Groucho написа:THE G.A.M.E написа:Тервел е обявен за "Спасител на Европа" от французите.
Те го канонизират за 'светец" под името "Свети Тривелий".
Няма значение. Голяма победа за Тервел, но Араби и Османци не са били никога близо до завладяването дори на половин християнска Европа, че да се твърди, че християнството щяло да изчезне, ако не бил Тервел. Никога не са застрашавали Рим, централните и северните части на континента. Така че бая сериозна хипербола на колегата ти челсист.
Тя тази теза си е по принцип пълна глупост. Само за допълнително сведение, Египет пада до около 650 г. Мюсюлманите започват да преобладават по брой едва към Х век. Да преобладават, т. е. още имаш бая-бая християни. А-а-а между другото, Египет пада и то доста лесно по много причини. Една от основните е, че от въпросните християни, само тия, които следват константинополското течение на християнството (АКА източно православие) се съпротивляват. А те са били абсолютно малцинство. Мнозинството християни в Египет са били (и все още са) монофизити и са били на принципа "**** съм я Империята. Долни тирани и подтисници".
Та, християнството в Египет, дето е на една плюнка от Мека и Медина, толкова бързо изчезва, че триста години по-късно християните все още не са по-малко от мюсюлманите. Ясен знак, че даже и някак цяла европа да е била покорена, което разбира се е било напълно невъзможно, за има няма 20-30 години нема да остане кьорав християнин в Европа. Мда.
Аз и преди съм го писал. Тервел е бил голям владетел и действията му в Константинопол са имали цел и смисъл. Само че целта му не е била да спасява нито християните, нито Европа, нито дори само Византия. Те дори не са били насочени наистина срещу арабите, щото даже и без Константинопол, шансът на арабите да ни покорят е бил колкото арабите да покорят империята на маите, т. е. ша стане, ма когато цъфнат налъмите.
Те римляните не са успяли да покорят цяла Европа, дето през разцвета на Империята достигат до 80 милиона население (за сравнение германските варварски племена общо не са били и 1/20 от това), па арабите с център в Дамаск са щели да го сторят...