Любопитни факти за Пловдив

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
PLOVDIV PEE 1912

Re: Любопитни факти за Пловдив

Мнениеот PLOVDIV PEE 1912 » 03 окт 2009 08:22

Посрещаме частица от Светия Кръст

© Plovdiv24.bg

Стотици вярващи ще се стекат на площада, за да посрещнат частицата от Светия Кръст Господен
Частица от Честния Кръст Господен ще бъде официално посрещнат в Пловдив днес от 17 часа на площад "Централен", съобщиха от митрополията. След това ще се отслужи кратък Молебен с молитва към Светия Кръст. Светинята ще бъде пренесена с литийно шествие, в което участие ще вземат премиерът Бойко Борисов и министър Божидар Димитров, до митрополитски храм "Св. Марина", където ще бъде отслужена Празнична вечерня, а частицата от Св. Кръст Господен ще бъде изложена за всеобщо поклонение на богомолния народ. Утре, от 9:00 часа Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай ще отслужи Божествена Св. Литургия в храм "Св. Марина" в гр. Пловдив в съслужение с други митрополити и епископи.

Две поредни години частица от Св. Кръст, съхраняван на Света Гора - Атон, бе донасяна за всеобщо поклонение в град Пловдив. Сега обаче тя е дарена от Българската Държава, за да остане за вечни времена в Пловдивска епархия. Мястото на нейното съхранение ще бъде манастира "Св. Троица" в местността Кръстова Гора, където по стародавно предание, такава частица е била заровена в земята, за да бъде запазена от поругаване през времето на робството.

Потребителски аватар
spartaka
Контакти:

Мнениеот spartaka » 03 окт 2009 18:31

Евала съграждани,които се поместили страхотна информация за най-хубавия и вечен бг град,поклон,много хубави статии и галерии,самият аз се информирах за някои неще ,които не съм знаел,но вечно ще си остана горд с моя град,много си го обичам въпреки всичките му несгоди през,които е преминал и сигурно ще продължи да преминава,а това Пловдив нв заскужава,но той винаги ще е нашият град: Древен и вечен-това е Пловдив

тази година на 2.10 беше може би една от най-хубавите :"Нощ на музеите",беше прекрасно,толкова много народ и аз целият град посред нощите,никога не е имало,горд съм,който е бил знае за какво говоря ;) Аз в момента нямам възможност да приложа снимки,но призовавам тези пловдивчани,които имат такива да ги сложат тук за да видят хората от цяла БГ,какво беше и не да се бяга от информираност от медиите,а да се популяризира още повече това събитие ;)
http://spartakpd.info - "Гладиаторите" на България пак ще възкръснат

Потребителски аватар
Fallen_Angel
Контакти:

Мнениеот Fallen_Angel » 04 окт 2009 00:14

spartaka написа:Евала съграждани,които се поместили страхотна информация за най-хубавия и вечен бг град,поклон,много хубави статии и галерии,самият аз се информирах за някои неще ,които не съм знаел,но вечно ще си остана горд с моя град,много си го обичам въпреки всичките му несгоди през,които е преминал и сигурно ще продължи да преминава,а това Пловдив нв заскужава,но той винаги ще е нашият град: Древен и вечен-това е Пловдив

тази година на 2.10 беше може би една от най-хубавите :"Нощ на музеите",беше прекрасно,толкова много народ и аз целият град посред нощите,никога не е имало,горд съм,който е бил знае за какво говоря ;) Аз в момента нямам възможност да приложа снимки,но призовавам тези пловдивчани,които имат такива да ги сложат тук за да видят хората от цяла БГ,какво беше и не да се бяга от информираност от медиите,а да се популяризира още повече това събитие ;)

съвпадение или не, но само тук остана тази "нощ" в подобни масови мащаби. Кръвта вода не става, както и духът на един град не се води по "мейнстрийм" вкусовете.

Потребителски аватар
PLOVDIV PEE 1912

Мнениеот PLOVDIV PEE 1912 » 05 окт 2009 23:01

Позволих си да копирам едно стихотворение от един писателски форум.Дано автора tisss да не ми се сърди.Просто всички имаме нещо общо-обичаме го тоя град.

ПЛОВДИВСКАТА ГЛАВНА В СЛЪНЧЕВ ЗИМЕН ДЕН

В памет на милия ми баща дърводелеца Кирил, който днес трябваше да празнува рождения си ден, да бе жив

Изображение

Декември се изниза сред празничната врява.
Не сняг, а скреж сребрее по крехките ели
и Градската градина отново е такава,
каквато си я знаем от детството, нали!

На припек изпълзели покрай Централна поща,
чешити и серсеми, и старчета дори
за футбол злостно спорят, на слънчице се пощят
и толкова са гневни - от тях хвърчат искри.

Врабците нафунели и гургулици сиви
навъртат се тъдява за някоя троха.
Художник шари важен, разгънал си статива.
Куп селянки гневят се на цветната леха.

Какви цветя сред зима! - ала одумват кротко,
че тез де... гражданята, земята не ценят...
Минава автобусът. И изгладняла котка
като стрела се втурва сред оня свят пернат.

По „Гладстон”* се задава с каручка Цариградски**
във кожен къс тиролски момчешки панталон,
на шията увесил транзисторно бръмкало
със вести най-ужасни, дошли чак от Сайгон.

Рояк хлапаци дръзки подскача и се киска,
и гледа завистливо как с жестове на граф
човекът със метличка плювалниците чисти
и няма по-обичан от него в тоя град.

tisss

Потребителски аватар
PLOVDIV PEE 1912

Мнениеот PLOVDIV PEE 1912 » 06 окт 2009 20:49

Филип II не е единствен завоевател на Пловдив
Изображение
Когато "завоевателят Филип" превзема Пловдив, България и българите са още в равнините под Хималаите и ще стоят там още 600-700 години. Завоеватели на Пловдив са и римските императори и турците.

Филип II е поредният цар на държавичката Македония, разположена в равнините и планините на Север и Запад от Солун, възникнала в VII-VI век пр. Хр. Поради малкото и недостатъчно прецизни данни в античната историография, учените все още спорят дали античните македонци са гърци или някакво негръцко племе, подобни на траките или илирите. Едно е сигурно - имената на владетелите и аристократите са гръцки, но в онази епоха често се е случвало негръцки племена да канят гърци да ги управляват. Траките кикони на Галиполския полуостров например канят атинянина Милтинад да ги управлява.

Целта на походите му е била обединена Гърция

Какъвто и да е Филип II, в края на първата половина на IV век пр. Хр. той се заема да осъществи една гръцка политическа идея - обединението на многобройните гръцки градове-държави в единна държава. И успява. С войни или с пари, той подчинява на волята си континентална Елада. На сина му Александър остава да поведе обединена Елада срещу вековния враг и постоянна заплаха - Персия. Младият владетел също постига пълен успех до 323 г. пр. Хр.

Тракийските земи Филип II превзема, за да спре подвоза на жито към Атина, противопоставяща се на обединението. Макар че и в Атинското народно събрание е имало промакедонска партия, водена от философа Исократ. Антимакедонската партия, ръководена от Демостен, в крайна сметка загубила борбата. Много се е спорило дали Филип да бъде допуснат на Олимпийските игри, тъй като това означавало да бъде признат за грък - в игрите можело да участват само гърци. Когато все пак бил допуснат, той спечелил победи във всички дисциплини. Съдийството и тогава е било изглежда на сияйна висота.

Потребителски аватар
PLOVDIV PEE 1912

Мнениеот PLOVDIV PEE 1912 » 06 окт 2009 20:52

Димчо Дебелянов

ПЛОВДИВ
Изображение

Как бяха скръбни мойте детски дни!
О, колко много сълзи спотаени!
Тук първи път се моя взор стъмни
и безпощадна буря сви над мене.

Тук първи път чух гласа възглас: - Престани
да вярваш и да дириш - забранен е
на любовта плодът - и в зли страни
мечтите ти навек ще бъдат пленни.

И днес аз бродя в тоя скръбен град -
едничък дом на мойта скръб бездомна -
аз бродя за утехата нерад -

и кат загубен в пустошта огромна.
И толкоз черни мисли ми тежат,
че аз не искам нищо да си спомна

Потребителски аватар
apapa
Контакти:

Мнениеот apapa » 06 окт 2009 21:56

на мен ми се иска града да се казва Маламир тъй като е бил превзет от сина на Омуртаг - Маламир - и така това ще е най - правилното настроение на огромен брой хора(по-чисти българи) и разните социални ритми отново ще възтържествуват в разширената система подчинени на този вътрешен часовник...не че сега не е толкова но си е необходимо... :)

Потребителски аватар
Fallen_Angel
Контакти:

Мнениеот Fallen_Angel » 06 окт 2009 22:26

apapa написа:на мен ми се иска града да се казва Маламир тъй като е бил превзет от сина на Омуртаг - Маламир - и така това ще е най - правилното настроение на огромен брой хора(по-чисти българи) и разните социални ритми отново ще възтържествуват в разширената система подчинени на този вътрешен часовник...не че сега не е толкова но си е необходимо... :)

За кой град говориш? За град Омуртаг ли?

Потребителски аватар
PLOVDIV PEE 1912

Мнениеот PLOVDIV PEE 1912 » 08 окт 2009 18:29

Откриха пловдивския екозавод
Изображение

Премиерът Бойко Борисов, кметът Славчо Атанасов и областният управител Иван Тотев прерязаха лентата, натиснаха бутоните за старт на поточните линии и официално откриха първия не само в страната, а и на Балканите екологичен завод за преработка на твърди битови отпадъци, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Започнаха 72-часовите проби, ще бъдат обработени 20 тона боклук.
Изображение
"Най-после мога да си отдъхна спокойно, защото един от основните проблеми на Пловдив вече намери своето решение. Тържествено мога да обявя, че сагата с пловдивските битови отпадъци приключи щастливо. Заводът тръгва и аз ще имам една грижа по-малко на главата си", обяви кметът Славчо Атанасов.

"Това е една от най-проверяваните сделки, дори още не са приключили всички проверки, но важното е едно - че сепариращите инсталации, това, което може да се направи, за да бъде екологията по-добра, решава проблема не само на Пловдив, а и на други населени места от региона. Въпреки написаното какво ли не - истина или неистина - прокурорите да го проверяват, радостен съм, че заводът тръгна", присъедини се към доброто настроение на кмета и премиерът Бойко Борисов.

На тържественото откриване с танци и водосвет присъстваха всички общински съветници, които отидоха на площадката в Шишманци директно от сесията, която прекъснаха специално за събитието. Тук бяха бившият областен управител Тодор Петков, кметът на община Раковски Иван Антонов, собствениците на Консорциум "Екологичен завод" Никола Гигов и Атанас Търев, всички други шефове на новото предприятие и много други известни и безизвестни граждани.
Изображение
Бившият кмет Иван Чомаков припомни пред журналисти, че изграждането на завода е било сред неговите приоритети още в предизборната му програма през 1999 година, а първата копка е направена през 2003-та. "Радвам се, че стана, но се чудя защо чак след 9 години. Важното е, че пловдивските данъкоплатци не са ощетени - няма заеми, няма задължения, цената за тон отпадъци си остава под 30 лева, колкото бе договорена преди години", обясни той.

До две седмици екозаводът ще получи и Акт 16, увери премиерът Борисов. След това той ще започне ритмичен цикъл на работа първо на едносменен режим с тенденция към преминаване на двусменен. Според капацитета си предприятието може да преработва 125 хиляди тона боклук годишно, като крайният продукт е компост, за реализирането на който вече се водят преговори.

Потребителски аватар
PLOVDIV PEE 1912

Мнениеот PLOVDIV PEE 1912 » 13 окт 2009 19:36

СТРОЕЖ НА МНОГОФУНКЦИОНАЛНАТА ЗАЛА

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Върни се в “Ботев”