СТАМАТ написа:Само преди 30 години, когато бях млад се смеех като разглеждах щандовете в пловдивския панаир на Габон, Нигерия и т.н Голям смях падаше и пред китайското посолство, като гледах агит таблото. Сега ми се плаче като гледам градовете на Китай по ТВ. Пита се в задачата какво означава, ръководната роля на ККП(Китайската Комунистическа Партия)? Защо там 95% е държавна собственост? Как постигнаха това? Как от пещерен свят преди 50 години, построиха приказни градове и са вече ПЪРВИ В СВЕТА? Да те са много трудолюбиви, но без ККП, НЕ СТАВА!!!!!!!! Струва ми се, че без БКП, ръководната и роля и Социализъм, няма да стане! В коалицията към БСП има и комунисти. Дано това да е първата лястовица!!!
Стамате, преди да се чудиш погледни фактологията и си задай няколко въпроса:
1. Какви са ресурсите на Китай?
2. Колко се заплаща за труд и при какви условия живее т.нар. работническа класа?
3. Какво ще стане, когато юана спре да се държи обезценен?
4. Какво ще стане, когато в Китай се появи средна класа и тя поиска ориза да не е основно ястие, а гарнитура?
Не искам да навлизам в дълбочина но това, че някоя държава бележи годишен ръст на БВП от по 5-6%, а населението и живее скотски е показателно за ........ системата!
В КНДР и Куба също всичко е държаван собственост ....
ПП: Последно за Китай. Една история:
Мой приятел търгува с мрамор, гранит и други камъни използвани в строителството. Преди 4 години бе в Китай за да си избере доставчик. Първата му среща е в покрайнините на Шанхай и фирмата разполага с 18 декара производствена площ. Той безкрайно се учудва, че цялото производство, всички машини са на открито.
В непосредствена близост има постройка тип "огромна барака", чиито "стени" са от брезентови чергила. "Склад" - помислил си той. Малко по-късно се чува много силен и настоятелен звън на камбана - всички работещи на плаца като един оставят работата си, брезентовите стени на "склада" се дърпат и от двуетажните койки слиза следващата смяна! Оказва се, че всички работници от производството живеят на територията на фабриката и реално не притежават никаква собственост. За тях обаче преместването от селски район в Шанхай е голям прогрес.
Ти би ли работил и живял при подобни условия?