bubka написа:Red_Neck написа:bubka написа:Red_Neck написа:Отстрани е много лесно да се дава акъл.
Идея си нямам дали стопляте, че с приобщаване на окупираните, законни, украински територии към Русия се отваря ОТНОВО кутията на Пандора...
Кутията на Пандора се отвори през 99-та, когато САЩ за първи път нарушиха следвоенните граници на Европа. Но разбираме, няма проблем, онова беше посяване на демокрация. За другите военни операции даже няма и да споменаваме, защото поне те са извън Стария континент.
Не съм сигурен какво точно имаш предвид под "нарушаване на следвоенни граници", но според мен следвоенните граници на Европа за ПЪРВИ път бяха нарушени 1956г в Унгария и после 1968 в Чехословакия от същите скотове, които сега окупират Украйна ;)))
Иначе, следвоенните граници на Европа бяха мирно прекроени с обединението на Германия, отделянето на насилствено приобщените републики от СССР и разпадането на Чехословакия. Не толкова мирното беше прекрояването/разпадане на СФРЮ. Него ли пишем на САЩ? :)))
Много от тези неща са по-скоро естествени процеси, като това с Германия, отделянето на Чехия и Словакия, Македония и т.н. Косово е първата външна насилствена намеса на съвременните "Велики" сили от такъв тип.
А какво пречеше да свалят Милошевич, макар и с война и да оставят Косово в рамките на Сърбия. Нали той беше проблемът? Да дойде правителство, което ще зачита различните малцинства в Сърбия, дори и първоначално с малко външен натиск. Както реално сме в БГ. Така не би ли било по-редно?
Не го направиха,...защо..защото беше много вероятно да тлеят конфликти десетилетия след това. Беше ясно, че тези различни етнически групи трудно ще съществуват мирно и гладко заедно. Не е ли абсолютно същото в Украйна. Сред разрива между украинците и рускоговорящото население на изток, не беше ли ясно, че трудно пак ще съществуват заедно? Значи албанците в Косово може да се отделят от Сърбия, за да има мир, но хората в Източна Украйна не могат? Що? С разлика в някакви малки детайли ситуацията е почти едно към едно. Не? Естествено, че не. Когато Русия нахлуе в дадена страна е агресор, когато САЩ го напарви е демократизатор и борец за правата и свободите на хората. Това е аксиома. Толкова по тази тема.
Нищо общо с ... нищо общо.
Сърби, хървати, бошанци и албанци се трепаха 10на години. Даже много ги чакаха. Интересно, че нищо не казваш за първата намеса през 1995 заради Босна, а проблем ти е само второто шамаросване през 1999.
Не знам как може да има разумни българи, които да са против спирането на военен конфликт на етническа основа в съседна (и много сходна) държава, но вие си знаете ..... Аз съм се убедил, че от явни и скрити мурзилки човек не може да очаква много.
Жив и здрав.