Българският фен и неговия манталитет

Модератори: paceto, Irish stout, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist, Udoji90

Потребителски аватар
plamenst7
Контакти:

Re: Българският фен и неговия манталитет

Мнениеот plamenst7 » 12 апр 2015 02:31

ohoboho написа:За да са пълни стадионите тия прошляци трябва да спечелят по-младата публика, а това не става с легенди как преди 30 години май били играли с еди кой си голям отбор ... става с игра СЕГА. А игра сега няма, няма дори наченки .. е как да са пълни стадионите?

А как са пълни стадионите в третото ниво на Англия, в серия Б на Италия или дори някъде в Алжир и Мароко? Да не мислиш, че там играят по-силен футбол от наще? Едва ли! Просто на нас манталитета ни е такъв. Винаги ще намерим за какво да мрънкаме и неоволстваме, дори всичко да ни е наред, а пък какво остава ако не е наред.

Потребителски аватар
Жълто-черен Пловдив
Контакти:

Мнениеот Жълто-черен Пловдив » 12 апр 2015 02:48

Кашчей написа:
Жълто-черен Пловдив написа:На стадиона човек отива да се разтовари, да се идентифицира с нещо позитивно, да избяга за миг от прозата на битовизмите. Така, че е нормално, когато ходенето на стадиона започне да ти бърка в джоба, и да ти носи предимно негативни преживявания, да си кажеш:" Е--ати, аз да не съм мазохист. Я, си е....те майката!"
Но тук вече идва финият момент: човекът, който е свикнал на 2 и 200 и се старае да управлява градивно реалността си, може да намери нещо красиво и в мъжката загуба, и в нескопосаните отигравания на иначе сърцати млади български футболисти, може да се идентифицира с групата, чиято мисловна енергия е едно цяло по време на мача и това създава усещане за пълноценност, въпреки загубата.

Има, и трета група - които просто отиват на стадиона да се сбият и напсуват на воля и да се натряскат до козирката. Това са лумпено-пролетариите.

Сега ЦСКА, Левски и Лудогорец са разглезени от успехите и всичко по-малко от титла или геройско представяне в Европа им се струва нищожно. Затова първите два клуба си съсипаха сами бъдещето: вместо да влагат в школи и футболно ноу-хау, когато бяха на гребена на вълната, те затъваха финансово, като харчеха като луди за съмнителни трансфери на никому неизвестни чуждоземни наемници.
Лудогорец също ги гледам как се самозабравят, все едно не помнят кога са играли във В група: псуват си футболистите, навикват ги, когато не бият с по 3 гола разлика.
Тази нагласа няма да доведе до нищо добро. Рано или късно балонът ще се спука.
Нашите съграждани от Локото са в това състояние: преди 11 години шампиони, уж 50 хиляди на улиците, днес максимум 1300 по трибуните на най-посещавания мач - пловдивското дерби. Те също ще страдат, защото през годините си мислеха, че хванали Господ за шлифера.

А вие?!

Публиката на Ботев е почти константна величина последните години. Ние преживяхме Селския, ходенето по мачове в Б и В група, многото пари на Цветан Василев. Знаем 2 и 200.
По времето на Мъри се бяхме поразглезили леко и негодувахме с право, но то беше, защото се харчеха луди пари, а насреща - резултатът е като настоящия, без много пари.

ohoboho
Контакти:

Мнениеот ohoboho » 12 апр 2015 03:34

plamenst7 написа:
ohoboho написа:За да са пълни стадионите тия прошляци трябва да спечелят по-младата публика, а това не става с легенди как преди 30 години май били играли с еди кой си голям отбор ... става с игра СЕГА. А игра сега няма, няма дори наченки .. е как да са пълни стадионите?

А как са пълни стадионите в третото ниво на Англия, в серия Б на Италия или дори някъде в Алжир и Мароко? Да не мислиш, че там играят по-силен футбол от наще? Едва ли! Просто на нас манталитета ни е такъв. Винаги ще намерим за какво да мрънкаме и неоволстваме, дори всичко да ни е наред, а пък какво остава ако не е наред.

Аз най-отговорно смята, че третото ниво на Англия по нищо не отстъпва на А група, дори напротив ;) То само като видиш стадионите на едните и на другите и ти става ясно, че има известна разлика. Също така, нека сравним какво гледат в първа и втора лига в Англия - дали гледат местни младежи (къде младежи, къде чичковци, че има някои на по 40 години близо), които вкарват хъс и борба или гледат както при нас спънати маймуни от знайни и незнайни африкански държавици, които са дошли само за да взимат заплата няколко пъти над средната (която разбира се няма кой да им дава никъде другаде, защото нищо не могат) ? Ми че и аз по-скоро бих отишъл на мач от първа лига, отколкото на такъв в А група ;)
Ако играят българчета интересът ще е пъти по-голям дори нивото да остане ниско и това е доказано от историята - нека не се лъжем, че нивото на А група някога е било кой знае какво, но посещаемостта е била и друга. Ама така няма да ги има голяма част от сегашните далавери .. и ако ония бандити преценяват, че далаверите са им по-важни от хората на стадиона, за чий пък аз или който и да е ще иде да гледа цирка ?

Колкото до Алжир и Мароко - нашенските герои къде ли не са падали, така че не смея да сравнявам вече !

Че манталитетът ни не е готин в това отношение - така е. Но все пак, тук ако не те умори от смях това, което става на терена, като нищо може да го направи самият стадион, че повечето са аха-аха да се срутят.. не ми е сериозно някакси да обвиняваме само манталитета на феновете, нека си кажем някои неща и за манталитета на "бизнесмените" у нас, които реално изгониха хората от стадионите ;)

scot

Мнениеот scot » 12 апр 2015 06:07

имам претенции, че разбирам от фубол.
Гледам моя отбор до първия уговорен, симулиран или срамно загубен мач на сезон.
Тази година това беше загубата от Зимбру!
След като може така да се изгаври отбора ти с твойто чувство на гордост и съпричасност - какво търсиш на трибуните? Да не си мазохист нещо? ЩЕ ОТИДА НА МАЧ САМО С ЧИСТО СЪРЦЕ И ЕНТУСИАЗЪМ ОТ ПОРЕДИЦА КРАСИВО И ДОСТОЙНО ИЗНЕСЕНИ МАЧОВЕ. За ЦСКА такива не се виждат скоро.
Националите пък, горгите, са ПОРЪЧАНИ още от състава. Малката перука на вратата и край на мача.
Говориш за мантелитет на фена. Ама играчите: те как приемат да играят симулативно, да залагат за загуби...... 1 фен им е много при това отношение.
Феновете на заплата при клубавете да се оправят. И като ги питат защо не могат да вдигнат посещаемостта - да скочат на шефа и на фигурантите футбалери. от тех тръгва сичко.

Потребителски аватар
Teo
Контакти:

Мнениеот Teo » 12 апр 2015 09:16

Ще видите какво е манталитет, вярност, любов като направят клипа от мача с Ботевъ :idea:

TheRoyalCup
Контакти:

Мнениеот TheRoyalCup » 12 апр 2015 09:35

Ясно е , че когато отборът върви добре се събира публика, а когато не вървят нещата и публиката се отдръпва, аз съм от тези които и в А окръжна съм на мача ;)

Потребителски аватар
miro_rz
Контакти:

Мнениеот miro_rz » 12 апр 2015 09:59

Нормалните фенове вече на ходят по стадионите поради една или друга причина . А тези , който ходят 80-90 % са селяни по държание.
Изображение

Потребителски аватар
iliev72
Контакти:

Мнениеот iliev72 » 12 апр 2015 11:35

В БГ има малко поддръжници/фенове.Тези хора са винаги с отбора без значение къде и с кого играе.Тези хора не искат оставки защото са поддръжници/фенове ,а не директори или президенти на клубовете.Малко в БГ знаят значението на тези думи и затова в БГ са малко поддръжници/фенове.Няма значение от кой отбор са.
[offtopic][wrapimg=]http://pic.cpa3y.net/images/72850495676373035823.jpg[/wrapimg][wrapimg=]http://pic.cpa3y.net/images/28875847901498354995.jpg[/wrapimg]
[wrapimg=]http://i67.tinypic.com/23tmws9.jpg[/wrapimg][/offtopic]
Тайната на вечната младост е да научаваш всеки ден по нещо ново.
Ако спориш с идиот, вероятно и той прави същото или си попаднал на партиен (непълен) член.

CapO
Контакти:

Мнениеот CapO » 12 апр 2015 11:58

Няма игра, няма фенове. Футбола го обърнаха на далавера, а българина най-мрази далавери, в които той не участва. Феновете останали на стадиона са 17-18 годишни лепиларчета, които хвърлят камъни, бомби и тн. и мислят, че са извършили велико дело(имаше смъртни случаи от такива постъпки, но г-н полицай не му пука много много). Полиция има, но тя не е там да пази нас, а да пази Батков, Томов и другите измамници. Колко от вас заведоха детето си на мач? На входа подписваш декларация, че полицията не носи отговорност в случай на инцидент с детето. За какво са там тогава? Вчера на Славия - Левски всички седалки бяха кални...
Незнам какво иска българския фен, ще кажа какво искам аз:
- поне малко игра и фубтолни умения
- спокойствие и сигурност - споменатите по-горе лепилари да не бъдат допускани до стадионите, полицията да се държи нормално с хората посещаващи футболни мероприятия, да не ни бъркат с малките наркомани
- условия - седалки, нерушащи се стълби, бира и т.н., защото билета вече е по-скъп от билет в киното, но условията не са променяни от 10-тина години
- някакви наченки на желание от страна на БФС да подкрепя феърплея - да се следи за уговорени мачове, съдии и т.н. и да има сериозни наказания за това - лишаване от права, вадене от групата, затвор
- равнопоставеност - да не се дава обичайното предимство на Левски, ЦСКА и силния в момента
- както някои беше писал преди мен, да и аз искам да гледам българи(които някога могат да бутат националния напред) вместо африканци, 4-та ръка холандци и португалци

Потребителски аватар
vratar4eto
Контакти:

Мнениеот vratar4eto » 12 апр 2015 12:27

Убедих се напоследък, че в България феновете са малко, а сеирджиите много. Като Левски играеше в ШЛ или Купа на УЕФА (Лига Европа) много хора ми се обаждаха да им купя билет. Не, че живея близо до Герена, но знаеха, че аз ще отида да взема, каквото и да стане. Сега често ходя сам на мачове. Същото наблюдавам при мои приятели "цесекари". Като ЦСКА поведе в класирането есента с добра преднина, те се сетиха къде е Армията и бяха много големи фенове. Сега естествено са на етап "аз български футбол не гледам"(до следващия път, когато е модерно да си цесекар). За национала да не говорим - там вече никой не се и замисля да отиде.
Вярно е, че първенството е слабо, но каква позиция изразяваш като си останеш вкъщи? Нещо от сорта "пари на тея нЕма да им дам". Еми после как очакваш успехи, като няма зрители, оттам намалява желанието и на спонсорите и парите в клубовете намаляват? Друг е въпроса как се управляваха тези пари, когато ги имаше. Но, както и в други сфери на живота, вместо да се борим да променим нещо, е по-лесно да си седим вкъщи да псуваме.

Върни се в “Футбол - България”