Войната в Украйна

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Red_Neck
Контакти:

Re: Войната в Украйна

Мнениеот Red_Neck » 24 фев 2025 14:12

bubka написа:
Red_Neck написа:
bubka написа:
Red_Neck написа:Отстрани е много лесно да се дава акъл.
Идея си нямам дали стопляте, че с приобщаване на окупираните, законни, украински територии към Русия се отваря ОТНОВО кутията на Пандора...

Кутията на Пандора се отвори през 99-та, когато САЩ за първи път нарушиха следвоенните граници на Европа. Но разбираме, няма проблем, онова беше посяване на демокрация. За другите военни операции даже няма и да споменаваме, защото поне те са извън Стария континент.

Не съм сигурен какво точно имаш предвид под "нарушаване на следвоенни граници", но според мен следвоенните граници на Европа за ПЪРВИ път бяха нарушени 1956г в Унгария и после 1968 в Чехословакия от същите скотове, които сега окупират Украйна ;)))

Иначе, следвоенните граници на Европа бяха мирно прекроени с обединението на Германия, отделянето на насилствено приобщените републики от СССР и разпадането на Чехословакия. Не толкова мирното беше прекрояването/разпадане на СФРЮ. Него ли пишем на САЩ? :)))

Много от тези неща са по-скоро естествени процеси, като това с Германия, отделянето на Чехия и Словакия, Македония и т.н. Косово е първата външна насилствена намеса на съвременните "Велики" сили от такъв тип.
А какво пречеше да свалят Милошевич, макар и с война и да оставят Косово в рамките на Сърбия. Нали той беше проблемът? Да дойде правителство, което ще зачита различните малцинства в Сърбия, дори и първоначално с малко външен натиск. Както реално сме в БГ. Така не би ли било по-редно?

Не го направиха,...защо..защото беше много вероятно да тлеят конфликти десетилетия след това. Беше ясно, че тези различни етнически групи трудно ще съществуват мирно и гладко заедно. Не е ли абсолютно същото в Украйна. Сред разрива между украинците и рускоговорящото население на изток, не беше ли ясно, че трудно пак ще съществуват заедно? Значи албанците в Косово може да се отделят от Сърбия, за да има мир, но хората в Източна Украйна не могат? Що? С разлика в някакви малки детайли ситуацията е почти едно към едно. Не? Естествено, че не. Когато Русия нахлуе в дадена страна е агресор, когато САЩ го напарви е демократизатор и борец за правата и свободите на хората. Това е аксиома. Толкова по тази тема.

Нищо общо с ... нищо общо.
Сърби, хървати, бошанци и албанци се трепаха 10на години. Даже много ги чакаха. Интересно, че нищо не казваш за първата намеса през 1995 заради Босна, а проблем ти е само второто шамаросване през 1999.
Не знам как може да има разумни българи, които да са против спирането на военен конфликт на етническа основа в съседна (и много сходна) държава, но вие си знаете ..... Аз съм се убедил, че от явни и скрити мурзилки човек не може да очаква много.
Жив и здрав.
"Левски срещу мракобесието - борба на волята срещу системата, доброто срещу злото! Това е заложено при нас. Отборът на народа срещу апарата, най-общо казано."
Из размислите на един „Дисидент“, или Как отборът на МВР и ДС пребори комунизма.

Потребителски аватар
Red_Neck
Контакти:

Мнениеот Red_Neck » 24 фев 2025 14:26

delqnski47 написа:
Red_Neck написа:Пълни глупости!
Няма как да има вакуум на влияние. Изключено!

Иначе, не ми е ясно за какъв точно се мислиш и колко точно си си повярвал, но само припомням, че на териториите на Беларус и Украйна живеят около 45-50 милиона европейци и за мен е абсолютно непонятен цинизма ти.

И? Какво като живеят там? Някой да ги е гонил от Европа? Говори се за буферна военна зона.

Ако беше прочел и разбрал "блу принта" за въпросния буфер на колегата с 2-те виШи, нямаше да се изхвърляш като ножка на пясък ;)))
"Левски срещу мракобесието - борба на волята срещу системата, доброто срещу злото! Това е заложено при нас. Отборът на народа срещу апарата, най-общо казано."
Из размислите на един „Дисидент“, или Как отборът на МВР и ДС пребори комунизма.

Потребителски аватар
bubka
Контакти:

Мнениеот bubka » 24 фев 2025 14:27

Red_Neck написа:
bubka написа:
Red_Neck написа:
bubka написа:
Идея си нямам дали стопляте, че с приобщаване на окупираните, законни, украински територии към Русия се отваря ОТНОВО кутията на Пандора...

Кутията на Пандора се отвори през 99-та, когато САЩ за първи път нарушиха следвоенните граници на Европа. Но разбираме, няма проблем, онова беше посяване на демокрация. За другите военни операции даже няма и да споменаваме, защото поне те са извън Стария континент.

Не съм сигурен какво точно имаш предвид под "нарушаване на следвоенни граници", но според мен следвоенните граници на Европа за ПЪРВИ път бяха нарушени 1956г в Унгария и после 1968 в Чехословакия от същите скотове, които сега окупират Украйна ;)))

Иначе, следвоенните граници на Европа бяха мирно прекроени с обединението на Германия, отделянето на насилствено приобщените републики от СССР и разпадането на Чехословакия. Не толкова мирното беше прекрояването/разпадане на СФРЮ. Него ли пишем на САЩ? :)))

Много от тези неща са по-скоро естествени процеси, като това с Германия, отделянето на Чехия и Словакия, Македония и т.н. Косово е първата външна насилствена намеса на съвременните "Велики" сили от такъв тип.
А какво пречеше да свалят Милошевич, макар и с война и да оставят Косово в рамките на Сърбия. Нали той беше проблемът? Да дойде правителство, което ще зачита различните малцинства в Сърбия, дори и първоначално с малко външен натиск. Както реално сме в БГ. Така не би ли било по-редно?

Не го направиха,...защо..защото беше много вероятно да тлеят конфликти десетилетия след това. Беше ясно, че тези различни етнически групи трудно ще съществуват мирно и гладко заедно. Не е ли абсолютно същото в Украйна. Сред разрива между украинците и рускоговорящото население на изток, не беше ли ясно, че трудно пак ще съществуват заедно? Значи албанците в Косово може да се отделят от Сърбия, за да има мир, но хората в Източна Украйна не могат? Що? С разлика в някакви малки детайли ситуацията е почти едно към едно. Не? Естествено, че не. Когато Русия нахлуе в дадена страна е агресор, когато САЩ го напарви е демократизатор и борец за правата и свободите на хората. Това е аксиома. Толкова по тази тема.

Нищо общо с ... нищо общо.
Сърби, хървати, бошанци и албанци се трепаха 10на години. Даже много ги чакаха. Интересно, че нищо не казваш за първата намеса през 1995 заради Босна, а проблем ти е само второто шамаросване през 1999.
Не знам как може да има разумни българи, които да са против спирането на военен конфликт на етническа основа в съседна (и много сходна) държава, но вие си знаете ..... Аз съм се убедил, че от явни и скрити мурзилки човек не може да очаква много.
Жив и здрав.

Изглежда не си чел внимателно. Нямам нищо против спирането. Питах защо след като спря конфликта отцепиха Косово, а не го оставиха в границите на Сърбия. И защо същото не можа да стане в Украйна с ЛНР И ДНР, а последните две задължително трябваше да са част от Украйна. Че даже на последната в Минск и беше предложено не напълно нови държави, а просто автономни области.

Също не знам какъв е смисълът на удебеленото от теб, след като за трети път пиша, че нямам предвид сравнително естествени и мирни разпадания на държави.
[offtopic][wrapimg=]http://cdn.makeagif.com/media/3-15-2014/9rWODJ.gif[/wrapimg][/offtopic]

Dust
Контакти:

Мнениеот Dust » 24 фев 2025 14:32

bubka написа:
Dust написа:Кои са следвоенните граници на Европа?

Тези, които се запазиха за десетилетия след ВСВ. Това беше първото им насилствено прекрояване чрез външна намеса.

Изкуствено създадена държава по модела на СССР. Подобни изкуственяци нямат бъдеще. Още ми е чудно как сме успели да се опазим да невлезем и ние я в състава на СФРЮ, я в състава на СССР.
Последна промяна от Dust на 24 фев 2025 14:42, променено общо 1 път.
Гриша Ганчев написа:До 15 март 2021-а година ЦСКА ще има нов стадион. Реконструиран, по всички изисквания на ФИФА и УЕФА. Ще бъде най-висока категория.

Потребителски аватар
bubka
Контакти:

Мнениеот bubka » 24 фев 2025 14:34

Dust написа:
bubka написа:

Тези, които се запазиха за десетилетия след ВСВ. Това беше първото им насилствено прекрояване чрез външна намеса.

Изкуствено създадена държава по модела на СССР. Подобни изкуственяци нямат бъдеще. Още ми е чудно как сме успели да се опазим да влезем и ние я в състава на СФРЮ, я в състава на СССР.

Факт. Но аз говоря за друго.
[offtopic][wrapimg=]http://cdn.makeagif.com/media/3-15-2014/9rWODJ.gif[/wrapimg][/offtopic]

На линия
tmanolov
Контакти:

Мнениеот tmanolov » 24 фев 2025 14:49

Dust написа:
bubka написа:

Изкуствено създадена държава по модела на СССР. Подобни изкуственяци нямат бъдеще. Още ми е чудно как сме успели да се опазим да невлезем и ние я в състава на СФРЮ, я в състава на СССР.

Разрив на Сталин и Тито, иначе било договорено почти всичко в Блед, само е трябвало малко доуточнение дали влизаме като 6-та съставна република в СФРЮ, или ще сме на равноправна основа СФРЮ и България в аншлус. То затова и комуноидните безродници правят македонизацията в Пиринско, срещу които сме щели да получим Западните покрайнини - кон за кокошка
Непринуден написа:
Не можеш да очакваш глуповато на физически лица като теб да отговаряме юридически.

Dust
Контакти:

Мнениеот Dust » 24 фев 2025 14:50

След като дадени държави са влезнали на сила или по силата на някакъв договор в състава на някакъв съюз особено комунистически с диктаторски режим, то същите преди това са били или самостоятелни или част от друг съюз. Това, че търсят и искат независимост от някаква централна власт, която прилага срещу тях военна сила е съвсем нормално някой да се опита им помогне.
И тъй като пишем в темата за Войната в Украйна, вероятно има и не се отразява от украинска страна, но Русия защо нанася удари по гражданска инфраструктура с цел да страдат обикновените хора? Нека бомбандират военна промишленост, нека бомбандират складове с боеприпаси, на огневата линия е ясно, но да обстрелваш електрически подстанции примерно край Киев каква им е целта?
За мен това е равно на геноцид.
Последна промяна от Dust на 24 фев 2025 14:57, променено общо 1 път.
Гриша Ганчев написа:До 15 март 2021-а година ЦСКА ще има нов стадион. Реконструиран, по всички изисквания на ФИФА и УЕФА. Ще бъде най-висока категория.

ReBorn1982

Мнениеот ReBorn1982 » 24 фев 2025 14:51

Идея си нямам дали стопляте, че с приобщаване на окупираните, законни, украински територии към Русия се отваря ОТНОВО кутията на Пандора.
Някой дава ли си сметка за 80 години от създаването на ООН колко териториални войни са водени и колко за предишните 80 години? Да не говорим за мащаба на щетите и това, че тези войни са още в основата на конфликти от различен характер.
Колко територия ОЩЕ ще е достатъчна за орките?
Окупираното в Украйна колко е? Половин процент от това което вече имат?

Дали пък кутията на Пандора не беше отворена когато САЩ бомбардира Сърбия и насилствено откъсна нейни законни земи, част от международно признатите й граници ??! ......

На линия
tmanolov
Контакти:

Мнениеот tmanolov » 24 фев 2025 14:52

Red_Neck написа:
delqnski47 написа:
Red_Neck написа:Пълни глупости!
Няма как да има вакуум на влияние. Изключено!

Иначе, не ми е ясно за какъв точно се мислиш и колко точно си си повярвал, но само припомням, че на териториите на Беларус и Украйна живеят около 45-50 милиона европейци и за мен е абсолютно непонятен цинизма ти.

И? Какво като живеят там? Някой да ги е гонил от Европа? Говори се за буферна военна зона.

Ако беше прочел и разбрал "блу принта" за въпросния буфер на колегата с 2-те виШи, нямаше да се изхвърляш като ножка на пясък ;)))

Кажете, уважаемо хил били, къв ви е проблемасионът, жусиииии? Вие да сте чели за принудителното изселване на немците през 1945 и премстването на границата им на запад с едни 200 км, като Лвов от полски става украински, а Бреслау от немски става полски? Е, демократично е станало това, разбира се, сега пак ще стане демократично и толкова - знам, знам, че реалността е гадничка за възприемане, особено след като 3 години се ревал жусуууууууиииии, а и след като Омряхме от страшния жусуи грип преди това, но вие сте припок, уважаеми, и бързо ще се нагодите :mrgreen:
Непринуден написа:
Не можеш да очакваш глуповато на физически лица като теб да отговаряме юридически.

ReBorn1982

Мнениеот ReBorn1982 » 24 фев 2025 14:56

Soulen написа:
bubka написа:

Анексиране на територии не е имало, а само радробяване на федерации. Еквивалента би бил да се създадат ЛНР, ДНР и Кримска република.

Албания не контролира Косово и никога няма да го контролира.

"Раздробяване на федерации" ???! .....

САЩ нападна Сърбия и я принуди със сила да освободи част от нейната напълно законна и призната от целия свят територия ....

Това не е ли насилствено прекрояване на граници ??!

Върни се в “Свободна зона”