Мнениеот Zapalyanko » 24 юни 2009 17:15
Достатъчно време съм се занимавал с професионален спорт, и то колективен, за да съм наясно с проблема "отбор". И в това, което написах изобобщо не става въпрос да се обсъждат качествата на Казийски и Бербатов - априори съм написал, че те са водещите (и според мнението на журналистите, и според мнението на запалянковците). Написаното е съвсем за различно нещо - защо след като преминат над определено ниво в клубните си отбори, особено ако това са сред най-титулованите в света, българските спортисти престават да играят за България така, както са го правили преди да отидат в тези отбори. Затова е аналогията между Казийски и Бербатов, а не заради нещо друго.
Напълно съм съгласен, че иначе много добри играчи (напр. използваните Владо Николов и Мартин Петров), за национала правят сега по-силни игри, отколкото по-титулованите 'водачи'. И това се вижда много по-ясно сега, отколкото беше по времето на Мартин Стоев. И на въпроса защо се задълбочава проблема - слушайки журналистите на Гонг е ясно, че не може да е в Пранди (нали е 'Професор' по волейбол) - май отговора остава един 'Стоев е бил прав предната година, когато каза, че обстановката и треньора в клубния му отбор, го отдалечават от колектива на националния отбор.'
И това е само едно мнение, като никъде не съм казал, че разбирам от футбол или волейбол. Определено, обаче, разбирам от хора и от поведението на хора в група. Затова и коментирам поведението, а не уменията.
И само за 'разбирачите': ако не сте играли волейбол, при който да ви забият топката така, че да се пукне в земята пред вас, по добре не се правете на велики. Забиващият беше Любо Ганев, а мястото - залата на базата за олимпийски надежди на Созопол, а аз бях този, дето смяташе, че посрещането е проста работа - гледаш откъде идва топката и отбиваш. Е, платих си разбирачеството - струваше ми една каса бира.