Всяка система има дефекти и рано или късно натрупва толкова много дефекти, че бива сменяна (това е идея на Аристотел, която малко променям. Да не ме изкарате плагиат

) Според мен както комунистите, така и нацистите, фашистите, капиталистите и т.н. имат своите дефекти. Аз смятам, че за исторически режими какъвто е посочения в тази тема не трябва да се говори като за нещо абсолютно (зло). Както не трябва да се прави и за хитлеристка Германия и т.н. Трябва да се търсят логическите връзки в тези режими, защото почти всички такива режими се отличават с една удивителна (и в същото време брутална) рационалност, за постигане на поставените си цели.
ПП За мен лично тоталитарния режим в България е най-лошото нещо, което ни се е случвало. Толкова много съсипани българи от други българи.... Но има много отвъд това твърдение. Мен лично ме отвращава системата от доноси и най-вече нейните мащаби на приложимост в България. Но наистина трябва много да се чете и мисли от всички страни, ако искаме да вникнем отвъд емоционалното и това, което е на повърхността (не, че не е важно, но все пак...).