Viktor4o_Rs написа:И аз точно така си мисля, да ти кажаВъпреки че различните папи са били доста големи мръсници и манипулатори, но това е друга тема
![]()
Сетих се за друг отбор, кръстен на историческа личност - Касъм Паша![]()
![]()
Македония Гьорче Петров
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
Viktor4o_Rs написа:И аз точно така си мисля, да ти кажаВъпреки че различните папи са били доста големи мръсници и манипулатори, но това е друга тема
![]()
Сетих се за друг отбор, кръстен на историческа личност - Касъм Паша![]()
![]()
Madridist написа:MORSKI написа:Viktor4o_Rs написа:От друга страна, за християнството - дали нямаше да е по разумно да сме под егидата на Римо-Католическата църква, как мислите ?
Хубав въпрос. Понякога съм си мислил,че ако бяхме католици, никога нямаше да сме толкова века под турско робство-щеще да се организират на всеки десет години кръстоносни походи,докато ни освободят.
Gil-galad написа:
Не....кръстноносната идея умира практически умира след 3-тия или 4-тия кръстоносен поход...тя просто няма как да се развие нататък....Иначе технически кръстносната идея умира след двата похода през 1443 и 1444 за превземане на Одрин, тогавашната турска столица, и прогонване на турците от Европа....а и плюс това никой е нямало да ни освободи просто ей така за едното освобождение....в крайна сметка западните държави винаги са искали Константинопол и просто са щели да минат през нас да си го вземат и ние да останем под тяхно владичество
wicked1913 написа:Кръстен съм на един от споменатите владетели, а именно на този,който покръства българите, няма как да не симпатизирам на него, но шапки долу пред всички достойни български владетели, всички от изброените са допринесли много за българската история!
Също така и специалността,която изучавам е "История" и това са неща,които доста ме влекат, и така като гледам в този форум има и доста просветени хора,с който може да си кажеш доста приказки на теми свързани с историята

Groucho написа:Славиша требе а позиционира един нападател у кабинката на крана, който изгражда сектор А. Поне половината центрирания на колегите си в атака ще може да засече.
поздравления, много интересни неща си написал. Особено това за надписът на монетата си признавам,че сега от теб го научавам. Относно титлата "цар" предполагам знаеш откъде идва- от "Caeser" - Цезар,а от въпросното име са изкарани и титлите "Кесар"(втората по сила след византийския император)и още една,която е повече позната на хората от спорта- "Кайзер". Madridist написа:Gil-galad написа:
Не....кръстноносната идея умира практически умира след 3-тия или 4-тия кръстоносен поход...тя просто няма как да се развие нататък....Иначе технически кръстносната идея умира след двата похода през 1443 и 1444 за превземане на Одрин, тогавашната турска столица, и прогонване на турците от Европа....а и плюс това никой е нямало да ни освободи просто ей така за едното освобождение....в крайна сметка западните държави винаги са искали Константинопол и просто са щели да минат през нас да си го вземат и ние да останем под тяхно владичество
Прав си за кръстоносните походи,но все пак помисли над факта,че единствената дръжава на Балканите,която така и не успява да попадне под османска власт е католическа(Хърватска). Вярно, били са в дълги периоди в границите на Австро-Унагрия след това, но все пак и двете изповядват една и съща религия и до голяма степен са един и същ етнос. Да не говорим,че всички католически държави са получили голям прогрес точно заради религията и помощта на Папството. Ние когато сме падали под турско робство, в Италия започва Ренесанс, малко по-късно хората рисуват картини, правят скулптори, един Леонардо да Винчи прави проекти за летящи машини,напоителни системи и т.н., в Австро-Унгария се създават опери, валсове и т.н., държави като Испания и Португалия започват да стават морски сили и да превземат нови континенти и да откриват нови земи, за двете най-големи сили (Англия и Франция) е излишно да споменавам и изброявам за Английския Парламент(създаден малко след управлението на Иван Асен Втори), реформите на Кралят Слънце, по-късно и гражданския кодекс на Наполеон и т.н. И всичките тези страни са католически(изкл. Англия). А тук в България, попадаме под робството на една чужда религия за цели пет века,която напрактика ни откъсва от Европейската Цивилизация.
Потребители, разглеждащи този форум: bubka и 2 госта