе си и така тези хора живеят по-зле, косвено и заради него. Това е точно манталитет. Да му забраниш да напуска страната си, както казваш е точно ограничаване на свободата на един човек, каквото е било по времето на комунизма. Да, това ще помогне на държавата, но дали човекът ще се чувства добре от този факт? ;) Кое ще предпочете, според теб? И тези хора няма да са един или двама. И това е днешният манталитет на хората. Преди време хората в Родината ни са си давали животите за свободата на народа си, а сега дори не биха се лишили от някои материални потребности, за да помогнат на хората около себе си. Не съм запознат в подробности с АКТА, но ако говорим за принципа на правото на собственост на авторите върху създаденото от тях, това е нещо справедливо. Но тук пък идва и бедността на българина, който не може да си позволи тези продукти, така че и това не е справедливо. Т.е. това е доста сериозен въпрос, на който не може да се отговори еднозначно. И това е така, защото не говорим за ядене и дрехи, а за култура, а според мен хората не бива да се лишават от култура именно в един такъв труден момент за държавата ни и за човешките качества като цяло.
Относно втория абзац. Абсолютно съм убеден, че човек се води от егоизма си и материалното, което го прави късоглед и затова ти казвам, че съм песимист. Но тук не говорим за глад, а за по-нисък стандарт-за мен глад е пресилено. И тук именно търсим решение за подобряване на това положение. Според теб как ще стане-даваш някакви решения, а те как ще бъдат прокарани? Нали трябва много хора да се обединят зад една идея и да се борят за нея. Това именно зависи от манталитета. Да излезеш и да се бориш за тези мерки, но не да излязат 5 или 10 хиляди, а да излязат минимум половин милион. Така стават нещата. И аз говоря за лични идеи-не се ръководя от политически или икономически течения. Моята идея бе за спиране на корупцията и кражбите от държавата, което на първо време ще влее милиарди в бюджета и това може да стане в рамките на много кратки срокове. Ще доведе до благоприятен климат за инвестиции и за да се насочат тези инвестиции към определени области, именно в тези области ще се направят някакви данъчни облекчения. Примерно туризъм, ИТ-технологии, земеделие /което се прави и в момента всъщност/, услуги-казвам примерно. Дори може да се измисли и някакво първоначално освобождаване от данъци, а и подпомагане с безлихвени кредити на тези идеи. Именно чрез влагане на парите, които изтичат от държавата в тази насока, а не в моментално вдигане на заплати и социални придобивки. Но тогава хората трябва да са готови за някакъв краткосрочен застой, стига да има наистина зверски контрол над тези средства, а за това си има много начини. Нека добавим и милиардите от ЕС, които ако се разпределят прозрачно ще доведат и до намаляване на безработицата и последващо вливане на средства в хазната. Имай предвид, че дори в момента БВП ни е по-голям, отколкото преди идването на "демокрацията" /44 милиарда преди срещу 51 милиарда сега-това по памет/. Т.е. икомониката работи, но просто тези пари са неравномерно разпределени сред населението и макар и намаляло, това население живее по-бедно. И мутрите, за които говориш при по-голям контрол няма да са мутри, а ще са честни бизнесмени /работодатели/. ;) Разбира се това отново е в рамките на идеализма, защото не виждам с нашия манталитет как ще се обединят много хора, за да се опитат да наложат някакви мерки в посока за по-голям контрол. А най-важното е, че при това състояние на нацията няма и водачи-честни хора /професионалисти/, които доброволно да отделят от времето си, за да създадат необходимите мерки и да се опитат да ги популяризират сред обществото и съответно след това да го вдигнат, за да се борят за тези промени. ;)
Схващам ти мисълта с примера, но нека аз ти дам един не толкова краен пример. Кое ще предпочетат хората-да живеят с ограничена свобода и нямайки за какво да харчат парите си или свободни, добри и материално задоволени? ;)

С много от нещата, които казваш съм принципно съгласен. Оновното около което постоянно обикаляш и посочваш като основна предпоставка за успех е необходимата промяна на манталитета. Искам обаче да те попитам ако тя стане факт и както избирателите, така и управляващите вече разсъждават по коренно различен начин и съответно в кратки срокове се увеличат приходите в бюджета, вместо държавата да подобри бизнес климата чрез данъчни облекчения и т.н. с цел увеличаване на инвеститорския интерес, не е ли по-добре тя самата да вложи тези приходи пряко в отраслите, които ще се стимулират? Така или иначе специално в сферата на услугите (визирам най-вече банки, търговия, телекомуникации) инвеститорският интерес особено отвън изобщо не е малък в момента. Големите вериги магазини имат политика, задушаваща родните производители и всъщност голяма част от националния доход в момента изтича и навън? Това за теб не е ли проблем?

И само да направя уточнение относно ограничаването на изтичането на квалифицирани кадри. Определено не предлагам забрани или нещо подобно. Но примерно един мой познат замина преди много години чрез "Отворено общество" към Щатите да завърши образованието си там, след това записа и във висше училище, намери си работа и изобщо няма намерение да се връща. Та моята идея е по-скоро изгонване на организации като "Отворено общество" и ако има други такива, които създават възможности за образование или работа на способните. Също хубава мярка би била увеличаване на визите за САЩ, както и за други държави извън ЕС, към които може да има изтичане и на които не можем да разчитаме като клиенти в туризма или като потребители на някои български стоки, защото в такива случаи не би било оправдано.
Само Левски шампион!
Упамекано вън от Байерн!
Не на здравния фашизъм!

Потребителски аватар
doktora25
Контакти:

Мнениеот doktora25 » 14 сеп 2013 16:16

vaskonti написа:Ако човек е достатъчно амбициозен и не е мързелив, той няма да е гладен. Дори в момента в България има достатъчно работа, само че кандидатите за работа масово искат да работят на бюро и да си бъркат в носа за 1000лв заплата. Извинявай, ама такъв безработен изобщо не е за жалене и си заслужава съдбата в един момент да опре до кофите за боклук. Възмущавахте се на Бойко когато каза за картофите, ама това е една от малкото му наистина умни приказки - като не си намериш работа на бюро, отиваш в земеделието и работиш. Не знам дали гледаш Х фактор, имаше едно момче, не знам от къде беше, завършил висше юридическо образование, но работи тракторист - взел е под аренда едни земи и си ги оре. И не иска и да чуе за кантора. Ето такива хора трябват - които не хленчат и не чакат държавата да им осигури лява или дясна политика или някаква друга щуротия, ами просто намират начин и се оправят.

В ония години колкото и да си амбициозен и работлив, нищо няма да постигнеш ако нямаш връзки - най-вече някой партиен секретар с възможно най-голямо влияние. Тия 45 години отучиха българина да работи, научиха го, че изобщо не е нужно да си дава зор защото заплатата си му тече. В момента българина е мързелив и хленчещ и обвинява за състоянието си всеки друг, само не и себе си. А истината е, че всеки държи съдбата в ръцете си. Но ще минат поне още 2 поколения докато нещата се оправят.

Ти тук ми излагаш начина на разсъждение на десните политически лидери и на най-върлите им поддръжници, който не спират да повтарят през последните 20 години. Същите биха казали, че е имало и подобно схващане преди 89: "Учи, за да не работиш". Само дето аз категорично не съм съгласен.
Не, категорично няма достатъчно работа в момента. Само помисли с колко е намаляло населението и с колко заетостта в земеделието и индустрията? Масово работодателите имат твърде завишени изисквания към кандидатите за работа, на които образователната система не може да отговори и масово се назначават или най-най-най-способните, които са нищожен процент, или връзкарите. Многократно съм говорил и за проблема с възрастовата дискриминация. Какво е това разбиране, че повечето търсят да седят зад някое бюро и нищо да не правят за 1000 лв, що за разбиране е това?!! Става дума за работа, която поне малко кореспондира със специалността. Във всеки един завод такава работа с клатене на краката почти няма с изключение на няколко шефа. Дори и работата "зад бюро" в повечето случаи е свързана с банки, счетоводство, ИТ - и там не може да става дума за "клатене на крака". То ако всички завършили медицина или за инженери ще ги правим трактористи или баничари, що за образователна система е това? Но дори и да се наложи да поработят една-две години в тези браншове, в които неминуемо ще взимат близка до МРЗ, как тогава биха тръгнали да растат в кариерата, след като пише, че се изисква да речем 2 години стаж за работа като инженер? Къде да го натрупат и дори да се хванат по безплатни стажове, кой ще издържа тези хора, ако родителите са на МРЗ или безработни?
Да не говорим че по-възрастните, загубили работата си не могат да си намерят каквато и да било работа, не само по специалността, защото те са още по-далече до въпросните изисквания и от младите, а и здравето на голяма част от тях е силно влошено.

А и защо си мислиш че всички имат предприемачески качества и могат да захванат някакъв бизнес? Това е несериозно. Та нали за да спечели някой от предприемачеството няколко други трябва да загубят. Каква е гаранцията, че ще си спечелилият, а не от няколкото губещи. И ако си от тях какво правиш? Откъде ще връщаш заемите?
Последна промяна от doktora25 на 14 сеп 2013 16:30, променено общо 2 пъти.
Само Левски шампион!
Упамекано вън от Байерн!
Не на здравния фашизъм!

Върни се в “Свободна зона”